meeviren

Angela

 

On ehkä liioiteltua puhua meidän Angelastamme, mutta kovin montaa poikkipuolista sanaa ei mediassa löydy hänestä. Ehkä hän ei ole edennyt aivan samaan pyhimyskaartiin kuin esimerkiksi Sanna Marin, josta ei voi edes kuvitella mitään kulmikasta uutista tai arviota. Mutta jotenkin oudoksuttaa tutkivan journalismin myötäsukaisuus Merkelin suhteen. Onhan hänen taustansa sentään aika epäilyksiä herättävä.

Kuten tunnettua hänen vanhempansa muuttivat Länsi-Saksasta Itä-Saksaan 1954, mitä on vaikea käsittää. 1953 kommunistihallinto yhdessä neuvostankkien kanssa kukisti verisesti kansannousun Itä-Saksassa ja muutto Itä-Saksaan kuulostaa hieman samanlaiselta kuin tänä päivänä loikkaus Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan. No, se oli kuitenkin Merkelin vanhempien valinta. Sen sijaan Merkelin aktiivinen toiminta Freie Deutsche Jugend (FDJ)  –järjestössä menee jo hänen omaan piikkiinsä. FDJ oli Itä-Saksan kommunistihallinnon nuorisojärjestö, joka sotilaallisine muotoineen ei ainakaan ulkoiselta olemukseltaan juuri poikennut natsihallinnnon luomasta vastaavasta järjestelmästä.

Merkel on tietysti yrittänyt vähätellä rooliaan FDJ:ssä ja korostanut ei-poliittisuuttaan myöhemmässä toiminnassaan Itä-Saksassa. Mutta kiistaton tosiasia on, että hän ei millään tavoin noussut vastustamaan kommunistihallintoa tai edes osoittanut vastenmielisyyttään sitä kohtaan. Samaan aikaan kuitenkin satoja (jopa tuhansia) toisinajattelijoita (eivät osanneet käyttää sananvapauttaan vastuullisesti) vangittiin tai lähetettiin mielisairaaloihin. Tällaisia ihmisiä ei lakkaa arvostamasta ja samalla tuntemasta vastenmielisyyttä niitä kohtaan, jotka rautaesiripun tällä puolella kiihkoilivat kommunistijärjestelmän puolesta (btw, viimeksi mainitut ovat sittemmin muuntuneet ihmisoikeusaktivisteiksi). Merkelistä tuli ei-kommunisti vasta, kun kommuunishallinto romahti Itä-Saksassa 1989, mikä kuvastaa enemmän opportunismia kuin aitoa vapauden kaipuuta.

Merkelin politiikkaa on myöhemminkin värittänyt opportunismi ja populismi (joista hänen vastustajiaan yleensä moititaan). Ajatellaan vaikka Fuskushiman ydinonnettomuuden jälkeistä paniikinomaista päätöstä siirtyä ydinvoimasta ruskohiileen. Pakolaispolitiikassa hän on samaan hengenvetoon julistanut monikulttuurisuuden täysin epäonnistuneeksi ja kaikki maahanmuuttajat tervetulleiksi. Tähän asti Merkelin laarin on satanut Saksa talouden suhteellisen hyvä kehitys Euroopassa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että kehitys on ehkä enemmän muiden (kriisimaiden) epäonnistumisen syytä kuin Merkelin hallitusten aikaansaannoksia (puhumattakaan Schröderin hallituksen viime metreillä tekemistä reformeista). Nyt tilanne on kuitenkin nopeasti muuttumassa Euroopan palatessa uuteen normaaliin. Alkuvuosi on ollut Saksan taloudessa kovin synkkä talouskasvun pysähdyttyä täysin. Toki talousongelmat voi vielä jonkin aikaa laittaa Trumpin piikkiin, mutta jossain vaiheessa tarvittaisiin enemmän näkemystä siihen, mihin Saksan taloudessa pitäisi pyrkiä. Saksan ”uuden” hallituksen ohjelma on tässä suhteessa aika pahaenteinen, koska painopiste on tulonsiirtojen kasvussa ja investointien leikkaamisessa. Mutta julkisessa sanassa Merkel saa nämäkin synnit anteeksi niin kauan kuin hänet koetaan eurooppalaisen integraation ja globalisaation takuunaiseksi. Mutta en olisi yllättynyt, vaikka jonain päivänä takki kääntyisi näissäkin asioissa. Kääntyihän se Pohjois-Euroopan kiivaimmalta Euroopan integraatiokriitikoltakin parissa kuukaudessa.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Juuri tästäkin syystä olen kirjoittanut valtamedian olevan pahin valemedia. Se ei täytö tehtäväänsä journalismin tuottajana vaan ainoastaan valtaeliitin äänitorvena. Tämä on pateettista touhua.

Mitä tulee Angelaan niin hänhän on jääeäpäisyydellään nimenomaan ollut EUn suurin hajottava tekijä, ylivoimaisesti suurin.

Merkel ajaa EUta malliin ja sääntöihin, joita puolet jäsenistä eivät halua hyväksyä. Suomi on säälittävä seurailija luullen olevansa Euroopan ytimessä. Siellä ei ole kuin Katainen ja Stubb. Me muut olemme täällä metsien suojassa odottamassa EUn päätöksiä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Noin väittävät ääripopulistit.Enemmistö moittii Merkeliä siitä,että hän ei aja yhtään mitään.Tai jos ajaa, niin liian myöhään.

Juha Hämäläinen

#2. Merkel se populisti on. Etkö ole vielä tajunnut.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kyllä siellä EU:n ytimessä on halunnut kovasti olla mm. Paavo Lipponen, joka taisi kuvitella aika suurta roolia EU:ssa. Sipilä on täysin samoilla linjoilla kuin Katainen ja Stubb: se mikä on hyväksi Merkelin Saksalle on tietysti hyväksi EU:lle ja myös Suomelle. Nyt on selvinnyt, että kun pakololaisuuskysymys muuttui siirtolaisuuskysymykseksi, niin Sipilällä on ollut tätä koskeva visio. Varmuuden vuoksi hän on kertonut sen nyt, kun Saksa on kääntämässä takkiaan.

Merkelin sädekehä on himmenyt, kun on tajuttu hänen olevan poliitikkona täysin opportunisti. Se on aika lähellä populismia.

Merkel on käytännössä ohjannut EU:n suuria poliittisia ratkaisuja mm. Välimeren maiden pankkikriiseissä pelastaen sakslaiset pankit sekä pakolais/maahanmuuttaja/siirtolaiskysymyksissä alusta alkaen. Siitä on nytkin kysymys, kun Merkelin jatko on epävarmaa. Kuvitteliko Merkel sinisilmäisesti, että Saksan nouseva talous vaatii jatkossakin 0,5 miljoonaa uutta tekevää kättä, ja siirtolaiset olisivat siihen oikea vastaus?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kukaan ei ole kai väittänyt, että Merkel olisi jotenkin sovitteleva hahmo. Tuskin kommentit, joissa todetaan, että "hänen kanssaan ei voi puhua" ovat ihan tuulesta temmattuja. Ei tule mieleen, että esimerkiksi Konrad Adenauerista olisi sanottu samaa, vaikka ei hän mikään helppo persoona ollut.

Nikolai Holopainen

Ei edes jääkaapin ovi narahtanut, kun Angela maailmalle lähti

https://hat4uk.wordpress.com/2012/01/30/revealed-a...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mitenkähän luotettava on tuo Angela Dorothea Merkelin, o.s. Kasner, curriculum vitae..?

Tarua ja totta - molempia aineksia sisältänee tuo essee.

Joka tapauksessa ihmetellä sopii, etteivät saksalaiset ole enempää huolestuneita Angelan kiistämättömistä Ossi-Stasi-DDR -vaiheista.

Nikolai Holopainen

Kysymys Johnille! Tervetuloa tutkivaksi journalistiksi:)

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Vaikea sanoa; media on kuitenkin kovin lammasmaisesti hyväksynyt Markelin selitykset (mm. sen, että hänestä ei tullut Stasin ilmiantajaa, koska hän oli sanonut olevansa niin huono siihen hommaan... - ei kovin vakuuttavaa).
Merkelin isän (Horst Kasnerin) Stasi-kytkökset ovat käsittääkseni julkista tietoa samoin kuin Christian Peace Conference -organisaation KGB yhteydet (nimestään huolimatta CPC:llä ei ollut mitään tekemistä kristinuskon ja rauhan kanssa).
Lothar de Maizièren tapaus oli kieltämättä outo, mutta vaikea on sanoa, mitä loppujen lopuksi tapahtui...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Tutkiva journalismi sulkee usein silmänsä ....

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Neuvostojärjestelmässä "tavallisen" papin lapset eivät päässeet yliopistoon tai puolujärsjestön (Komsomol/FDJ) sihteereiksi vaan Siperiaan tai lastenkotiin. Eivätkä papit matkailleet länteen vaan kauaksi "itään".
Erikoista on se, että Merkelin vastustajia (lähinnä AdF:ää) kutsutaan putunisteiksi, vaikka Merkel ja Putin ovat olleet paljon enemmän tekemisissa saman neuvostosysteemin kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU-kriitikot on jo leimattu putinisteiksi, Merkelistä ei saa EU-kriitikkoa tekemälläkään.

Nikolai Holopainen

Viimeinen huhu, jonka luin oli se, että Angelan nosti valtaan Soros!? Venäjällä on varmaan tietoa Angelasta, mutta pitävät sen omanaan. Angelan ja Vladimirin keskustelut - mitä kaikkea ei sanota ääneen? En tiedä. Kylävaara totesi:"Parasta toimittaja-ainesta ovat huonosti sopeutuvat ja rähinöintiin taipuvaiset yksilöt."
Tänä päivänä parasta toimittaja-ainesta ovat eläkkeellä olevat ex ammattilaiset, änkyrät, jotka haluavat puhua suunsa puhtaaksi tai muuten vain asialleen omistautuneet. Pyytävät yleensä kolehtia, jotta voisivat jatkaa työtänsä. Netti antaa heille kanavan. Aiemmin he eivät ole päässeet ääneen. Näille henkilöille muodostuu brändi. Onko kirjoittaja oikealla asialla, sen tietää muutaman rivin luettuaan. Jos suussa alkaa maistua ... on aika vaihtaa sivua.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

No nyt käy sedät kierroksilla. Angela Merkel kommunisti? Onko hullumpaa kuultu? Jos jokainen Itä-Saksassa asunut olisi epäluotettava niin Saksassa taitaisi olla aika paljon heitä. Eikös se mennyt niin, että Angelan isä sai seurakunnan itäsaksasta ja siksi muuttivat sinne lännestä?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Huh huh. Kannattaa ennen kommentointia lukea blogi. Se ei käsitellyt kaikkia itäsaksalaisia vaan vain Angela Merkeliä.
Mitä tulee Angelan isän seikkailuihin, olisi varmaan paikallaan muistaa, että kommunistimaissa vainottiin kaikkia uskontoja ja kaikkia kirkon miehiä. Neuvostoliitossa heitä surmattiin tuhansittain.
Merkelin isän muuton Itä-Saksaan luulisi saavan kellot soimaan. Miksi joku muuttaa paikkaan, jossa (kaiken muun ohella) vainotaan uskontoja? Miksi uskonvainojen keskellä joku kirkon mies elää verraten "leveästi", matkustelee ulkomailla ("lännessä"). Miten papin lapsi saattoi päästä yliopistoon - jopa jatko-opintoihin - ja vierailla tiuhaan ulkomailla? Yksinkertaiseksi se "ei mene järkeen" muutoin kuin, että pappi ei ollut "oikea" pappi vaan kommunistien bulvaani. Sillä siunatulla hetkellä kun Horst Kasner olisi sanonut, että toisinajattelijoiden lähettäminen mielisairaaloihin on Jeesuksen oppien vastaista, autot olisivat hävinneet pihasta, talo olisi vaihtunut lähiömurjuun ja lasten opinnot olisivat loppuneet kuin seinään.
Mutta ei Kasner tietenkään niin sanonut, eikä hän tiettävästi kertaakaan valittanut uskonvainoista, vaan hän haukkui länsimaita aivan samalla tavalla kuin ammattikommunistit.
Angela Merkel oli FDJ:n jäsen, eikä vain rivijäsen, vaan (kommunisti)propagandasta (”koulutuksesta”) vastaava pääsihteeri. FDJ ollut suinkaan mikään partio tai seurakuntanuoret. Toki siihen kuului paljon nuoria, mutta eivät suinkaan kaikki. Ja se on aivan varmaa, että Merkel ei kertaakaan ennen vuotta 1989 kritisoinut tai vastustanut Itä-Saksan kommunistidiktatuuria. Jos olisi, löytyisi siitä varmasti Stasin arkistosta joku merkintä.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Saksan luterilainen kirkko oli yhtenäinen idässä ja lännessä aina 1960-luvun lopulle asti. Kirkko ei siis tehnyt eroa seurakuntien välillä sen perusteella kummalla puolella ne sijaitsevat. Lännestä muuttava pastori sai perheineen elää etuoikeutettua elämää itä-saksalaisiin verrattuna

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Itä-Saksa ei päästänyt kommunismiin kriittisesti suhtautuva kirkonmiehiä Neuvostovyöhykkeelle 1950-luvun puolivälin jälkeen. Muurin rakentamisen jälkeen 1961 yhteistyö oli tietenkin mahdotonta, koska yhteydet olivat poikki. Vain aniharvat, kommunismiin myönteisesti suhtautuvat kirkonmiehet saivat sen jälkeen vierailla Länsi-Saksassa. Yhtä kaikki, Horst Kasner ei ollut vain kuka tahansa pappi, vaan hän oli alusta alkaen "heidän" ohjeitaan tietoisesti tai tahdottomasti noudattanut sielunpaimen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset