meeviren

Raha-automaattiyhdistykseltä 500 miljoona poliitikoille

Iltalehti kertoo 9.12. että Raha-automattiyhdistyksen (RAY) sulautuessa Veikkaukseen perinnöksi jää 500 miljoonan ylimääräinen jättipotti. Edelleen lehti kertoo, että RAY aikoo käyttää rahat kahteen järjestöille suunnattuun avustusohjelmaan, jotka käynnistyisivät ensi vuonna.

Uutinen on aika shokeeraava. Valtiolle kuuluvia rahoja aiotaan paiskata puoli miljardia taivaan tuuliin. Miten on mahdollista käyttää rahoja, niin kuin RAY sanoo, kehittämään järjestöjen vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Miten vapaaehtoistoiminta voi tarvita rahaa? Mitä vapaaehtoistoimintaa se silloin on?

Ei raha tietenkään mihinkään vapaaehtoistoimintaa mene, se menee järjestöjen palkatulle johtajille (suuremmat palkat ja toimistoon lisää henkilökuntaa). (Entisiä?) vapaaehtoistyöntekijöitä varmaan motivoi kerätä räntäsateessa hyvin palkatuille järjestöjohtajille rahaa maailmanparannusmatkoille Balille.  Todellisuudessa raha menee järjestökorruption ohella poliittiseen toimitaan – ”muka vapaaehtoisjärjestöt” toimivat vain bulvaaneina, jotka kanavoivat rahat poliitikoille. Varmaan myös rahassa rypeville asuntosäätiöille (ja sitäkin kautta poliitikoille) riittää rahaa. Sääli vaan, että ARA –lottoa pääsevät palaamaan vain harvat ja valitut; se on ainoa lotto maailmassa, jossa voi vain voittaa. Ja paljon.

500 miljoonalle on vain yksi järkevä käyttö: rahat valtion budjettiin – joka ainoa lantti. Valtio velkaantuu joka vuosi 6 000 miljoona euroa, ja silti jotkut virkamiehet kuvittelevat, että helikopterista voi heittää ilmaan 500 miljoonaa muka kehittämään vapaaehtoistoimintaa. Mihin me tarvitsemme tällaisia virkamiehiä? Eivätkö he lue lehdistä muita kuin urheilu-uutisia!

PS Joku varmaan ehättää kertomaan, että nyt on varaa, kun lama on loppunut. Tilastokeskuskin uutisoi, että teollisuustuotanto kasvoi lokakuussa 3.6 % Mutta ”hold your horses”. Kyse on työpäiväkorjatusta luvusta. Korjaamaton (todellinen) tuotanto on kasvoi vain 0.4 %. Samaan aikaan Tulli kertoo, että tavaravienti supistui lokakuussa 6 % koko alkuvuoden ollessa 5 % miinuksella. Eli hyvin menee. Suomi nousee suosta ostamalla velaksi asuntoja ja muita härpäkkeitä yhä kiihtyvällä tahdilla yhä suuremmista ostosparatiiseista, jotka nekin rakennetaan velkarahalla. Onko Suomi tullut hulluksi?

Matti Viren

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Onko Suomi tullut hulluksi?

On hyvä olla hullu, koska silloin ei ole pelkoa, että tulisi hulluksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuossa muutamaa pykälää alempana on Asikaisen kirjoitus "Suomalaiset eivät suhtaudu korruptioon vakavasti". Sopii hyvin tämän kirjoituksen aisapariksi. Ja tietysti sama toisinkin päin.

Pekka Iiskonmaki

Eihän Suomessa ole korruptiota.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo korruptiovapaa hokema joutaisi romukoppaan. Sehän on jotain sellaista, että Suomessa on kaikkein vähiten korruptiota, eli miten helvetisti niissä toisissa maissa sitten sitä perkeleen korruptiota oikein on?!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Joo, voi olla, että sanaa viljellään vähän turhan paljon. Mutta ehkä tarkoiotus on tehdä eroa "korruption" ja "korruption" välillä. Jotenkin ajattelen, että korruptio Suomessa on hienovaraisempaa kuin "muualla". Passin väliin ei tarvitse laitaa 100 euron seteliä, mutta kunnan virkaan ei pääse ilman sitä kuuluisaa jäsenkirjaa.

Pekka Iiskonmaki

#4
Paljonko on paljon Ari?

Olin nuorena tiskarina kapakassa. Meillä oli ranskalainen kokki.

Omistaja syytti fransua juopoksi.

Fransu vastasi: ''Aamulla mina juo yks pullo valkoviini. Päivällä minä ruuan kansa yks pullo punaviini ja illala ystävien kansa yks pullo viini. Sano sinä onko se paljon?''

Se on tuon korruption kanssa vähän sama juttu. Ps. Fransu elää ja voi hyvin edelleen. Hän punanenäinen reipas vanhus 83 -vuotias.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Korruptiosta puhuen kaikki on liikaa. Matti Viren on oikeassa sanoessaan, että Suomessa korruptio on hienostunutta, mutta tehokasta.

Kun olin Venäjällä korruptio oli paljon selkeämpi havaita, mutta Suomessa on samat asiat tehty hieman eri tavoin. Periaate on sama, mutta käytännöt paljon enemmän piilossa. Se ei tarkoita, että Suomessa ei olisi korruptiota, mutta sitä ei voi mitata samoilla keinoilla kuin vaikkapa Venäjällä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #7

En tiedä, onko korruptiota vai ei, mutta ihmeellinen on RAY:n hallituskin. Puheenjohtajana on Raimo Vistbacka, heppu joka kävi Singaporessa kokouksessa, mutta ei löytänyt kaupungista taksia, jolla olisi päässyt kokouspaikalle. Varmaan kuitenkin pelialan ammattilainen.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eikö raha pidä jakaa sinne minne se on ilmoitettu jaettavaksi silloin kun kolikko on pajatsoon napautettu ? Eli iso osa pelaajille itselleen ja loput

"""""RAY tilitti vuonna 2014 STM:lle 411,2 miljoonaa euroa. Siitä jaetaan 309,3 miljoonaa euroa vuonna 2015 sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille. Lisäksi 117 miljoonaa euroa ohjataan Valtiokonttorille sotiemme veteraanien hyväksi.

RAY tukee yhden päivän aikana noin miljoonalla eurolla suomalaista hyvinvointia.
RAY:n avustuksilla turvataan satojen suomalaisten järjestöjen toimintaedellytykset ja vapaaehtoistyön organisointi...*****

Entistä suuremman osan haluaisin kohdistettavan ongelmapelaamisen haittojen hoitoon.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

411 mijoonaa euroa ei ole RAY:n vaan meidän rahojamme. RAY on ne rahat kerännyt, koska olemme suoneet sille pelialan monopolin; ilman sitä RAY:lla olisi tuskin mitään.
Mitä tarkoittaaa "hyvinvoinnin tukeminen"...rahojen antamista järjestöille, jotka kertovat olevansa vapaahtoisjärjestöjä, mutta eivät kuitenkaan tee mitään, ilman että valtio (+RAY?kunnat)maksaa kaiken?
Onko esim. Nuorisosäätiön tukeminen suomalaisen hyvinvoinnin tukemista? Vai olisiko se jonkun muun....

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Minua kiinnostaa mistä nämä perinnöksi jäävät 500 miljoonaa ovat ilmestyneet? Onko RAY säätänyt peliensä palautusprosentit tiukemmalle mitä papereissaan lupaa. Silloinhan ne kuuluisivat eläkeläisille jotka ovat täyttäneet automaatit. Tai sitten valtion budjettiin.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Näyttäisi siltä, että kyse on viime kädessä RAY:n kassasta - RAY:ltä lähtisi uudessa järjestelmässä rahat pois siinä, missä niitä tulee (pay-as-go) sen sijaan, että rahat jaetaan vuoden viiveellä.
Vaikeaa niitä palauttakaan... mutta valtion kassakin on parempi vaihtoehto, kun menojen kasvattaminen ...
Luulisi nyt 120 miljardia julkisia menoja riittävän hyvinvoinnin takaamiseksi Suomen niemelle...

Käyttäjän JuhaniKorte kuva
Juhani Korte

Professori näköjään tuntee huonosti EU:n antamia reunaehtoja joilla rahapelimonopoli on sallittu. Monopolin jatkuminen on sallittua vain sillä ehdolla että voittoja ei tulouteta valtion kassaan. Koska valtioneuvosto muodollisesti hyväksyy varojen käytön, monopolin jatkuminen on ollut kiikun-kaakun EU-oikeudessa yksityisten rahapeliyhtiöiden kuten Ladbrokersin tehdessä valituksia asiasta.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Tuntee mitä tuntee, mutta meneväthän nytkin Veikkkauksen tulot valtiolle. Valita asiasta EU:lle.

Käyttäjän JuhaniKorte kuva
Juhani Korte

"Tuntee mitä tuntee, mutta meneväthän nytkin Veikkkauksen tulot valtiolle."

Eivät mene. Valtioneuvosto hyväksyy veikkausvoittovarojen jaon kultturille ja urheilulle. Tämäkin linkki on lähes liian voimakas joten itse tuet maksaa suoraan Veikkaus.

Jos varat menisivät valtion kassaan edes osittain se olisi verotuksen kaltaista tuottoa ja silloin ihan taatusti Ladbrokersit, PAFfit sun muut pääsisivät apajille yhden EU-oikeuden istunnon jälkeen.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #15

Kannattaisi ottaa selvää asioista, ennen kuin latoo väitteitään tänne. Katso valtion budjettia. Jos, jos, jos....

Pekka Pylkkönen

Hei! Siellä on sitä kuuluisaa jakovaraa!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

RAY:n avustusten "vaikuttavuutta" seurataan yhdistysten vuosittaisella raportoinnilla avustusten käytöstä. Raha menee sinne, mihin ne on myönnetty, tai edessä on jopa takaisinperintä. Ongelma nyt vain on se, että rahaa myönnetään muuhun, kuin yhdistysten perustoimintaan. Esimerkiksi sosiaalisin perustein toimiva ruokalakeittiö ei saa tukea raaka-aineiden hankkimiseen ruokalaan, tai esimerkiksi päihdepalveluita järjestävä yhdistys ei saa rahoitusta kuntoutuksen järjestämiseen, vaan on oltava jokin projekti, jonka hallinnoimiseen ja seurantaan rahaa saa ja lisäksi hallinnon palkka- ja yleiskuluihin. Eli avustukset eivät mene tavallaan perille.
Samoin noiden veteraanien kuntoutukseen suunnattujen määrärahojen volyymillä jokaiselle sotaveteraaneille voitaisiin järjestää täysipäiväinen hoito, mutta veteraaneja on kotona yksin heitteillä, koska raha on suunnattu kuntoutukseen (kylpyläloma), ei hoitoon, mitä heidän ikänsä edellyttäisi jo.

Tuossa tuoreimmat tiedot sektoreittain ja Joulun tienoillahan tulee uusi avustusehdotus Valtioneuvoston vahvistettavaksi. http://avustukset.ray.fi/fi-fi/yleiskatsaus/2016/a...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

... Tuli mieleeni, että nuo avustuskohteet kuuluvat pääosin kuntien perustehtävien piiriin, niin koko avustuspotin ohjaaminen valtionapuina kunnille tai tulevaisuudessa maakunnille ko. tarkoitusten rahoitukseen olisi mielestäni perusteltua. Ehkä vaikuttavuus paranisi ja turha paperityö vähentyisi.
Samoin voisi toimia Veikkauksen tuottojen suhteen kunnallisten liikunta- ja kulttuuripalveluiden rahoittamiseen.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ihan oikein, miksi pitää olla kaksi järjestelmää hoitamassa samoja asioita. Kunnallinen puoli on sentään demokraattisessa kontrollissa. mutta RAY:n projekteista ei ota kukaan selvää. Ehkä niilla tavoitellaan jotain työmarkkinajoustoja, ehkä, mutta on sekin omituinen tapa järjestää asioita.
Niin sanotut vapaaehtoisjärjestöt saisivat minun mielestä olla sitä, mitä nimikin sanoo.

Pekka Pylkkönen

Ihan totta ja tuo koskee myös yritystukia. Pitää aina olla joku projekti ja sen hallinnoiminen syö aivan järjettömästi etenkin pienen firman resursseja - sekä tutkitusti vähentää saavan firman työn tuottavuutta.

Jos aloittava yrityksiä halutaan tukea, tuki voisi olla vaikka sen muotoista että lainarahalla maksetuista palkoista ei makseta veroja tai sivukuluja. Vasta kun yritys elää kassavirrallaan, verotus astuu kuvioihin. On vähän ikävää että A ottaa pankista lainan, perustaa yrityksen ja maksaa itselleen palkkaa sekä päälle verot itse lainaamillaan rahoilla.

Tai vain yksinkertaisesti laskea sitä työn verotusta ja heittää tuet roskakoriin.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Luulisi, että kaikkien tukien sijaan olisi järkevintä alentaa vain kustannuksia - veroja tai verokiilaa. Mutta ilmeisesti poliitikoille on mieluisampaa suhmuroida erilaisten avustusten kanssa.

Käyttäjän RikuRantanen kuva
Riku Rantanen

Vapaaehtoistyöhön liittyen, pari vuotta sitten Arhinmäki jakoi rahaa urheiluseuroille. Alkuperäinen tarkoitus kai oli, että lasten harrastamisen kustannukset alenevat. Raha piti käyttää uuden työntekijän palkkakuluihin ja avustusta sai max 50 % palkkakulusta.

Lopputulos oli, että lapsilta kerättiin tuo toinen 50 % eli harrastaminen kallistui. Vapaaehtoistyö väheni, koska olihan urheiluseurassa nyt palkattu henkilö. Ja ongelmaksi jäi, miten palkkakulu rahoitetaan, kun tuki loppui. Joko työsuhde lopetettiin tai taas nostettiin kausimaksuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset