meeviren

Donald Paholainen

 

Donald Trumpista on päivä päivältä vaikeampaa vaikea löytää positiivisia kommentteja Suomen (tai minkään muunkaan maan) mediasta. Luonnehdinnat ovat pikemminkin tasoa: maailman suurin viisivuotias lapsi (YLE 7.7), katujätkä, tappelija (IS 11.7) Trumpin rähinä … (Trump) on jatkanut raivoamistaan (IL 11.7).

Vaikeahan Trumpia on analysoida, kun ei ole mitään selvää ohjelmaa, eivätkä hänen kaikki maneerinsa aina aukene. Toimittajat eivät tosin yritäkään tehdä mitään analyysiä, vaan antavat palaa. Trump on yksinkertaisesti vain paholainen ja tehtävänä on pukea tämä oivallus sopivien kielikuvien muotoon. Jotta paholaismaisuus ei olisi vielä riittävää, pitää kertoa, että Trump on Vladimir Putinin kaveri (Putinhan itse asiassa järjesti hänet presidentiksi). Asiaa ei auta vaikka Trump yrittää saada Euroopan maita lisäämään sotilasvoimia (nimenomaan Venäjää vastaan) ja vähentämään Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä. Sekään ei auta, että Trumpin aikana USA on kiristänyt Venäjän vastaisia pakotteita ja suostunut myymään aseita Ukrainalle (Obaman hallinto ei siihen suostunut).  

Ongelma on tietenkin siinä, että Trump ei ole vasemmistoliberaali vaan jotain aivan muuta. Mitä muuta, on vähän vaikea sanoa.  Näyttäisi siltä, että jonkinlainen punainen lanka on globalisaation jonkinasteinen estäminen/jarruttaminen/haastaminen. Kansallisen edun korostaminen on tietenkin ilmeisessä ristiriidassa kansainvälistä yhteisöllisyyttä korostavan ”internationalistisen” ajattelutavan kanssa, josta on viime vuosina tullut ainoa poliittisesti korrekti ajattelutapa.

 Globalisaation pysäyttäminen tuntuu tosin mahdottomalta. Se kuulostaa hieman samanlaiselta kuin taistelu tyylimyllyjä vastaan. Siksi jää aprikoimaan, aikooko Trump todella haastaa viime vuosien kehityskulun.  Onko olemassa jokin ”iso suunnitelma” vai edetäänkö päivä kerrallaan? Trumpin viestintästrategia ei oikein helpota asioiden avaamista.

Media on kuitenkin ollut surkea analysoimaan itse politiikkaa ja niitä ongelmia, joita globalisaatioon on liittynyt Euroopassa ja USAssa. Vaikka globalisaatio on pääsääntöisesti tuottanut hyvää, eivät hyvät ja huonot puolet ole suinkaan jakautuneet tasan. Pääomapiireille globalisaatio on ollut yksiselitteisesti hyvä asia, mutta työntekijöiden kannalta asia on kovin ristiriitainen riippuen toimialasta, koulutuksesta jne. (siksi onkin hieman erikoista, että ns. työväenpuolueet ovat jopa pääomapiirejä kiivaammin puhuneet globalisaation puolesta). Näin tilanne etenkin Euroopassa, jossa tunnutaan aika naivisti suhtautuvan maailmantalouden muutoksiin. Esimerkiksi Kiinaa pidetään yhä jonkinlaisen kehitysmaana. On helppo sanoa, että Trump on tyhmä (sen osaa sanoa tyhmempikin), mutta on paljon vaikeampi päätellä, missä määrin esimerkiksi Kiinan valuuttakurssipolitiikka on ”reilua” ja missä määrin Kiinan keskusjohtoinen teollisuus- ja sijoituspolitiikka sopivat yhteen vapaiden markkinoiden kanssa. Ilmastopolitiikasta on Suomessa/Euroopassa tullut vain jonkinlainen moraalikysymys, mutta ehkä sitäkin pitäisi tarkastella myös muista perspektiiveistä. Ongelma on vielä siinä, että kellään ei varmaan ole käsitystä siitä, mitä kaikkea täysin globaalissa maailmantaloudessa voi tapahtua. Ei välttämättä vain pelkkää hyvää.

Toki kyse on paljosta muustakin kuin globalisaatiosta. Trumpin synti on tietenkin sijoittuminen konservatiivien joukkoon, vaikka hänen konservatiivisuutensa on sekin hieman erikoista. Yleensä konservatiivit ovat korostetun finanssikonservatiiveja, mutta Trumpin finanssipolitiikka muistuttaa pikemminkin kreikkalaista asioiden hallintaa. Tosin median mielestä sekin menee väärin - valtiontalous on väärällä tavalla alajäämäinen.

Viikonloppu lähestyy. Jos on valtamediaan uskominen, nyt on käsillä Euroopan kohtalon viikko. Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että enemmänkin kyse on vainoharhaisuuden tämänkesäisestä huipentumasta.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikä Suomessa mediassa näkynyt missään siitä juttua kun Trump kirjoitti lain joka oikeuttaa Veteraaneja saada ilmaisen terveys huollon yksityisellä lääkäriasemalla/lääkärillä jos ei "Julkinen" veteraaaneille tarkoitetut palvelut pysty auttamaan Veteraaneja jossain asiassa!!!

Suomennus on minun omani mutta idean ymmärsitte? En muista enää lain nimeä mutta varmaan löytyy kun googlettaa..

Jyrki Paldán

samalla kun toinen käsi kirjoittelee moisia lakeja, toinen käsi tuhoaa Obamacarea, joka mahdollistaa hoitoon pääsyn kaikille, myös niille veteraaneille.

Kaikissa sivistyneissä maissa terveydenhuolto on taattu kaikille. Eiköhän niistä veteraaneistakin olisi mukavampaa jos myös ne läheiset ja kaveritkin saisivat tarvittaessa terveydenhoitoa. Sitä kohti Yhdysvalloissakin päästiin vihdoinkin liikkumaan Obaman alaisuudessa (vaikkakin varsin massiivisin sivuvaikutuksin ja lastentaudein), mutta nyt palaillaan takaisin sinne pimeään keskiaikaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei tainnut hirveästi olla Suomen uutisissa Obama cearin huonoja puolia. Mitä tapahtui keskitulosille ihmisille..

Käväse googlettamassa!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #48

Obamacaresta ei tainnut olla yhtään kunnon analyysiaä uutisissa. Liian vaikeaa. Jälkikäteen on vain kerrottu, että se oli "hyvä".

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #48

Kyllä, huonoja puolia on aina. Obamacaren tarkoitus oli taata kaikille pääsy terveydenhoitoon, mutta samalla säilyttää järjestelmä mahdollisimman paljon markkinavetoisena. Seurauksena luonnollisesti hintaräjähdys.

Trumpin ratkaisu on ollut pyrkiä purkamaan Obamacarea ja säilyttää järjestelmän vahva markkinavetoisuus. Oletettuna seurauksena osa väestöstä tippuu väistämättä terveydenhuollon piiristä pois (ne joilla ei ole varaa), mutta samalla terveydenhuoltoyritykset eivät voi nyhtää loputtomasta veronmaksajasammosta rahaa, jolloin hinnat toivottavasti laskevat siedettävämmälle tasolle kun hintakilpailukin toivon mukaan alkaa toimimaan.

Mutta olennaisin pointti kuitenkin on, että tuon Trumpin linjan pohjana on väistämättä ajaa osa väestöstä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolelle, joten hehkutus siitä että hän takaa terveydehuoltoa jollekin on täysi oksymoroni. Ne köyhemmät veteraanit - samoin kuin heidän omaisensa - olivat terveydenhuollon piirissä vain ja ainoastaan kiitos Obamacaren. Heidän hoitonsa takaaminen erikoislailla on siis sama kuin juhlisi sitä, että varas toi takaisin osan varastamastaan omaisuudesta, ja toteaisi sen perusteella varkaan olevan hyvä tyyppi.

Mitä Yhdysvaltojen keskiluokalle taas tapahtui on jotain ihan muuta, jotka voi helposti havaita ihan vain muutamasta graafista;

http://www.slate.com/blogs/moneybox/2014/09/25/how...

ja

http://denvernewspaperguild.org/a-race-to-the-bottom/

sekä tietysti tästä kuolemattomasta Warren Buffetin lainauksesta (painettu NY timesiin);

'“There’s class warfare, all right,” Mr. Buffett said, “but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.”'

ja Trumpin lääkkeet keskiluokan ongelmiin ovat olleet lisää samaa. Se soppa tulee kiehumaan silmille ja pahasti.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Globalisaation pysäyttäminen tuntuu tosin mahdottomalta. Se kuulostaa hieman samanlaiselta kuin taistelu tyylimyllyjä vastaan."

Eiköhän tässä Trump hae liikemiestyylillä vain hyviä neuvotteluasetelmia. Trumpin tyyli on tarkoin harkittu ja todellisuudessa on todennäköisesti aivan erilainen, kuin mitä esiintyy.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Globaalisaatiota ei pysäytetä, vaan se muuttuu vähitellen uuskolonialismiksi. 1800-luvun eräästä kolonialismin uhrista Kiinasta saattaa tulla pääosan esittäjä tässä kolonialismin uudessa tulemisessa...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ehkä se on näin. Mutta jospa ei olekaan suunnitelmaa B?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Noo näyttää tehneen viimeisten mediatietojen mukaan Saksan kanssa "räväkän" käännöksen. Joten odotellaan ja katsellaan.

On mielenkiintoista kuinka pitkälle sitten oikeasti menee esimerkiksi tuontitullien kanssa. Vaikka ne olisivat voimassakin vähän aikaa niin Trumpin tyylillä istuu neuvottelupöytään ja saadessaan mieleisen neuvottelutuloksen, niin purkaa tullit.

Tuontitullit sun muut ovat kuin kortteja pöydässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olipa niin tai näin, Venäjä ei peräänny Krimiltä.

Trumpin hallinto on nähtävästi todennut tämän faktan.

Tiukkiin talouspakotteisiin kiristetty Venäjä myy mielin kielin kaasua Merkelin saksalaisille tehden talouspakotteet Venäjää kohtaan täysin pellehermannoinniksi todellisuudessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kannattaa huomata se, että Putinin hallinto ei luovu Krimistä. Putin ei elä ikuisesti eikä välttämättä Venäjän nykyhallintokaan, saati valtio. Kun hallinnot vaihtuvat ja maat kaatuvat, tulee yleensä muutoksia. Baltian maiden miehitys kesti vuosikymmeniä, Krimin osalta ollaan menossa vasta viidettä vuotta ja Venäjä on jo vaikeuksissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuolla logiikalla kannattaa huomata, että se ei ole enää
ihminen, joka on esillä maapallon evoluution kehityksessä muutaman sadan vuoden jälkeen.

Diktaattorit osaavat vallan hyvin tiedostaa omat ajalliset rajallisuutensa. Putin ja Trumph ovat liki varmasti kuolleita vain 20 viuoden kuluttua, joka kn kuitenkin sangen lyhyt aika.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sana media pitäisi kuopata, sillä päivä päivältä valveutunempi kansalainen osaa ja saa oikeaa tietoa halutessaan "mediasta" riippumattomista lähteistä.

Perinteinen "totuus media", joka on manipuloinut ihmisiä vuosikymmeniä on tiensä päässä ja rappeutuneimmat toimittelijat joutuvat pian kortistoon.

Maailma muuttuu vauhdilla, mutta kuten monessa muussakin asiassa nämä mielipidemanipulaattorimediat eivät ole tuota vieläkään huomanneet.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Toimittajien ja suuren yleisön ideologiset jakaumat eivät taida aivan vastata toisiaan. Mutta ehkä vielä enemmän vaivaa uutisten pinnallisuus. En tarkoita sitä, että pääosa uutisista koskee Megan Marklen kenkiä, vaan että yleensäkin "vaikeat" asiat loistavat poissaolollaan. Ajatellaan vaikka USAssa uuden korkeimman oikeuden tuomarin nimittämistä. Toimittajat moneen kertaan päivittelivät, miten nimitys vaikuttaa aborttikäytäntöön USAssa. Ei mitään muuta (korkein oikeus ei ilmeisesti käsittele muita asioita). Jos seuraa kotimaisia tiedotusvälineitä, on aika pimennossa se suhteen, mitä tapahtuu esimerkiksi Kiinassa. Etelä- ja Keski-Amerikasta tulee yleensä vain maanjäristysuutisia. Talousuutisissa vilahtaa ehkä joku BKT-luku, mutta siinä kaikki. Aarnio, Penttinen, Thaimaan luolat…. enough!

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei nykyisen kaltainen media ole tiensä päässä. Suurinta osaa ihmisistä ei politiikka juuri kiinnosta eikä he siten kyseenalaista median valmiiksi pureksittuja mielipiteitä. Etenkin kun puhe on jostain heille suhtkoht kaukaisesta asiasta kuten yhdysvaltojen presidentistä. Tämä näkyy mielipidemittauksissa.

Ei kai Trumpista tarvitse varsinaisesti pitää, mutta on uskomatonta miten moni ihminen ei näe kuinka yksipuolisia 90% Trumppiin kohdistuneista uutisista on. Asioiden toista puolta ei tuoda ikinä esiin ja Trump pyritään aina otsikoinnissa ja sanavalinnoissa saamaan mahdollisimman huonoon valoon.

Suomalaisten erityispiirre on vahva luottamus instituutioihin ja kanssaihmisiin. Se on aivan fantastinen erityispiirre, mutta se valitettavasti tarkoittaa myös sitä, että suomalaiset ovat erittäin alttiita sille mielipidevaikuttamiselle mihin monet toimittajat nykyisin pyrkivät.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Minkälainen tilanne mahtaisi olla, jos ei olisi olemassa sosiaalista mediaa! Luulen kyllä, että ihmisten luottamus institutioihin on viime vuosina nopeaan tahtiin rapistunut, eikä se suinkaan ole ihmisten vika. Sitä saa, mitä tilaa.

Jyrki Paldán

Ihan mielenkiinnosta, mitä "hyviä" uutisia saisit Trumpista aikaan?

Joskus kokeilin ajatusleikkinä keksiä hänestä hyvää sanottavaa, mutta aika nopeasti loppuivat ideat kesken.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

Pariisin ilmastosopimuksen hylkääminen ja siirtolaisuuden lopettaminen nyt ensialkuun.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

EU on aikoja sitten perääntynyt globaalista markkina ideologiasta. EU politiikka ja keskustelut on painottunut EU sisämarkkinoiden tärkeyteen "protektionismiin", mutta kieltävät muilta tekemästä samaa. Näyttäisi siltä, että kaikilla on nk. oma lehmä ojassa, eikä yhteinen lehmä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Trump on politiikan suurimpia ääliöitä, mikä ei jää huomaamatta juuri keneltäkään, vähiten medialta. Se että Trump uskaltaa sanoa, ei ole ongelma, mutta se, että hän perustelee sanomisiaan karkeilla valheilla, on. Trumpilla on erikoinen kyky tuhota tai muuttaa paskaksi lähes kaikki mihin hän koskee ja hänen kosketuksestaan on tullut maailmalla lyhyessä ajassa käsite, Trump touch.

Trumpin kohdalla herää myös perusteltu epäilys siitä että hän on joko helvetin typerä tai sitten hänellä on kohtuullinen jonkintason luonnehäiriö, jota hän ei hallitse. Trumpin valehtelu on niin karkeaa ja jatkuvaa että asiassa voi kysyä, uskooko hän valheisiinsa itsekään. Vastaus kertoo paljon: jos uskoo, hän on typerä, jos ei usko, hän on ilmeisen luonnehäiriöinen. Kaikki ei siten ole lehtimiesten keksintöä vaan Trump osaa tehdä idioottimaisia juttujaan myös itse.

Voi myös ajatella minkä tason kaverista olisi kyse, jos Trump tietäisi asioista faktat edes suurimmilta osin ennen kuin hän lähtee keskustelemaan niistä. Jolla on faktat hallussa ja kyky sanoa ne murskaavalla teholla ja laajuudella, on politiikassa täysin ylivertainen.

Trump on liikemies joka on tottunut hoitamaan asioita liike-elämässä, todennäköisesti samalla meuhkaamisella ja asiantuntemuksella. Jos Trump ollut lähtökohtaisesti toisen polven köyhä kaivostyöläinen, olisiko hän noussut samaan asemaan kuin nyt, tuskin. Voi olla että sosiaalista nousua ovat avittaneet iskän asema ja rahat.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

En tiedä Trumpista, mutta sen tiedän, että sekä EU (Merkel) että USA (Obama) omaksuivat varsin lammasmaisen asenteen Venäjään interventioon Itä-Ukrainaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Obaman suurin munaus kausillaan oli jättää puuttumatta Syyrian 2013 kaasuiskuun aiemmista uhkauksistaan huolimatta. Se paljasti Putinille paljon ja sai Venäjän toimimaan välittömästi, ensin Ukrainassa ja heti perään Syyriassa.

Merkelin Saksaa vaivaa edelleen täysin turha itsesääli esi-isien hirmutöistä. Saksan pitäisi lopettaa säälissä kieriskely ja lähteä rohkeasti ottamaan myös sotilaallista johtajuutta Euroopassa. Merkel on ikänsä ja taustansa takia hyvä esimerkki poliitikosta joka yrittää häivyttää Hitlerin Saksan tekoja yhä uudelleen ja uudelleen, ihan kuin nykysaksalaiset olisivat niistä henkilökohtaisessa vastuussa. Siksi Venäjää ymmärretään vaikka väkisin, Venäjän uhkaan ei varauduta ja kaikki tulijat Saksaan ovat tervetulleita, tulipa heitä mistä tahansa, kuinka paljon tahansa ja millä aikeilla tahansa.

En tiedä oliko Trumpin asenne Krimin miehitykseen ja Ukrainan muihin tapahtumiin sen lammasmaisempi mutta ainakin huomattavasti idioottimaisempi. Trumphan tuoreeltaan ylisti Putinin toimia Ukrainassa ja piti niitä jopa älykkäinä. Krimikin on kuulemma halusi kuulua Venäjään joten...

Nikolai Holopainen

NATO-joukoilla oli jo sillanpääasema Krimillä, mutta ne joutuivat vetäytymään.

A small cadre of US Marines under the guise of NATO had arrived in Sevastopol in summer of 2010 and with time their numbers grew. In February 2014, observations of this cadre showed they were actively assisting the coup installed government in Kiev to bring Sevastopol under their control.
The new citizens government in Sevastopol gave NATO a choice, leave peacefully under escort to the Ukraine border or be put out. NATO refused to leave, therefore the government of Sevastopol ordered the NATO cadre to be removed. Polkovnik Aleksandr Petrovich and Starshi Sarjant Roman Ivan'vich were called back to duty to perform this action. They and their group of veteran Spetznaz were trained, armed and ready.

https://www.amazon.com/Incident-Simonka-R-H-Auslan...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #17

Vuonna 2010 kukaan ei kiistänyt, että Krimin niemimaa, ml. Sevastopol, kuluu Ukrainalle. Muuten tarina liittyy joukoon "Mainilan laukaukset".

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #19

Hesarin koko aukeaman artikkelissa Ukrainasta minua kiinnosti vain yksi asia. Onko siinä mainittu Yhdysvaltoja? Ei ollut. Olemme Mainilan keskityksen keskellä. Kuka ampuu?

https://patrickarmstrong.ca/2018/05/10/no-your-int...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #27

Mitenkähän tämä liittyy Trumpin kohteluun mediassa? Ei mitenkään. Kirjoita vainoharhaiset satusi omaan blogiisi.
PS Koska olet niin kiinnostunut Ukrainasta, vieraile Janukovistin Honka-linnassa. En ole ikinä nähnyt sellaista sikailua, kuin mitä mainittu Putinin kaveri harjoitti kansan rahoilla ennen Venäjän interventiota.

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #32

En todellakaan vastannut blogin aiheeseen, vaan kommetteihin. Olen pahoillani. Trumpin kohtelu mediassa johtunee siitä, että hän tulee valtaeliitin ulkopuolelta, jonka palveluksessa media on. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Jos katsoo Trumpin vanhoja haastatteluja, niin niistä käy ilmi, että hänen mielestään Amerikan suunta on väärä ja hän haluaa korjata sen. Se ei ole valtaeliitin mieleen. Kenties Trumpille ulkopolitiikka palvelee sisäpolitiikkaa ja diili Putinin kanssa parantaa hänen neuvotteluasemiaan sisäpolitiikassa. Hän haluaa tehdä Amerikasta jälleen suuren. Vainoharhaiset satuni pyrin kyllä perustelemaan luotettavilla linkeillä ja satuihin voi aina esittää vastateesin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #27

"Olemme Mainilan keskityksen keskellä. Kuka ampuu?"

Ai kun Venäjän kontrolloimat mediat tehtailevat jatkuvasti syyttäviä artikkeleita NATO:sta ja Yhdysvalloista, samalla kun heidän joukkonsa kaikkien kv-lakien vastaisesti valtaa vieraan suvereenin valtion alueita ilman tunnuksia?

Eiköhän tuossa ole ihan päivänselvää kuka ampuu ja kuka ottaa laukauksia vastaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onhan Trumpista myös positiivisia uutisia. Jokin aika sitten uutisoitiin, että Trump on "erittäin vakaa nero" (very stable genius) - siis oman ilmoituksensa mukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mielestäni Trump on pitkälti oikeassa arvostellessaan Merkeliä, vaikka ei aina suoraan face to face tuota teekään. Tärkeää Trumpille titaa olla kuitenkin, että sana kulkee Merkelin korviin. Euroopan johtajat eivät ole tottuneet suoraan poliittiseen puheeseen, jota Trump pitkälti viljelee. Hän ei ole tavanomainen poliitikko, joten eurooppalaiset johtajat ja medioiden toimittajat ovat tottumattomia tällaiseen arvosteluun.

EU-jäsenmaiden johtajat ovat haltioissaan Merkelin esityksille ja ovat toteuttamassa niitä jokseenkin silmät ummessa. Näin vaikka esim. Saksalla ei ole puolustusvoimissa toimintakuntoista kalustoakaan, joten minkäslainen johtaja Merkel onkaan maalleen ja unionille, kun ei maksa Nato-jäsenyydestään täyttä maksua, eikä ole edes valmis puolustamaan omaa maataan. Saati sitten osallistumaan muiden jäsenmaiden puolustamiseen unionissa. Ei ihme, että jopa Trump arvostelee Merkeliä ja EU:ta.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

USAn hallinto varmaan aika hyvin tuntee Merkelin "menneisyyden", eikä se voi olla vaikuttamatta suhtautumisessa häneen En usko, että kyse on pekästään Trumpista, vaikka media niin antaa ymmärtää.
Ehkä huolemme on kuitenkin aiheeton, koska
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201807120130740_...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trump ja Putin ovat ”sukulaissieluja” ja tulevat näin ollen hyvin toimeen keskenään. Pohjois-Korean Kim tuntuu kuuluvan samaan ”seurakuntaan” Singaporen tapaamisen perusteella.
Mitä Trumpiin ja hänen sielunelämäänsä tulee, niin siihen voisi löytyä ehkä vastausta kirjasta ”The Dangerous Case of Donald Trump.”

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dangerous_Case_o...

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Mitenkähän lehdistö kirjoittaisi, jos Venäjän presidentiksi valittaisiin Trumpin kaltainen persoona? Suomen mediassa aikanaan Ronald Reaganista kirjoitettiin miltei yksinomaan negatiivisesti. No toki Trump on epätavallinen poliitikko, joka aiheestakin saa kielteistä julkisuutta. Mutta medialta on lupa odottaa analyyttisempaa otetta. Nyt helposti saa tullikiistoissa käsityksen, että Kiina puolustaa vapaata kauppaa ja Yhdysvallat suojatulleja, vaikka todellisuudessa Kiina on hyvin valtiokapitalistinen maa, joka on tehokkaasti suojellut omia markkinotaan.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Myös George W Bushista yritettiin aikanaan tehdä täydellistä idioottia. Eikä pelkästään lehdistössä. Yliopistoiltakaan ei löytynyt ainuttakaan tieteelliset ambitionsa hylännyttä dosenttia, joka ei olisi heti kahvipöydässä ruvennut päivittelemään, miten tyhmä Bush onkaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos Bush on Kahnemanin mukaan "System 1 thinker" ja Obama "System 2 thinker",niin Trumpia varten löytyy kolmas vaihtoehto "System no thinker"

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Nää on ilmeisesti niitä tyhmiä. Keitä sitten ovat ne viisaat. Anna mä arvaan: Tarja Halonen, Pekka Himanen, Jari Tervo, Jyrki Katainen, ......

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #28

En tiedä.En seuraa iltalehteä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mikään ei ole sen helpompaa kuin leimata joku tyhmäksi. Jopa umpityhmällekin se onnistuu. Lasten hiekkalaatikolla se lapsi, jolta sanat loppuvat, alkaa haukkua muita tyhmiksi.

Jyrki Paldán

"Pääomapiireille globalisaatio on ollut yksiselitteisesti hyvä asia, mutta työntekijöiden kannalta asia on kovin ristiriitainen riippuen toimialasta, koulutuksesta jne. (siksi onkin hieman erikoista, että ns. työväenpuolueet ovat jopa pääomapiirejä kiivaammin puhuneet globalisaation puolesta). Näin tilanne etenkin Euroopassa, jossa tunnutaan aika naivisti suhtautuvan maailmantalouden muutoksiin."

Tuohan on vain ihan pelkkää luokkasotaa - kapitalismin ja markkinatalouteen sisäänrakennettua ominaisuutta.

Ainoa syy miksi globalisaatio on huono asia työntekijöille ja hyvä pääomalle on globaalien työväenoikeuksien ja -järjestöjen puute. Ihan tismalleen samat ongelmat ovat olemassa lokaalissakin järjestelmässä, jos työväki ei ole riittävän järjestäytynyttä ja valtiovalta ei anna taloduen piirissä demokraattista vaikutusmahdollisuutta pääoman vallan vastapainoksi.

Trump on siinä mielessä älyllisesti äärimmäisen laiska ja epärehellinen, että hän syyttää globalismia noista ongelmista, mutta samalla kannattaa itse sisäpoliittisesti linjaa, joka tuo ne kotimaankin sisäisille markkinoille. Yhdysvallat on enemmän kuin tarpeeksi suuri markkina-alue siihen, että pieni pääomaeliitti polkee työntekijöiden oikeuksia ihan samalla tavalla kuin se tekee globaalistikin. Siis jopa nykyisiä Yhdysvaltojen sisämarkkinoita jyrkemmin, joka alkaa olla jo nyt absurdeissa lukemissa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Mikä on se järjestelmä, jossa globaalilla tasolla huolehditaan nykyistä kansallisvaltiotasoa paremmin työväen oikeuksista. Mikä? YK/ILO:n Tymarkkinakomitea, jossa puheenjohtajana Pohjois-Korean, Jemenin ja Venezuelan edustajat....

Jyrki Paldán

Nykyisin? Ei mikään. Mutta noin yleisesti työväen oikeuksia on onnistunut ajamaan vain ja ainoastaan ay-liikkeet, sekä valtio sääntelyn ja tulonsiirtojen muodossa. Protektionismi ei sitä tee, se vain voi auttaa edellämainittuja tahoja hallitsemaan markkinoita paremmin.

Trumpin(kin) kotimaan politiikka; verot alas - sääntely alas - AY-liikkeet alas ei tuo noihin "globalismin" ongelmiin mitään ratkaisua, vaan päinvastoin se tuo tismalleen samat ongelmat sisämarkkinoille. Kyse kun ei ole globalismin ongelmista ja ominaisuuksista, vaan kapitalismin ongelmista ja ominaisuuksista.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #35

Kansallisvaltioiden maailmassa on kuitenkin aina mahdollisuus: äänestää jaloillaan. Jos Itä_sakasa ei ole hyvä maa asua, muuttaa Länsi-Saksaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #44

Sanotko nyt, että maat voivat keskenään kilpailla sillä kuka tarjoaa työntekijöille enemmän, ts. on pääoman näkökulmasta "tehoton" ja "liian kallis", ja että työväestö voi vapaasti kilpailuttaa maat?

Tuohan on täysin ristiriidassa niin Suomen nykyisen hallituksen linjan, kuin Trumpinkin sisäpolitiikan kanssa, joiden mukaan leikkaukset ja markkinoiden "tehostaminen" ovat välttämättömiä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kim-Il-Un on varmaan samaa mieltä: kansa on tyhmää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä kuka on Kim-Il-Un, mutta sikäli kuin tarkoitat Kin-Yong-Un -nimistä "puttepossua", niin eihän häntä valittu vaaleilla, joten ei siis liity tuon linkkini takaa löytyvään sanomaan mitenkään.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Viren, kiitos erinomaisesta kirjoituksesta ja siihen kirjoitettujen kommenttien kommentoinnista. Toivottavasti Yle pyytää asiantuntijaksi ensi maanantaina lähetettäviin ohjelmiin ja jättää Aaltolan, Salonius-Pasternakin sekä Salolaisen muiden medioiden käyttöön.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kiitos vaan ...YLE:n vakiokommentattorien kommentit tuntuvat tosiaan tulevan joltain (samalta) ääninauhalta. Ehkä YLE ei halua yllätyksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset