Vehviläinen

 

Yritän taas kerran saada selvää, mistä tulevat SOTE -uudistuksen luvatut kolmen miljardin säästöt. Kunta- ja uudistusministeri (oh, uudistusministeri, mikä upea orwellilainen termi!) puhuu A-studiossa 4.4. Kasetilleni jäävät lausahdukset ”kukaan ei voi sanoa”, ”ei meillä voi olla yksityiskohtaista excel –taulukkoa” . Miksi menot supistuvat? ”Meillä on vähemmän järjestäjiä, parempia toimintatapoja, parempaa tiedon käyttöä, ennalta ehkäisevää, panostetaan kuntoutukseen, oikea-aikaista hoitoa, teknologiaa, johtajuutta….. ”. Jokainen varmaan ymmärtää, että jos tämä hölynpöly on kaikki, ministeri voi sanoa, kolmen miljardin säästöt ovat nekin vain poliittista hölynpölyä.

Hieman paremmin ymmärrän toteamuksen, että valtiolla on kustannusten leikkuri rahoitukseen. Jos valtio leikkaa kustannuksia kolme miljardia, niin tietenkin syntyy säästöjä. Mutta sitten on turhanaikaista Vehviläisen tavoin sanoa, että ”emme tavoittele asiakasmaksujen korottamista”. Emme tavoittele, mitä se tarkoittaa? Turha kysyä Vehviläiseltä. Kaikki ne kerrat, jotka ole kuullut hänen sanovan jotain, ovat jättäneet jälkeensä kysymyksen: mitä ihmettä hän puhuu, kun en ymmärrä mitään? Puhuuko hän suomea, vai joita suomen kielen orwel -murretta?

En voi sanoa, että seuraisin asioita kovin valppaasti, mutta jotenkin tuntuu, että SOTE- ja maakuntauudistukseen liittyen lukemattomia perustavaa laatua olevia kysymyksiä on aivan ilmassa, eikä niihin ole saatu mitään järkeviä vastauksia.

Kutien tehtävistä (menoista) häviää yli 50 % (tai oikeastaan lähemmäs kaksi kolmasosaa). Jäljelle jäävät oikeastaan vain koulutus ja kaavoitus & rakentaminen. Kysymys kuuluu; mihin tämän ”uudistuksen” jälkeen oikeastaan tarvitaan enää kuntia. Mitä tarkoittaa kunnallinen itsehallinto kunnissa, joilla ei ole mitään tehtäviä. Tehtävät siirtyvät de facto valtion virastoille, joissa on näennäinen demokraattinen rakenne (valtio antaa rahat (> 90%) ja määrää standardit; mihin ihmeessä tarvitaan useita satoja poliittisia komissaareja muka edustamaan kansalaisia?).

Mitä tapahtuu kuntien työntekijöille. Niitä on sentään yli puoli miljoonaa? Mitä tapahtuu kunnan/kaupunginjohtajille ja muille viskaaleille. Mitä tapahtuu kunnanjohtajien ym. palkoille, jos heidän tehtäväkentästään häviää 60 %.

Tehdyistä kuntaliitoksista saa hyviä vinkkejä. Väki ei supistu, eivätkä kustannukset, vaikka niiden pitäisi. Saamme vain yhden uuden byrokraattikerroksen aiemman kahden lisäksi. Onneksi uudistusministeri sentään lupaa, että ”Kunnat eivät saa periä liikaa veroa SOTE -uudistuksen jälkeen”. Kuka sen ”hoitaa ja millä valtuuksilla”?

Eilen Vehviläinen ilmoitti, että pääkaupungin edustajien kritiikki tulee liian myöhään. Voi olla. Mutta milloin ehdotuksesta voi oikein keskustella, kun koskaan ei laiteta pöydälle konkreettisia pelimerkkejä ja aidosti keskustella? Tosin näinhän se suomalaine hallinto aina toimii. ”On liian aikaista keskustella asiasta”. ”Kaikki on vielä auki”. ”Uudistusta voi vielä muuttaa sen jälkeen, kun se on hyväksytty”. ”Nyt on kyllä liian myöhäistä tehdä mitään muutosehdotuksia”.

PS Professori Aimo Ryynäsen kommentit kannattaa muuten lukea.

https://areena.yle.fi/1-4247267?autoplay=true

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kuntaministeri-kunnat-eivat-saa-peria-liikaa-veroa-sote-uudistuksen-jalkeen/5563396#gs.6V6GpPQ

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245376-professorilta-tyly-arvio-maakunt…

meeviren
Sitoutumaton Riihimäki

Taloustieteen professori (emeritus), Turun yliopisto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu