meeviren

Kerjäämisen ammattilaiset

On ankeaa aikaa. Olisi kiva päästä jonnekin aurinkoon. Pääsikö Suomen Madeiran instituuttiin töihin? Ai, semmoista ei olekaan. No, Rooma, Lontoo tai Ateena kelpaisivat….  Instituutteja näkyy olevan 16, eli niin monta kivaa työpaikkaa, mutta niihin pääsemiseksi tarvitaan varmaan jäsenkirja tai muita suhteita. Lienee tyytyminen suomalaisiin vaihtoehtoihin. Ehkä joku tutkimusasema Lapin laskettelurinteiden lähellä tai saaristossa hyvien kalavesien lähellä sopisi.  No, ei tässä mitään erityistä ole. Ystäväni Gdanskin yliopistossa kertoi, että heillä (yliopistossa) kolme isoa purjealusta, koska kaikki tiedekunnat halusivat tutustua Itämeren ominaisuuksiin, etenkin kesä(loma)aikaan…

Mutta palataan kovalle maalle, ja haikaillaan hyvien työpaikkojen perään. Ainakin SITRA kuulostaisi hyvältä… 139 työpaikkaa, 38 miljoonan kulut ja 710 miljoonan euron tase. Tuntuisi, että siellä pääsisi helpolla. Kertoisi silmäätekevien seminaareissa, että Suomessa tarvitaan joustavuutta, avoimuutta, innovatiivisuutta, sosiaalista pääomaa, kaukokatseisuutta  - Himasen kirjastahan näitä fraaseja löytyy. Mutta onko mitään muuta?

Miksi ihmeessä Suomessa tarvitaan tuhansia järjestöjä ja organisaatioita? Ymmärtäisin, jos ne olisivat ihmisten vapaaehtoisuuteen perustuvia, mutta kun ne ovat nykyään kaikki veronmaksajien rahoilla toimivia. Näennäisesti suurin syyllinen on Raha-automaattiyhdistys, joka vuosittain syytää yli 300 miljoonaa (315 M vuonna 2016) erilasille järjestöille ja hankkeille. Eri ministeriöt ja kunnat kilpailevat RAY:n kanssa rahojen jakamisessa sadoille jopa tuhansille järjestöille. Tulos on vähän sama kuin kehitysavussa: löysä raha tuhoaa kaiken vapaaehtoisuuden ja synnyttää omituisen kerjäläissektorin julkisen vallan ja yksityisen sektorin väliin. Olennaiseksi tulee vain kyky puhutella oikein (ainakin poliittisesti korrektisti) rahan jakajia. Vastusta eriarvoistumista, syrjäytymistä, rasismia, tuloeroja, turvattomuutta….. Panosta kaikki energiasi raha-anomusten pysääminen.

Joskus aikanaan olin sitä mieltä, että suomalaiset peliyhtiöt ovat hyviä taatessaan sen, että pelitoiminnan tuotot menevät kotimaahan eikä ulkomaisten suuryhtiöiden taskuihin. Mutta kun seuraa, mihin esimerkiksi RAY:n rahat menevät, en ole lainkaan varma siitä, että kotimainen pelimonopoli on perusteltua. Veikkauksen toimintaidea (sehän ei itse jaa avustuksia) on tuntunut paremmalta, mutta kun ajattelee, mihin voittovarat käytetään, ei ole enää niin varma asiasta. Kummalle sinä antaisit Veikkauksen voittovarat, Ladbrokesin osakkeenomistajille vain Pertti Alajalle? Onko Kansallisooppera sinun mielestäsi 40 miljoonan euron avustusten arvoinen? Mihin ihmeeseen muuten tarvitaan näitä mielettömän kalliita kulisseja? Emme enää elä aikaa, jolloin esitysten seuraamiseen tarvittiin Colosseumin tapaisia rakennuksia. Jokainen voi kotiteatterissaan seurata mitä tahansa performanssia ja kustannukset ovat minimaalisia suhteessa siihen, mitä esimerkiksi oopperanäytökset maksavat.

Järjestöt eivät elä omilla tuloillaan vaan ruinaamalla muilta, käytännössä veronmaksajilta. Jäsenmaksujen osuus esim. KEPAn tapaisilla ammattikerjäläisille on vain pari prosenttia. Kerjääminen taas edellyttää jotain tuotetta, jolla voidaan vedota ihmisten jaloimpiin tai alhaisimpiin tunteisiin. Yleensä kannattaa tietenkin korostaa hyvyyttä, auttamisen halua, välittämistä, ihmisten hätää ja niin edelleen. Potentiaalinen auttaja ei halua leimautua pahaksi, sydämettömäksi julmuriksi. Ja järjestöt toki osaavat itsekin käyttää leimakirvestä asian selkiyttämiseksi. Toki hyvin tepsii sekin, että vedotaan pelkoon ja jopa vihaan. Vai miltä kuulostavat seuraavat väitteet: Pääomapiirit vievät leivän suustasi (ala Lohtander). Saatana hukuttaa sinut tulijärveen (tämä oli ennen kuin kirkko itse pelästyi sanomaansa). Maapallo kuumenee ja syttyy palamaan. Uskokoon kuka haluaa, mutta miksi valtion pitäisi tuke näitä pelottelijoita? Eivätkö ne ole vain moderni versio keskiajan anekaupasta?  

Julkiset menot Suomessa on maailman suurimmat, jos vertailukohtana pidetään kokonaistuotannon arvoa. Itse asiassa ne ovat paljon suuremmat kuin tilipidossa mitatut julkisen sektorin menot, koska monet (useimmat?) järjestöt tai organisaatiot (ns. kolmas sektori) ovat itse asiassa vain julkisen sektorin jatkeita. Jopa Julkisen sanan neuvosto saa osan tuloistaan valtionavustuksina! On satoja – ehkä tuhansia – turhia instituutteja ja yhteisöjä, joka kasvattavat valtion velkataakkaa ilman, että niiden tarpeellisuutta ja tehokkuutta koskaan arvioitaisiin. Valtaosa niistä ei edes julkista taseitaan tai tuloslaskelmiaan! Ne ovat vain aikojen saatossa kyenneet luomaan itselleen sellaiset verkostot hyvistä ”veljistä” ja aina persaukisista poliitikoista, että kukaan ei tohdi kyseenalaistaa niitä. Jos valtion tai kuntien menoja yritetään supistaa, tarjolle esitetään vain vanhusten hoitokodit ja sairaaloiden ensiapu. Mediakin on ollut aika hampaaton tässä suhteessa; vai koska olette nähneet analyyseja, joissa kyseenalaistettaisiin nykyjärjestelmää. Järjestöissähän on niin kivoja ihmisiä. Ja ne ovat aina samaa mieltä kuin mekin!

Matti Viren

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Näin joulun lähestyessä voisi saarnojen otsikoksi suositella: ’Kaikki säätiöt on verolle pantava!’

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ole hyvä idea vaatia kaikkia verolle pantaviksi. Paljon parempi iskulause olisi mielestäni: "Ylimääräiset valtion menoerät on karsittava!"

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Säätiöitä onn monenlaisia; on niitä jotka toimivat "omilla rahoillaan" ja niitä, jotka lypsävät valtiolta rahaa. Ensin mainitut jotenkin ymmärrän, mutta ne jälkimmäiset....

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olipa kyseessä säätiö tai yritys, kun lypsyn on oppinut sitä ei lopeteta, näin käy myös kaikille yhteiskunnan läpi. Suoraryhtisyys kunniaan.

Pekka Pylkkönen

Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry sai taas sata tonnia RAY:ltä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

RAY myönsi vuodelle 2016 avustusta 824 järjestölle ja 1711 kohteeseen. 315 M. Anomuksia ja toimintakertomuksia käsittelee tietääkseni vain puoli tusinaa virkailijoita. Kohteiden valinta on varmaan maailman tehokkainta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuoltahan on hyvä seurata, millaisin vedätyksin rahaa yhdistyksiin saadaan. http://avustukset.ray.fi/fi-fi/kaikki-avustuskohte...

Veikkausvoittovaroillahan tuetaan lähinnä urheilua ja kulttuuria eli ne ovat eri momentilta, mutta fuusiohan on tapahtumassa.

Käyttäjän IsmoMuurimaa kuva
Ismo Muurimaa

Kyllä ja veikkaus 1,5miljoonaa joka päivä. Nyt vaan on niin, että nämä eivät ole veromarkkoja, vaikka valtio osallistuu niiden jakamiseen.

Jos taas ajattelet että nämä järjestöt, urheiluseurat, museot, tapahtumat, veteraanit, nuorten tuki, alkoholiparantolat, huumevierotukset ym ovat turhia, niin sen voisit sanoa suoraan eikä kiertäen.

Toki joukkoon on ympääntynyt puolueiden rahoitusta ja vaalirahoja. Niillä on osteettu kiinteistöjä ja käytettu johtajien ulkomaanmatkoihin. Mutta professorina tiedät että niitä turhia seminaareja ja koulutuksia eri yliopistoissakin järjestetään. Eikä ne puhujat omia matkojaan maksa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #28

Meillähän valtio sitä varten, että se hoitaa tarpeelliset palvelut, kuten alkoholistiparantolat. Asioista päätetään ja valvotaan silloin asianmukaisesti.
Mutta kun rahat ulkoistetaan jollekin "Kaikkea hyvää" -järjestölle" päätöksenteko ja valvonta siirtyy pois demokraattisilta instituutioilta. Minusta siihen ei ole mitään tarvetta.
Toki valtiollakin hassataan rahaa, mutta kyllä sitä sentään jotenkin valvotaan.

Käyttäjän IsmoMuurimaa kuva
Ismo Muurimaa Vastaus kommenttiin #29

Minun tietoni on ollut että veikkaus luovuttaa rahat sosiaali ja terveysministeriölle, joka rahat jakaa. Rayllä voi asiat olla toisin vaalirahasotkun perusteella. Joka tapauksessa ne eivät ole verorahoja. Ja useimmat parantolathan taitavat olla yksityisiä. Valtio ei niitä hoida.
Sanoisinko onneksi. Nythän ne lakkautettaisiin kokonaan niinkuin on käynyt mielenterveyspuolella, jotka ovat valtion tai paremminkin kunnan hoidossa.
Valvontakin yhteiskunnan toimesta näyttää epäonnistuneen pahasti, jos katsoo vaikka vanhusten ja eläinten hoitoa. Taisi joku mielisairaalakin olla pahoinpitelijöiden suosiossa.
No joka tapauksessa Suomen valtion budjetti on sillä tapaa laskettu, että hyvin monet rahoitukset ovat vapaaehtoisrahoituksessa ( RAY ; Veikkaus, ja monet säätiöt, joista rahaa tosiaan "kerjätään" ) Mutta en missään nimessä sanoisi, että raha elättää (muita kuin poliittisia instansseja) ketään, muuta kuin siinä mielessä, että toiminta voi jatkua.
Toivon että toiminta jatkuu tällaisena niin saamme maaseudullakin joskus nauttia esimerkiksi RAYn avulla toteutetusta kesäteatterista tai alkoholistien lasten kesäleiristä. En voi nähdä niitä kerjäläisinä valtion verovaroissa. Varsinkin , kun RAYn ja Veikkauksen rahat eivät ole verorahoja.... Tietenkin mielenkiintoista miten taloustieteilijä pitää pelirahoja veroluontoisina tai yleistää yleishyödylliset ja kulttuurelliset instanssit kerjäläisiksi. Minä en ymmärrä, mutta en olekkaan taloustieteilijä. :) Terveisin Ismo

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #30

Peliyhtiöillä on monopoli ja tulot ovat monopolivoittoja - aivan samoin kuin Alkolla. Hinnoittelun suhteen ekvivalentti menettely olisi, että kaikki saavat kilpailla ja pelitoiminnalle laitetaan sanotaan vaikka 50 % vero.
Veikkauksella vastuuministeriönä on opetusministeriö.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mainitsemasi tahot ovat unelmatyöpaikkoja. Yritysmaailmassa on otettu löysät pois jo kauan aikaa sitten. Työntekijöillä on tiukka vastuu asiakkaan tyytyväisyydestä. Se on kuluttavaa, kun pään yläpuolella roikkuu se asiakasvastuun "miekka" ja on onnistuttava. Erilaisissa järjestöissä ja säätiöissä ei tällaista ole.

Eero Mattila

Jos vain luettaisiin lakia kuten se on kirjoitettu- eli yleishyödylliset yhdistykset ovat verovapaita. Suomi olisi parempi paikka olla ja elää.
- Nyt urheiluseurat ja harrastajateatterit täyttävät veroilmoituksia ja samaan aikaan VVO, Nuorisosäätiö, SAK ynnä muut ammattiyhdistykset ostelevat purjelaivoja...

Politisoituminen on Suomessa todella rajua, erityisen rajulta se näyttää oikeuslaitoksessa. Lain kirjaimella ei ole mitään merkitystä kun poliittisin perustein valitut tuomarit jakavat oikeutta.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Puhutaan kolmesta sektorista:
1) Yksityinen sektori
2) Julkinen sektori
3) Julkinen+kerjäämällä ja verovaroista järjestöjen ja säätiöiden kautta tuettu
sektori, jonka toiminnasta vastaavat monet tahot.
Kuinkahan tämä "kolmas sektori" osallistuu nk. So-Te-mallin toteutukseen käytännössä?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Inhoraadollisesti voi kai sanoa, että kun rahoitat puolueita, palkkiona on verovapaus. Poliitikot puhuvat kyllä kernaasti verotuksen porsaanreijistä, mutta niitä ollaan löytävinään vain Panamasta ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Virenin blogin viimeisen kappaleen ensimmäinen virke kertoo lähes kaiken. Se on se pipi, johon ilmeisesti ei saisi edes katsoa...?

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Hyvä avaus vallan käytön ytimiin. Matti Viren on mielestäni nostanut esiin yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän asian. Miten avointa on vallan käyttö esimerkiksi lainsäädäntöön lausuntoja antavissa järjestöissä, joita RAY rahoittaa? Entä kuinka kytköksissä ne ovat eduskuntapuolueisiin? Entä työmarkkinajärjestöihin ja etujärjestöihin?

Tässä kohteliaimmin ja varmistuksena tilannekuvaa; mielestäni isoa läpivalaisua kaipaavaan järjestövallan kenttään:

"Hyviä uutisia numero 2"
> Suomen on kehuttu olevan aktiivisten kansalaisjärjestöjen hallinnoima maa. Ja juuri tämän erityispiirteen takia meidän kaikkien kansalaisten ääntä voidaan kuunnella, ennen kuin meitä koskevia päätöksiä tehdään.

Ihmettelin pitkään sitä, etteivät edes suurten ja miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittävien potilas- ja kansalaisjärjestöjen keskusliitot taistele ärhäkästi pysyvästi vammautuneiden tai sairastuneiden potilaiden ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen puolesta. Ammattiliitoista puhumattakaan.

Kunnes yhtenä päivänä kolahti.

Lainaus tulee Seppo Sarlundin ”Politiikan pöydän alta” – kirjasta, jossa nuori Paavo Väyrynen visioi vuoden 1969 loppupuolella (lainaus luvusta – Köyhän asialla).

Lue lisää Suomi 2017-blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2011/01/13/hyvia-u...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisiko parempi jos veikkauksen ja raha-automaattiyhdistyksen tuotot maksettaisiin suoraan ja lyhentämättöminä valtion kassaan. Jos ei niin miksi ei?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Olisi! Ja valtio ja kunnat hoitaisivat oman tonttinsa, eivätkä ulkoistaisi niitä mitä milloinkin järjestelyillä erilaisille järjestöille. Jos joku haluaa tehdä vapaaehtoistyötä, siitä vaan - niin paljon kuin sielu sietää.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

"On erittäin tärkeä asia, että rahapelituotot pidetään budjetin ulkopuolella. Ilman tätä järjestelmää suomalaiselle järjestökentälle käy huonosti." -SOSTE roadshow 2015: rahapelifuusio.

Veronmaksajalle ehkä joo, poliittisille suojatyöpaikoille ei.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kelvottomien urheilujohtajien kannalta nykysysteemi on ideaalinen - rahaa tulee, vaikka toiminnallinen tulos olisi mitä vaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Ja kaiken lisäksi jopa suuri osa huippu-urheilijoistamme elää köyhyysrajalla.

Janne Tulirinta Vastaus kommenttiin #21

Ja huonosti käy meille, kenen edustama urheilulaji ei ole päättäjien mielestä hyväksyttävien joukossa. OKM tuessa häviämme ja erityisesti kunnallistasolla häviämme. OKM edes yrittää puhdistaa päätöksentekojärjestelmäänsä, mutta kaupungeissa on todellinen villilänsi. Minulle sopii että kaikki hoitavat harrastuksensa omilla tai yksityisensektorin yhteistyökumppaneidensa rahoilla, mutta mikäli näin ei tehdä, tulisi tukia jakaa edes jotenkin tasapuolisesti. Nyt liikuntapaikkarakentaminen, tuet ja erityisesti erilaiset "yhteistyö" ja "markkinointi" -sopimukset livahtavat aina samoille toimijoille. Kenttä missä tällä hetkellä toimimme on 95% vahvasti subventoitua julkiseltasektorilta. Kilpailutilanne seurojen ja lajien välillä on erittäin vääristynyttä. Toiset leireilee Teneriffalla ja toiset maksaa paskapaperista lähtien kaiken itse.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hyvä kirjoitus, samaa mieltä.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Esimerkki Tredea Pirkanmaalla: Johtajia ja Päälliköitä 29 kpl, muita työntekijöitä 10 kpl (+äitiyslomalaiset), www.tredea.fi

Tredea on laittanut liikkeelle Innovaatiosetelin, josta Tredean sivuilla mainittiin seuraavaa:

"Ensimmäiset innovaatiosetelit on tarkoitus myöntää marraskuussa 2016. Vuonna 2016 myönnettävän tuen määrä tulee olemaan 100 000 euroa, ensi vuonna 400 000 euroa ja vuonna 2018 100 000 euroa. Onnistuneen pilotin jälkeen innovaatiosetelille toivotaan pysyvä paikka yrityskehittäjien työkalupakkiin niin seudullisesti kuin valtakunnallisestikin.

Innovaatioseteli-hanke kestää vuoden 2018 puoleen väliin ja sen kokonaiskustannusarvio on 1 466 737 euroa. Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion osuus on 880 042 euroa ja kuntarahoituksen 586 695 euroa. Pirkanmaan liitto rahoittaa hanketta ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020” -rakennerahasto-ohjelmasta."

Siis Tredean valitsemat yritykset saavat Tredean valitsemilta toimttajilta yhteensä 600.000 Euroa innovaatioseteleinä. Byrokratiaan kuluu yhteensä ainakin siis 1466.737-600.000 = 866.737 euroa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Huh, mitä tähän voi sanoa! Ei mitään. Näin kai ne menevät Jyrki Kataisen hallinnoimat komission elvytysrahat, 315 miljardia euroa. Innovaatiohölynpölyllä elättää itsensä satoja, tai taitaa olla, tuhansia verbaalisia virtuooseja.

Käyttäjän HannuHaikonen kuva
Hannu Haikonen

Kyllä. "Kansalaisyhteiskunta" tarkoittaa Suomessa sitä, että valtio kerää kansalaisilta rahat pois ja jakaa ne sitten suojateilleen. Pahinta ei ole rahanmeno tehottomuuteen ja suojattien lokoisat olot kilpailulta suojassa vaan se, että suojatit asemassaan, yhdessä korkean verotuksen kanssa (ja korkeiden hintojen), estävät todellisen kansalaisyhteiskunnan synnyn.

Siitä aiheesta kirjoitin taannoin:

"Yhteiskunta on jaettu kahtia valtion ja markkinoiden kesken: ne luovat ja kehittävät yhteiskuntaa - ei kansalainen.

Entä sitten se kuuluisa kolmas sektori? Se ymmärretään Suomessa ennen kaikkea valtion työkaluksi, jonka kautta valtio "fiksusti" delegoi hyvinvoinnin tuottamista kansalaispuuhastelijoille: Valtio määrittelee järjestökentälle tehtäviä, ohjaa sitä tukirahoin ja säätelee sen toimintarajoja. Puhutaan kolmannen sektorin tehtävästä "täydentää" julkisia palveluja ja tilkitä sen reikiä.

Kolmannen sektorin toiminta - mm. musiikinopetus - jakautuu kylmästi kahtia siihen, joka saa tukea, ja siihen, joka ei saa. Tuet eivät ole aivan vähäisiä - eikä toiselta puolen verotus, joka tekee niistä niin tarpeellisia (vähentämällä työstä käteen jäävää ja nostamalla palveluiden hintatasoa). Siitä, mitä esimerkiksi lasten kannattaa harrastaa, päättää valtio kuntineen."

http://hannuhaikonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2097...

Ei verojen keruu ja uudelleenjako tukirahoina ole silti pelkästään paha asia, ja toimijoita ja sektoreita on monenlaisia. Ongelma on rahanjaon ja -keruun mammuttiautomaatti. Eikä koske pelkästään veikkausvoittorahoja vaan myös yleensä verorahojen jakoa ja käyttöä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Näin on... ja kovin vähän valtiota kiinnostaa, mitä rahalla on saatu aikaiseksi. Oletteko koskaan muten nähmeet arviota siitä, miten tuloksellisia Suomen Akatemian projektit ovat olleet? 250 M kuitenkin jaetaan joka vuosi. Sama koskee tietenkin Tekesiä, Sitraa jne, RAY:sta nyt puhumattakaan.

Käyttäjän KalervoRahkonen kuva
Kalervo Rahkonen

Hyvä artikkeli mutta....yksi seikka, mikä meni pieleen: Kirjoittaja mainitsi, että kirkko OLI julistanut ennen, että saatana heittää tulijärveen, mutta oli pelästynyt sanomaansa ja lopettanut sellaisen sanoman julistamisen. Mitähän kirjoittaja tarkoittaa kirkolla? En tunne ainuttakaan uudestisyntynyttä kristittyä, jonka nimi olisi kirkko. Eavankeliumin julistaminen on annettu jokaiselle Yksilöuskovalle, joka on kokenut ensin uskoontulon evankeliumin kautta. Raamatussa on vain yksi tie pelastukseen. Jeesus itse sanoi: Minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan tule isän tykö muutoin kuin minun kauttani. -Joh. 14: 6. Jeesus sanoi myös seuraavat sanat: Älkää peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä Sielun että Ruumiin hukuttaa helvettiin. -Matt. 10: 28. Tämä originaali raamatun sanoma ei ole muuttunut piiruakaan. Sanoma on itse Jeesukselta ja hänen Isältään. Jos joku 'kirkko' tai kuka tahansa julistaa muunlaista sanomaa, kuin raamattu, Jumalan sanaa, se on vakava asia. Apostoli Paavalin sanat sanan vääristelijöille: Joka kuitenkaan ei ole mikään toinen (evankeliumi); on vain eräitä, jotka hämmentävät teitä ja tahtovat Vääristellä Kristuksen evankeliumin. Mutta vaikka me, tai vaikka enkeli taivaasta julistaisi teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä me olemme teille julistaneet, hän olkoon kirottu. Joulu on jo ovella ja on hyvä hiljentyä miettimään sen valtavaa sanomaa. Teille on syntynyt Vapahtaja. -Luuk. 2: 10- 12.

Matti Hietanen

Vuosia sitten tästä jo kirjoitin, Suomi neidon hameensyrjä on täynnä iilimatoja ja kantaja on uupunut!
Aikoinaan oli konstit ja keinot millä iilimadot poistettiin nykyään siihen ei enään kyetä :(

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset