meeviren

Tehkää nyt ihmeessä jotain!

  • Suorat sijoitukset netto, liukuva kk keskiarvo
    Suorat sijoitukset netto, liukuva kk keskiarvo

 

YLE:n uutisten mukaan ”SAK edellyttää hallitukselta, että sen on luovuttava puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennykset”. http://yle.fi/uutiset/sak_hyvaksyi_alustavasti_yhteiskuntasopimuksen__lisasaastoista_luovuttava/8723861

En oikein ymmärrä, miten näitä ehtoja pitäisi tulkita. Yksinkertainen laskutoimitus viittaisi siihen, että SAK vaatii valtion velan kasvattamista. Veron kevennykset ilman leikkauksia kai automaattisesti merkitsevät suurempaa alijäämää ja suurempaa velan ottoa. Vai onko olemassa jokin kolmas rahoituslähde?

Hieman epäuskoisena seuraa suomalaista yhteiskuntasopimus -rituaalia. Missä muualla maailmassa finanssipoliittisiin toimiin pyydetään lupaa ammattiliitoilta? Voisiko ajatella, että esimerkiksi Barack Obama ja David Cameron vierailisivat ammattiliittojen keskusjärjestön hallituksen kokouksessa taivuttelemassa jäseniä hyväksymään työvoimakustannusten supistamista. Tai voisiko kuvitella, että USA:n tai Ison Britannian ammattijärjestöt kieltäisivät hallituksia tekemästä leikkauksia julkisiin menoihin?

Hallitus sai viime kevään vaaleissa mandaatin hoitaa talouspolitiikkaa niin, että kroonisesta lamasta päästään eroon. Mutta sen sijaan, että hallitus olisi ottanut itselleen aloitteen, se vetäytyi katsomoon ja jätti pelikentän järjestöille. Sotaväessä kai opetetaan, että joukkoja johdetaan edestä, mutta nyt niitä johdetaan milloin mistäkin. No, tulos näkyy pienemmästäkin TV-ruudusta.

Taloudessa menee todella huonosti. Tuntuu siltä, että vieläkään ei tajuta, miten huono tilanne on. Meneillään oleva lama ei varmasti lopu itsestään. Eikä se lopu muutaman prosentin kustannussäästöilläkään. Ajatellaan vaikka tapahtuneita valuuttakurssin muutoksia; euro on devalvoitunut dollariin nähden yli 20 % kahdessa vuodessa ja öljyn hinta laskenut 110 dollarista 30:een. Eikä niiden muutosten vaikutuksia näy oikeastaan missään. Miten voisivat parin prosentin muutokset työantajamaksuissa muuttaa tilanteen toisenlaiseksi, jos mitään muuta ei tapahdu työmarkkinoilla! Julkisen sektorin alijäämä ei osoita supistumisen merkkejä; valtion nettolainanotto itse asiassa kasvaa 2016 ja kuntien ja valtion yhteenlaskettu lainaotto on yli seitsemän miljardia euroa. Eihän kehitys voi loputtomiin jatkua tällaisena. Ensin menevät luottoluokitukset ja sitten alhaiset korot. Jatkosta ei ilkeä edes puhua. Huonot talousuutiset, sellaiset joita viikonloppuna saatiin aivan tarpeeksi, näkyvät paitsi hinnoissa myös määrissä. Investointeja Suomeen on turha odottaa niin kauan, kuin on epäselvää, kenen näpissä talouspolitiikka on. Kuten oheisesta kuvasta ilmenee, Suomi ei enää pariin vuoteen ole pärjännyt sijoitusmaana.  

Vaikka valta ja vastuu ovat hallituksella, voisi oppositioltakin odottaa joitain järkeenkäypiä vinkkejä siitä, miten Suomen talousongelmat ratkaistaan. Mutta ei. Tarjolla on vain suurempia alijäämiä ja korkeampia veroja, joilla kuulemma rakennetaan ”siltä yli synkän virran”. Ei voi muuta kuin todeta, että unohtakaa koko juttu. Katsotaan miten huonoksi tilanne menee, ennen kuin ruvetaan puhumaan asiaa.

Matti Viren

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Jukka Laine

Luultavasti madonlukuja alkaa tulla lopulta troikan taholta. Demarien ammattiyhdistysmiehet puhuvat sovusta ja vasen siipi järjestelee mielenosoituksia.

Perusongelmana on muutoshaluton kansa, joka haluaa eläköityä rauhassa ja pönkittää etujaan AY-liikkeen kautta. Demarien gallup kannatus antaa AY-pomoille siivet. Kreikkalaisten tietä käymme tuskallisen hitaasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Missä ovat maan hallituksen ja ammattijärjestöjen talousasiantuntijat? Kaikesta päätellen ei missään.

Poliitikot ovat totutelleet itsensä siihen, että on olemassa niin sanottuja poliittisia päätöksiä ja muita päätöksiä. Kun poliitikot ryhtyvät tekemään poliittisia päätöksiä, he siirtyvät haavemaailmaan, missä eivät taloudelliset eivätkä mitkään muutkaan realiteetit estä ideologian vapaata lentoa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos toi keskusjärjestön hallituksen kokouksessa vierailu on vain jonkinlaista kokemattomuutta. Sipilä on ensimmäisen kerran pääministeri ja istuu ensimmäisen kerran hallituksessa. Eli vasta oikeasti harjoittelee hommia. ;-)

Nyt sitten harjoitellaan pääministerihommia ja hallitustyöskentelyä Suomen talouskriisin korjaamisella. :-D

Olisi joku kevyempi harjoitteluareena ehkä ollut aluksi parempi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jorma Nordlin

Sipilä kävi katsomassa onko SAK:lla paremmat kampaviinerit kuin valtioneuvostossa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Niiden, jotka syyllistävät ammattiliiton siitä että se ei tee jotain sopimusta, ajatuslogiikka ontuu pahemman kerran.

Kyseessähän on sopimus. Eikö Suomessa ole sopimusvapaus? Sopimukseen suostuminen on kummankin osapuolen täysivaltaisessa harkinnassa. Ei ketään voi pakottaa ainoaankaan sopimukseen. Onko Suomen lainsäädäntöön putkahtanut sopimuspakko? Se vasta jotain olisi.

Ajatellaanpa tilanne jossa on raiskaaja ja raiskauksen kohde. Raiskaaja ehdottaa sopimusta että raiskaa kohteensa vain joka toinen päivä jos kohde tekee tällaisen sopimuksen. Onko raiskauksen kohteen suostuttava sopimukseen? Tätähän te vaaditte nyt yhteiskuntasopimuksen kohdalla, tosiasiassa pakkosuostumusta. Liekö kommunismikaan näin pitkälle päässyt?

Normaali kaupanteko on kahden osapuolen sopimus. Ellei sopimusehdot (esim. tavaran hinta) tunnu oikealta, kauppaa eli sopimusta ei synny. Täysin arkinen ja luonnollinen asia. Haluttaessa neuvotellaan hinnasta, mutta siihenkään ei ole mitään pakkoa. Taloustieteellisessä mielessä kyse on kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta tai kohtaamattomuudesta, ei sen kummemmasta. Kai professori Virenkin tämän taloustieteilijänä ymmärtää? Vai ymmärtääkö?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Finanssipoliittinen valta Suomessa kuuluu hallitukselle ja eduskunnalle. Ei hallituksen tarvitse neuvotella siitä kenenkään kanssa.
Ammattiliitot ja EK - vaikka suuria ovatkin - edustavat vain osaa työntekijöistä ja yrityksistä muista toimijoista puhumattakaan. EK:n jäsenyritysten lukumäärä on n. 16 000, kun yrityksia on n. 360 000 ja sellaisia, joiden liikevaihto on yli 40 000 euroa vuodessa, noin 200 000.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"Finanssipoliittinen valta Suomessa kuuluu hallitukselle ja eduskunnalle. Ei hallituksen tarvitse neuvotella siitä kenenkään kanssa."

Tottakai, juuri näin. Ei ole mikään pakko neuvotella, ei kummankaan osapuolen, ei hallituksen eikä toisen osapuolen, olkoon se vaikka ammattiliitto.

Normaali tapahtumien kulku olisi kai se että hallitus käyttää sille perustuslaissa määriteltyjä valtaoikeuksiaan ja jossain vaiheessa ne tahot ja ehdot joista hallituksen valtaoikeuksien jatkuvuus riippuu, arvioivat ja ilmaisevat kantansa hallituksen toimien onnistuneisuuteen. Tästä kannasta riippuen (esim. eduskunnan luottamus tai vaalitulos) hallituksen oikeudet lakkaavat tai jatkuvat.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

"Ammattiliitot ja EK - vaikka suuria ovatkin - edustavat vain osaa työntekijöistä ja yrityksistä muista toimijoista puhumattakaan."

SAK:n Jäsenmäärä on noin:
992 716

AKAVA:n noin:
588 865

STTK:n taasen noin:
600 000

Loimaan kassaan taisi kuulua vertailun vuoksi:
360 000 ihmistä

Järjestäytymisaste työtätekevissä pyörii jossain yli 70% luokassa. Eli kyllä liitot suurinta osaa työtätekevistä edustavat. Ja nykyisen hallituksen aloitettua vatulointinsa on liittojen jäsenmäärät tainneet kääntyä nousuun.

http://www.findikaattori.fi/fi/36

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #14

Valtiokirkkoihin taitaa kuulua 4 miljoonaa jäsenta. Tarkoittaako tämä sitä, että jäsenmäärä oikeuttaa ne päättämään esimerkiksi arikipyhistä ja aviolittolaista?
Mitenkän suuri jäsenten määrä olisi, jos maksut eivät olisi verovähennyskelpoisia, eikä työnantaja keräisi niitä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suomessa on toki sopimusvapaus. Toisaalta, vastuu seurauksista kuuluu kohdistaa sille, joka ei halua tai kykene sopimaan tai asettaa täysin kohtuuttomia ehtoja. Mutta ei se mitään. Harjoitetaan tätä sopimusvapautta vielä vähän aikaa ja seuraukset kasaantuvat itsestään. Sen jälkeen troikka sanalee, eikä tarvitse kantaa huolta sopimusvapaudesta.

Pekka Pylkkönen

Tekee mieli puukottaa aivojaan tämän jatkuvan vatvomisen takia. Kahden prosentin takia maan hallitus ja sadat neuvottelijat on pidetty kiireisenä vuoden verran.

Koraani Bacon

Miinus vai plus kaksi prosenttia. Palkankorotuksilla voitaisiin neuvotteluita jouduttaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Huoh..professorikin vielä lähtee samaan huuteluun.

"Missä muualla maailmassa finanssipoliittisiin toimiin pyydetään lupaa ammattiliitoilta?"

Ei ole kysytty lupaa..vaan kysytty lähteekö ammattiliitot yhteiskuntasopimukseen mukaan. Kai siihen voi vastata myönteisesti tai kielteisesti vai tarkoittaako kysymys nykyään vaatimusta?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Blogin alussa kerrottiin, mitä SAK vaatii: ei saa leikata menoja, mutta pitää keventää verotusta. Eivät kai nämä ole mitään sopimusasioita. Tämä on se "pointti".
Järjestöt hoitakoon ne tehtävät, joita jäsenistö niille delegoi. Mutta ei jäsenistö voi delegoida niille päätösvaltaa esimerkiksi valtion menoista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Eivät kai nämä ole mitään sopimusasioita."

No kyllä ne voivat olla myös sopimusasioita. Saahan sopimuksissa vaatia mitä vaan,mutta nmihin vaan ei tarvitse suostua. Nyt _jostain ideologisesta syystä_ johtuen tahdot _olettaa_,että SAK päättää hallituksen puolesta vaatimalla jotakin. Näinhän asia ei ole..hallitus voi aina sanoa ettei käy. Onhan siellä yrittäjätkin jatkuvasti vaatimassa kaikkea,mutta _jostain ideologisesta syystä_ johtuen et _oleta_ heidän vaatimuksiaan päätösvallan siirtämiseksi.

Esim. Yrittäjät vaativat paikallista sopimista ja palkkakulujen laskemista --> hallitus keksii lakien vastaiset pakotteet ohjaamaan sopimuksen kulkua.

Mikä taho teki mitä?

Miksi näin suppeasti näet asian,etkä edes tahdo vilkaista kolikon toiselle puolelle?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Matti Viren kirjoittaa:"Missä muualla maailmassa finanssipoliittisiin toimiin pyydetään lupaa ammattiliitoilta?"

Kyse ei ole vain finanssipoliittisista toimista. Kyse on siitä, miten kapitalistinen raha- ja talousjärjestelmä voidaan pelastaa ilman suurpääoman ja työtätekevien suurta yhteenottoa.

SAK:n ja ammattiliittojen suostuttelu yhteiskuntasopimukseen on tietenkin osa tuota "finanssipoliittista" pelastushanketta.

Yhteiskuntasopimus on hylättävä ja annettava kaikille ammattiliitoille vapaus taistella jäsenistönsä palkka- ja työehtojen parannusten puolesta. Voima ratkaisee jatkon!

Pekka Pylkkönen

Ei se ole vahvin, ahnein tai kusipäisin joka pärjää parhaiten, vaan se joka sopeutuu ympäristön muutoksiin parhaiten.

(Darwinia mukaillen)

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kun pääomapiirit on ajettu maanpakoon, aukevat paratiisin portit. Niinhän se menee. Lukijoita kannatta tosiaan informoida tästä mahdolliuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vaikka valta ja vastuu ovat hallituksella, voisi oppositioltakin odottaa joitain järkeenkäypiä vinkkejä siitä, miten Suomen talousongelmat ratkaistaan. Mutta ei."

Juu, oppositiota vaaditaan vastuuseen.

Miksei tehdä niin että kun seuraava työehtosopimus on lopussa, työnantajat lakkaavat yhteisestä sopimuksestsa maksamasta liikaa palkkaa. Työsopimukset loppuu ja sitten tehdään uudet, sellaiset joilla yritys pystyy kansainväliseen kilpailuun.

Jos jossain pannaan hanttiin, niin työnantaja sanoo että seuraavaksi pannaan pillit pussiin Suomessa ja uusi tehdas pannaan pystyyn Virossa, Puolassa, Kiinassa tai Afrikassa.

Jäisihän Suomeen kai vielä muutamia valtionyrityksiä ja julkisten palveluiden yrityksiä, niin ja julkisten alojen suojatyöpaikat.

Eikö tämä ole yksinkertaisesti järjestettävä juttu,
Lakkoilu ei auta, se vaan nopeuttaa lähtöä maasta.
Eikö tämä ole työnantajien löperyyttä koko homma alunpitäenkin?

Koraani Bacon

Valtion velka on ilmaista rahaa Suomen kansalle. Se taas ei porvareille käy.

Juha Merisaari

"Hyppäää isä, siinä on oja" sanoi poika sokealle isälleen kiviseinän vieressä. Konsulttiapua on tulossa troikalta. Kyllä se siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset