meeviren

Matkalla Ukrainaan

Istun Kiovan koneessa. Ihmettelen vähän matkustaja koostumusta; lähes puolet on Somaliaan meneviä lomalaisia (reitillä Helsinki-Kiova-Dubai-Mogadishu). Vain Suomen tapainen sosiaaliturvan suurvalta voi huolehtia pakolaisistaan näin hyvin.

Mutta takaisin Ukrainaan. Sota jatkuu, mutta ainakin Länsi-Ukrainassa elämä jatkuu normaalina, jopa kohtuullisen toiveikkaana. Näkyvin merkki on rakennusbuumi isoissa kaupungeissa. Itä-Ukrainasta paenneet ovat asettuneet tänne asumaan, ja tuskin he enää palaavatkaan takaisin (puhumattakaan siitä, että he jatkaisivat matkaansa Tornioon). Viimeisen vuoden aikana ainakin Länsi-Ukrainassa on selviä merkkejä talouselämän piristymisestä, joukko ulkomaisia (lähinnä IT-alan) yrityksiä on aloittanut siellä toimintansa.

Ukraina on lukujen valossa köyhä maa, mutta luvuissa paljon harhaa. Keskipalkka on vain vähän yli kaksi sataa euroa (Suomessa yli 3000), mutta lähes sama suhde vallitsee hintojen osalta. Ukrainan hintataso on pöyristyttävän alhainen - suomalaisesta näkökulmasta ruoka ja palvelukset eivät maksa mitään (parturi 2 e, lounas ravintolassa 3 €, bensalitra 0.65 €, bussilippu 0.13 €, ratikkalippu 0.65 €, tupakka-aski 0.50 €, viinan hintaa ei tähän uskalla edes laittaa).

Se mikä kaikessa shokeeraa, on juuri valtava ero hinta- ja palkkatasossa Suomeen verrattuna. Ei voi olla kysymättä, miten ihmeessä Suomi voi pärjätä yritysten sijoittumiskilpailussa Ukrainan tapaiselle maalle, jossa on yllin kyllin hyvin koulutettua ja ahkeraa työvoimaa. Etäisyydet Euroopan markkinoille ovat lyhyemmät kuin Suomesta. Edellytykset maataloudelle ovat ehkä maailman parhaat. Miten on mahdollista, että meidän nimellinen elintasomme (BKT asukasta kohden) on yli kymmenkertainen Ukrainaan verrattuna? Mitäpä jos Suomen luku onkin väärin? Entä jos tuotannollinen pääoma pakenee kiihtyvään tahitiin Suomesta Ukrainan tapaisiin maihin ja meille jää jäljelle vain maailman suurin julkinen sektori ja maailman korkeimmat verot. Ja maailman avokätisimmät poliitikot.

Ei varmaan olisi pahitteeksi tutustua tähän maahan.  Ja jos on ongelmia löytää matkailukohdetta, menkää vaikka Lviviin.  Kaupunki (kooltaan vähän Helsinkiä suurempi) muistuttaa aika paljon Krakovaa – molemmat ovat saaneet muotonsa Kaksoismonarkian aikaan, tosin kommunismi on runnellut Lviviä hieman enemmän.  Siisti paikka, paljon nähtävää ja, kuten sanottua, halpaa.  Ja turvallisempaa siellä on liikkua kuin Helsingissä nykyään.

Matti Viren

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olin parisen viiikkoa sitten Lvivissä käymässä. Tulin sinne Minskin kautta mp llä. Ainoa hieman hankala juttu oli tullimuodollisuudet. No, maarajalla on toki aina enemmän säätämistä, kuin lentokentiilä.

Hieno kaupunki ja historiansa on kiinnostava. Samoin tapaamani ihmiset olivat erittäin ystävällisiä. Ja kuten blogisti sanoi, niin hinnat olivat kuluttajan puolella.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Ei voi olla kysymättä, miten ihmeessä Suomi voi pärjätä yritysten sijoittumiskilpailussa Ukrainan tapaiselle maalle, jossa on yllin kyllin hyvin koulutettua ja ahkeraa työvoimaa."

Kiintoisa kysymys. Miksi sinä taloustieteen professorina et vastaa tähän? Kai sinulla pitäisi olla jotain hajua asiasta? Muuten sinut voitaisiin varmaan heittää pois virastasi.

"ja meille jää jäljelle vain maailman suurin julkinen sektori ja maailman korkeimmat verot"

Muistat kai, että sinäkin kuulut juuri tähän julkiseen sektoriin? Ja olet varmaan valmis leikkaamaan myös omaa palkkaasi noin 10 prosenttiin nykyisestä?

Siis loppukysymykseni on: koska sinä esitätä oman palkkasi leikkaamista? Vai oletko sinä jostain syystä todellakin palkkasi arvoinen? Mutta ne muut eivät sitten ole... Uskomatonta tekopyhyyttä!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Minun pääpointina on epäilys siitä, kykenemmekö säilyttämään nykyisen elintasomme maailmassa, jossa on paljon maita, jotka ovat ainakin potentiaalisesti paljon kilpailukykyisempiä kuin Suomi. Tulevien vuosien palkkajäädytys tosin merkitsee sitä, että elintaso ei ainkaan parane.
Sinun ongelmasi näyttää olevan minun virkani ja palkkani. Mutta ole huoletta, pärjään kyllä yrittäjänäkin. Ja olen valmis mihin tahan palkan leikkauksiin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Viittaus somalien elämiseen ja erityisesti matkailuun sosiaaliturvalla on vahvan rasistinen.

Kirjoitus antaa kansanryhmästä sellaisen kuvan, että somalit eivät olisi ansiotöissä ja siten maksaisi itse omia lomamatkojaan.

Pitäisikö tätä kirjoitusta tulkita rikoslain mukaisena kiihottamisena kansanryhmää vastaan?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minä tiedän että Somalialaiset moniosaajat ovat oikeita työmuurahaisia.
Minulla on vain on ollut niin huono tuuri että en ole heitä itse tavannut.

Syy siihen on siinä että asun niin surkeassa paikassa että täällä jopa somalit källäilevät ostarin nurkilla räpläämäsä luuriaan ja kiusaamassa teinejä.

Kuuluun itse white crap sakkiin mutta onneksi olen saanut vielä pitää duunini, on vain ajan kysymys koska nuo lapsinerot vievät sen.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kommentti oli varmaan kirjoittajan mielestä yritys älykkääseen keskusteluun. No, kaikki taaplaavat tyylillään. Aiheellista silti olisi keskustella siitä, miten on mahdollista, että sotaa käyvästä maasta paenneet palaavat hetken päästä lomailemaan sinne. No, hallituskin näyttää siirtyneen realistisemmalle linjalle esim. Somalian suhteen ja hyvä niin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ai miksei Ukraina pärjää paremmin yrityksistä kilpailtaessa? Vastauksia tarjoaa esimerkiksi globalis.fi -sivusto:

"Valtion budjetti vuonna 2014 oli 12 % alijäämäinen johtuen mm. ylisuuresta virkamieskunnasta, energiasubventoinneista kotitalouksille ja yrityksille ja kestämättömästä eläkejärjestelmästä. 
Harmaan talouden osuus oli 40–70 % kokonaistaloudesta. Ukraina oli Venäjän ohella Euroopan korruptoitunein maa."

Lviv on matkakohteena okei, ja ensimmäisen vihjeen matkailijan asenteesta saa jo kaupungin nimestä. Lviv on ukrainalainen, Lvov venäläinen ja Lemberg saksalainen versio. Kenen joukoissa seisot? Kreikaksi nimi on Leopolis, jos joku sattuisi katsomaan asiaa Balkanin vinkkelistä.

Isäni kävi Ukrainassa v. 1941 tappamassa rysssssss.... siis taistelemassa neuvostosotilaita vastaan, ja rintamakuljetukset itään tapahtuivat nimenomaan Lembergin kautta. Tein sukuni edustajana "paluun rikospaikalle" 70 vuotta myöhemmin, en sotilassaappaissa kivääriä kantaen, vaan lenkkareissa, kamera taskussa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Mutta mitä tapahtuu meille, jos korruptio saadaan kitkettyä Ukrainasta (ja muualta Itä-Euroopasta)... No, jaa - tuskin niin helppoa on. Historiasta ei juuri löydy esimerkkejä siitä, miten korruptoituneesta järjestelmästä olisi saatu puhdistettu kaikki paha pois. Mutta hyvä, että nyt jotain yritetään.

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Olen ollut Euroopan jälleenrakennuspankin toimesta siellä kouluttajana. Ihan samoja huomioita on tullut tehtyä. Luulin ensimmäisellä käynnilläni vuonna 2014 meneväni johonkin venäläistyyppiseen maahan ja kulttuuriin, mutta todellisuus yllätti. Olen tavannut Ukrainassa useita yrityksiä, jotka menestyvät ja ovat erittäin hyvin johdettuja, hyvin länsimainen tapa toimia.
Suomen tulevaisuus huolestuttaa, kun miettii mitä tapahtuu, kun Ukraina tai esimerkiksi Thaimaa ahkerine ja positiivisine ihmisineen saa yrityksissä ja hallinnossa toiminnan organisoitua tehokkaasti.
Ukrainan kehitys vallankumouksen jälkeen on monella tapaa positiivinen, ihmiset haluavat maksaa veroja, poliisi on palvelualtis, korruptio on vähentynyt, halutaan olla osa eurooppalaista perhettä ja näyttää että uskotaan länsimaisiin arvoihin ja ollaan valmiita sitoutumaan niihin, ja Tämähän on juuri se mitä Venäjä pelkää ja siksi toimii noin sikamaisesti.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #10

Samaa mieltä. Mutta aika vähän hyviä uutisia Ukrainasta näkyy Suomen tiedotusvälineissä. Kannattaa käydä paikan päällä - sitäpaitsi yhdellä Ruotsin matkan hinnalla siellä käy.

Rauno Järvenpää

Kososia on vie rasisti kortilla heiluttelemas.Alkaa oleen nähtävyys nykyään,hitaammakki on ymmärtäny elintasopakolaisten oikeen elintavan.Ukraina on upee maa ja lähellä,kelit suosii myöhään syksylläki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset