meeviren

Hyvät uutiset eivät lopu YLE:ltä

Yleisradio on loppumaton hyvien uutisten lähde, mitä tulee pakolaisiin ja siirtolaisuuteen. 18.5 uutiskynnyksen ylitti tiivistelmä tutkimuksesta, jossa kerrottiin että pakolaisiin satsattu raha palautuu nopeasti ja lähes kaksinkertaisena. Lähteenä oli Open Political Economy Network -ajatushautomon perustaja Philippe Legrain kirjoitus, joka itse asiassa oli vain saksalaisen DIW –tutkimuslaitoksen Economic Bulletin 45 julkaisun (Mark Fratzer & Simon Junker) tutkimustulosten referaatti.

On varmaan turha vaatia, että toimittaja kertoisi, mihin oletuksiin mikin tutkimus perustuu, mutta ehkä yleisen hygienian nimissä voimme kirjata saksalaisten tutkijoiden tekemät tärkeimmät oletukset. Niiden mukaan pakolaisista on työikäisiä 73 %, heidän osaltaan työhön osallistumisaste on 80 %, työttömyysaste alkuvaiheessa 60 % ja pitkällä aikavälillä 30 %, työn tuottavuus 67 % suhteessa kantaväestöön, kustannukset 40-30 % suhteessa kantaväestön tuloihin, ja niin sanottu kerroinvaikutus 0.5.

Työmarkkinoita koskevat oletukset tarkoittavat sitä, että työllisten osuus koko väestöstä on alkuvaiheessa 23 % ja nousee sitten 42 prosenttiin. Se puolestaan on kutakuinkin sama kuin Suomen tämänhetkinen (2014) luku (joka siis viittaa osuuteen koko väestöstä, eikä työikäisestä väestöstä, mikä taas on työllisyysasteen perinteinen määritelmä).

Tästä alkavatkin ongelmat. Jos kohta Suomessa kantaväestön osalta luku on (Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan) mainittu 42 %, se on aivan eri luokkaa kuin niiden maiden osalta, joista tuli pääosa vuoden 2015 pakolaisista. Afganistanin, Somalian, Syyrian ja Irakin lukujen painotettu keskiarvo on (oli 2014) vain 8.5 % Mainittujen maiden luvut ovat lähellä toisiaan ja vuosien 2000-2014 aikana niissä on tapahtunut vain hyvin pieniä muutoksia (mikä ei tietenkään tarkoita samaa kuin, että työllisyysasteet pysyisivät samoina iän mukana). Koska maassa olevien maahanmuuttajien keski-ikä (tai Suomessa oloaika) oletettavasti kasvaa vakimäärän kasvun myötä, lähes vakiona pysyvä työllisyysaste viittaa siihen, että yksilökohtaisissa arvoissa ei ehkä sittenkään tapahdu suuria muutoksia.   

Eli saksalaisten käyttämät arvot ovat aivan liian korkeita, jos niitä sovelletaan viime aikojen pakolaisvirtoihin Suomen osalta. Arvio työn tuottavuudesta on sekin ilmeisen epärealistinen. Viimeisimmät pohjoismaiset tulokset edellä mainittujen maiden osalta ovat luokkaa 0.5. Alhaisempi arvo laskee sekin olennaisesti potentiaalisia nettotuottoasteita.

Ehkä suurin ongelma koskee kuitenkin ns. kerroinvaikutusta. Jos oletetaan, että valtion menoihin liittyy pysyvästi 0.5:n suuruinen kerroinvaikutus, tarkoittaa se samaa kuin, että heittämällä helikopterista miljardi euroa saadaan kokonaistuotantoon lisäystä 500 miljoonaa. Pysyvät 0.5:n suuruiset kerroinvaikutukset ovat ainakin Suomea ajatellen alkeellisia väärinkäsityksiä. Laskelmien tulosten pitää olla aika epätoivoisia, kun ruvetaan vetoamaan kerroinvaikutuksiin, jotta tulokset saadaan oikean suuntaiseksi.  

Vaikka uskoisi kerroinvaikutuksiinkin, on selvää, että vähänkin realistisimmilla oletuksilla tutkimustulos ”Pakolaisiin satsattu raha palautuu nopeasti ja lähes kaksinkertaisena” osoittautuu hölynpölyksi. Mutta väliäkö sillä; kyllä jostain varmaan vielä löytyy joku YLE:n pirtaan sopiva oikea tutkimustulos.

http://yle.fi/uutiset/raportti_pakolaisiin_satsattu_raha_palautuu_nopeasti_ja_lahes_kaksinkertaisena/8890819.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__tyokay/025_tyokay_tau_105.px/?rxid=6edb7c66-2458-4792-ae30-05a5c56864bc

 

Matti Viren 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Niko Sillanpää

Toinen Legrainin käyttämä lähde on tämä IMF:n taannoinen julkaisu:

https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2016/sdn1...

Jos toimittaja Anniina Wallius olisi vaivautunut lukemaan edes tämän julkaisun, hän olisi käsittänyt, että raportti ei tue Philippe Legrainin väitteitä, vaan nimenomaan kiinnittää huomiota työllistymisen odotuksiin ja todellisuuteen.

En muista, että YLE olisi koskaan uutisoinut ylipäätään yhtäkään tutkimusta, jossa turvapaikanhakujärjestelmän kautta tapahtuva maahanmuutto näyttäytyisi realistisessa (eli negatiivisessa) valossa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Yleisradio kannattaisi myydä. Ostettaisiin niillä rahoilla maahanmuuttajia ja hetken päästä meillä olisi tuplamäärä rahaa. Niillä voitaisiin perustaa entistäkin parempi yleisradio ja saataisiin vielä jokaiselle ilmainen Viking-risteily ja Buickiin vuoden bensat.
Tuo on niin hyvä idea, ettei se voi mennä pieleen.

Niko Sillanpää

Mitään ei tarvitse Legrainin mallissa edes myydä, siinä se kauneus.

Suomi vain haalii kehitysmaista ja naapurimaista kaikki vaikeasti työllistyvät köyhät ja jokainen heihin käytetty budjettieuro monistuu kaksinkertaisena takaisin! Miten tätä neroutta ei ole keksitty aiemmin, mehän olisimme voineet aloittaa vaikka tuosta naapurista Pietarin köyhällistön maahanmuutolla! Soveltuu myös erittäin mainiosti velkavivun käyttöön, koska 100% tuotto on taattu! Miksi muuten yksityiset sijoittajat eivät ole tätä hoksanneet, erittäin hyvät tuotto-odotukset!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Erikoista on se, että kukaan ei laske kerroinvaikutuksia lähtömaan osalta. Vai onko siirtolaisuus vain WinWin -puuhaa. Kovasti toki korostetaan, että tulijat ovat hyvin koulutettuja, mutta voimmeko todellakin ylpeillä esimerkiksi sanamalla:"houkuttelimme Suomeen kaikki Syyrian lääkärit, näin ratkasimme lääkärinpulan Suomesta". Miten häväsydämisia olemmekaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #5

Sekin. Tosin kansainvaelluksen tulijat ovat todellisuudessa meidän työmarkkinoidemme kannalta huonosti tai ei ollenkaan koulutettuja, mutta ei anneta tämänkään nyt häiritä tätä juhlaa.

Lisäksi ihmettelen, miksi valtaväestön vaikeasti työllistyvät ja taloudellisesti heikossa asemassa olevat eivät tuo mukanaan tätä valtavaa julkistaloudellista tuottoastetta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suuri epäoikeudenmukaisuus on siinä, kun me kaikki maksamme noi YLE:n touhut, eli osallistumme työllämme juuri tollaisen lumetiedon välittämiseen.

Kuuluu tämän ajan mediataitoihin, ettei usko yhteenkään tiedotusvälineen juttuun, jossa käsitellään jotain tutkimusta, tai levitetään tietoa perustellen se jollakin tutkimuksella.

Ahtisaari on ottanut kantaa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan historian vääristelyyn. Tiedon vääristely on vielä pahempaa ja haitallisempaa. Tiedon perusteella pitäisi tehdä niitä johtopäätöksiä ja ratkaisuja. Historiasta voidaan ottaa opiksi.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Maahanmuuton kustannuksista ja tuotoista - koskien nimenomaan viime vuosien pakolaisvirtaa - on viime vuosina tehty melkoinen joukko tutkimuksia - ainakin 50. Niistä YLE:n tiukkaa journalistista seulaa ei ole läpäissyt yksikään "kriittinen" tutkimus, joita sentään on julkaisuista valtaosa. Ei siinä mitään, kaikki taaplaavat tyylillään. Mutta vähän oudoksuttaa se, että YLE on hanakasti kritisoimassa sosiaalista mediaa tietojen vääristelystä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Meillähän on jo omasta maastamme peräisin olevaa näyttöä pitkältä ajalta miten kirjoituksen aiheena oleva asian laita on. Emme usko itseämme, emmekä omiin kokemuksiimme, koska se ei palvele sitä mitä haluamme.

Pekka Pylkkönen

Kyllähän Suomessa tuntuu olevan sellainen näkemys vallalla että mitä enemmän Kelasta jaetaan rahaa, sen paremmin menee. Koska kulutus. Pakolaiset lisäävät vain entistä enemmän sitä legendaarista kulutuskysyntää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mitä tästäkin pitäisi sanoa ja päätellä? Näitähän on päivittäin tosin ei ihan yhtä törkeitä. Joko toimittaja on 1) täydellisen epäpätevä eikä ymmärrä taloudesta mitään tai 2) suoltaa tarkoituksenmukaista valemedian propagandaa. Muita vaihtoehtoja? Ja mitään huomioita ei aiheuta ja yle:n meno senkuin jatkuu tuttua rataansa ...

Niko Sillanpää

Eiköhän tässä ole kyse siitä, että toimittaja seuraa "oikeiden ajatusten" levittäjän tweet-virtaa ja tarttuu vimmaisesti joka ainoaan asiaan, joka sopii hänen maailmanselitykseensä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No 'uutinen' oli aivan mv - lehden tasoa mutta koska näkökulma oli oikea ei tässä nähdä mitään ihmeellistä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Legrain on EU:n komission presidentin entinen neuvonantaja :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset