meeviren

Taas se Impivaara

 • Työllisten osuus työvoimasta
  Työllisten osuus työvoimasta
 • Työllisyysaste 2000-2016
  Työllisyysaste 2000-2016
 • Yrittäjien väestöosuus
  Yrittäjien väestöosuus
 • Työllisyysosuudet ja asteet kansalaisuuksittain 2016
  Työllisyysosuudet ja asteet kansalaisuuksittain 2016
 • Kotitalouksien tulot ja tulonsiirrot tulodesiileittäin 2016
  Kotitalouksien tulot ja tulonsiirrot tulodesiileittäin 2016
 • Reaalipalkkojen (ansiotason) kehitys Suomessa 1964-2018
  Reaalipalkkojen (ansiotason) kehitys Suomessa 1964-2018

Taas se Impivaara

Uuden Suomen toimittaja Ossi Kurki-Suonio esitteli 18.9. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan näkemyksiä maahanmuutosta. Palolan mukaan Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluita. Toisaalta Suomi ei Palolan mukaan modernina kansainvälisenä hyvinvointivaltiona ja EU:n jäsenenä voi vetäytyä vastuustaan. Palola myös toteaa, että ratkaisumme ei myöskään voi olla impivaaralainen eristäytyminen ja rajojen sulkeminen. Ratkaisu on asiallinen politiikka; ääripäissä liikkuvan maahanmuuttokeskustelun sijasta tarvitsemme järkevää ja kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa,

Palolan kommentit vaikuttavat kovin ristiriitaisilta. Ei saa selvää, onko maahanmuutto Suomen kannalta hyvä bisness vai onko se vain velvollisuus EU:ta ja koko ihmiskuntaa kohtaan. On myös hieman vaikea nähdä, että Palola haluaisi todella asiallista keskustelua maahanmuuttopolitiikasta, kun hän jo toiseen lauseeseensa saa mahtumaan terveiset impivaaralaisille.

Retoriikka sikseen, taas kerran törmää väitteeseen, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa turvaamaan huoltosuhdetta. Sivuutetaan tässä nyt (ei-triviaali) kysymys siitä, onko olemassa jokin välttämätön huoltosuhteen arvo ja toisaalta onko olemassa jokin hyvinvointipalveluiden (julkisten menojen) taso, jota ilman emme millään tule toimeen. Sen sijaan on aiheellista kysyä, miten on ylipäätään mahdollista parantaa huoltosuhdetta, jos maahanmuuttajien huoltosuhde on olennaisesti alhaisempi kuin kantaväestöllä. Ohessa on muutama kuvan Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastosta, joista ilmenee, että maahanmuuttajien huoltosuhde (jota kuvaa työllisten osuus koko väestöstä) on ollut koko 2000 luvun huonompi kuin kantaväestöllä, maahanmuuttajien työllisyysaste on samoin ollut olennaisesti alhaisempi, maahanmuuttajien yrittäjyys (yrittäjien osuus väestöstä) on sekin ollut alhaisempi ja maahanmuuttajien heterogeenisuus on valtava, mistä syystä puhuminen ylipäätään vain maahanmuuttajien tarpeesta on tyhmää. Joka tapauksessa on selvää, että keskimäärin maahanmuuttajat eivät ole parantaneet huoltosuhdetta. Toki tulos heijastaa koko maahanmuuton historiaa, mutta ei ole mitään syytä olettaa, että luvut olennaisesti parantuisivat lähiaikoina, koska pakolaisina (”pakolaismaista”) maahan tulleiden työllisyysasteet ja –osuudet ovat katastrofaalisen alhaisia. Toki on niin, että esimerkiksi uzbekit tilapäisesti parantavat työllisyyslukuja, mutta sekin on vain tilapäistä, koska vanhenevat Uzbekistanista tulleet laattamiehetkin. Siirtolaisuus on samanlainen ongelmien ratkaisu kuin velan otto, nyt menee hyvin mutta ongelmat jäävät tulevien sukupolvien murheeksi.

On vielä muistettava, että huoltosuhde on perimmiltään taloudellinen eikä demografinen ongelma. Jos ”työllistetty” tekee tunnin viikossa töitä tai tekee töitä valtion subventoimilla palkoilla (vert. Ruotsin malli), ei se ole mikään ratkaisu huoltosuhdeongelmiin. Eivät sairaalat ja hoitokodit pyöri tilastoilla vaan euroilla. Mikään ratkaisu ei ole sekään, että maahanmuuttajat työllistyvät töihin joiden palkkataso on niin sanotusti minimipalkkatasoa. Ohessa on taloukko, josta ilmenee kotitalouksien tulojen rakenne tulokymmenyksittäin (1. kymmenys on pienituloisin). Taulukko kertoo, että julkinen valta ”nettoaa” aidosti vain kotitalouksista, joiden kuukausitulot ovat yli 5000 euroa. Jos tulot ovat luokkaa 1500 euroa kuukaudessa, pelkkien tulonsiirtojen netto on luokkaa -10 000 euroa ja huomioidaan myös julkiset palvelut ja kulutusverot, luku kaksi kerta suurempi. Inhoraadollinen viesti on se, että vain hyvätuloisista (”rikkaista”) maahanmuuttajista on yhteiskunnalle hyötyä. Maahanmuuttajine tulotaso on vaikeasti mitattava suure valtavasta heterogeenisuudesta johtuen. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voidaan ehkä kuitenkin pitää sitä, että tulotaso on vain noin 2/3 kantaväestön tulotasosta. Kun vielä pitää mielessä maahanmuuttajien huonot työllisyysluvut, ei millään voi ymmärtää Antti Palolan esittämiä väitteistä siitä, että maahanmuutto olisi jotenkin suoraviivainen ratkaisu huoltosuhdeongelmiin, ei edes siinä tapauksessa, että maahanmuutto olisi pääsääntöisesti työperäistä. Työperäisyys ja yrittäjyys kuulostavat hienolta, mutta usein karu todellisuus on matalapalkkaisuus, valtion tuet ja harmaa talous. Ajatellaan vaikka aika tyypillistä työllistymisen väylää: ravintoala- ja kahvila-alaa. Verottajan (julkisesta) yritysaineistosta (ks. viite alla) voi laskea esimerkiksi kaikkien pizza- pizzeria ja kebab –nimikkeisten yritysten verotettavat tulot ja maksetut tuloverot. Tulojen keskiarvo (mediaani) vuodelle 2016 on 10700  (0) euroa ja vastaavasti maksettujen verojen keskiarvo (mediaani) on 2200 (0) euroa. On vaikea nähdä, että tämän sektorin kasvu – oli se sitten miten työperäistä tahansa – olisi valtiolle jokin kultakaivos.

Ns. työperäistä maahanmuuttoa perustellaan huoltosuhteen ohella myös sillä, että ”työvoimasta on pulaa”. Tähän argumenttiin on hieman vaikea päästä käsiksi, koska yleensä ei puhuta mitään palkasta. Selvää tietenkin on, että halvasta työvoimasta on (aina) pulaa. Olen hieman skeptinen sen suhteen, että työvoimasta todellakin olisi jokin krooninen pula kaikilla aloilla. Jos katsoo esimerkiksi oheista kuvaa reaalipalkkojen kehityksestä viimeisen 50 vuoden ajalta, ei vaikuta kovin ilmeiseltä, että pula olisi ehtinyt ainakaan palkkoihin asti. Suomessa on varmaan ainakin 200 000 työkuntoista ja ikäistä, joita ei syystä tai toisesta oli saatu työmarkkinoille. Minusta on äärimmäisen tyhmää sanoa esimerkiksi niille, jotka työnteon sijaan käyttävät aikansa nettipeleihin, rakennusten ja junien töhrimiseen ja kaiken sorttisiin huumeisiin, että ”olkaa vain vaan rauhassa, tuomme maahanmuuttaja tekemään työt teidän puolestanne”.  

Joskus ennen AY -liikkeen tavoitteena oli työväen aseman parantaminen – joskus tosin tavalla, joka ei ollut mitenkään työväestön etujen mukaista. Mutta nyt ei oikein tiedä, mikä on koko järjestelmän tarkoitus. Onko se kiinteistöbisness ja muu varain hankinta? Kun jotkut AY -liikkeen edustajat pääomapiirien tapaan vaativat maahanmuuton kasvattamista, eli työvoiman tarjonnan lisäämistä, he tietenkin ajavat takaa palkkojen laskua. Työvoiman tarjonnan kasvu laskee aina palkkoja. Aina. Ihan samalla logiikalla kuin pizzerioiden lukumäärän kasvaa laskee pizzojen hintaa tai mansikkasadon tuhoutuminen nostaa mansikoiden hintaa. Luulisi asian olevan tiedossa Hakaniemessä, mutta ehkä sielläkin kesäkuuma on tehnyt tepposet.

 

Verotiedot: https://www.vero.fi/__julk_2016/yhteis%C3%B6_tuloverotus_julk_2016_kunnat_005-257.pdf

 

Palola: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254085-ay-puolelta-avaus-maahanmuutosta...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Niin, luulo ei ole tiedon väärti. Tuo toiseksi viimeinen kuva on kaikkein karmaisevin. Siinä pitäisi tippua suomut silmistä.

Oma arvioni on, että Palola puhuu niin kuin poliitikot puhuvat eli some hallitsee hänen käsityksiään todellisuudesta. Somen ja median mukaan on oikeaa ja korrektia poliittista käytöstä vaatia lisää maahanmuuttoa. Blogisi osoittaa selvästi, että sillä tavalla pahennetaan suomalaista huoltosuhdetta. Ei ole some-muodikasta mennä kertomaan sitä julkisuudessa, koska kaikkihan tietää, että maahanmuutolla ratkaistaan huoltosuhde.

Kaiken lisäksi Palola ei tajua, että hän puhuu edustamansa työtekijäjoukon etuja vastaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Viimeiseen lauseeseen kommentissa voi olla toinenkin vaihtoehto Palolan hartaissa kuvitelmissa. Nimittäin saada lisää jäseniä ammattiliittoon jota johtaa ja sitä myöten mahdollisuuden runsaampaan "palkintoon". Kekkensa pitää yrittää ja puhua mitä milloinkin, jospa vaikka kansalaiset uskoisivat. Noinhan ne meidän ministeritkin tekevät. Ja politiikot yleensä. On vain osattava ottaa tutkain käyttöön ja seuloa jyvät akanoista.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ehkä, niin ehkä, on niin, että korkeasti koulutetut hyötyvät matalapalkkaisten, heikosti koulutettujen maahanmuutosta vähän tyyliin Kalifornian viinirypäleiden poiminta. Mutta STTK ei ole mikään lääkärien, juristien ja professoreiden kerho. Luulisi palautetta tulevan kentältä. Mutta on vaikea kuvitella, että median edustajat kiiruhtavat pyytämään kommentteja jäsenistöltä ruohonjuuritasolla. Palola siis edustakoon koko työväenluokan mielipidettä.

Aulis Saarijärvi

Pertti Somerto STK:n johtaja, piti koko toimikautensa neljä kertaa vuodessa lehdistön kautta sen "tarvitsemme vierastyövoimaa kiireesti!" mediatuokion. Neljästi vuodessa lehdistömme sen toisti. Pidän tätä vain saman jatkumona.

Olin 17 täyttäneenä bussiasentaja Espoossa Åke Wickstömillä. Silloisen ajan pääministeri Taisto Kalevi Sorsa puhui kiihtyneenä vierastyövoiman tarpeellisesta ja kiireellisestä maahan tuonnista. Sitä aikaisemmin oli Rafael Paasio ja Teuvo Aura avanneet maahan tuonnin ovea, mutta eivät sanoneet mistä sitä tuotaisiin. Samaan aikaan Ruotsiin meni töihin 21 000 koulutettua nuorta per vuosi. Suomi ei sitä työtä tarjonnut suomalaisille! Pääministerit sitä kiireeltään eivät tienneet!
Myöhemmin Kekkonen sai ahdistuskohtauksen, lopettaen Liinamaan virkamieshallituksen 1975 ja laittoi ryyppykaverinsa Martti Miettusen runnomaan hätätilahallituksen. Syy oli se, että Suomessa oli laskutavasta riippuen 14 000 tai 22 000 tai 40 000 työtöntä. Suurin luku sisälsi noin 11 000 rappiomiestä, jotka sotakokemuksiensa vuoksi eivät olleet enää kyvykkäitä. Heidän ikähaarukkansa oli 50 - 65 vuotta. Silti STK:n puheet olivat Kekkosen puheiden päälle 1976 sitä työvoimapulaa, työvoimapulaa ja työvoimapulaa.
Olen sittemmin lukenut ja kuunnellut pääministerit ja työnantajajärjestöjen johtajien puheet. Lähes kaikilla heillä on sama virsikirja ja samat virretkin kai vain revityissä opuksissaan. Pahimpina pidän Harri Holkerin, Esko Ahon ja Paavo Lipposen, sekä Stubbin hallintopuheita. Työnantajista jokainen johtaja laulaa korkeaa veisua samoin, vuosikymmenten vaihtuessakin.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kai se on niin, että puheet työvoimapulasta ovat varmin merkki tulevassa olevasta lamasta. Kummasti se on mennyt tähän asti näin.

Toni Rintala

Työvoimapulasta on valitettu jo ainakin 20 vuotta. Eilen uutisissa puhuttiin taas vaihteeksi osaajapulasta. Sekin on vaivannut jo ainakin 30 vuotta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Onko olemassa jokin hyvinvointipalveluiden (julkisten menojen) taso, jota ilman emme millään tule toimeen."

Julkinen sektori kasvaa lineaarisesti maahantulijoiden määrän kanssa.

Missäs se olikaan se lista ammattinimikkeistä, joita on muodostunut pelkästään maahanmuuton seurauksena?

Kuriositeettina: Jokaisen lakkautetun poliisin viran tilalle muodostuu kolme maahanmuuton koordinaattorin virkaa. Kukaan ei säästä mitään...itse näkisin kehityksen mieluusti päivastaisena.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

AY-liike on jälleen kerran mennyt helteestä sekaisin eikä ymmärrä, mitä työvoiman runsas tarjonta tekee palkoille ja työehdoille. Ei se ehdotus työttömyysturvamaksuista suoraan YTK:hon ehkä ole niin huono kuin voisi kuvitella. YTK ei lobbaa Suomeen ulkomaisen halvan ja todennäköisesti yhteiskunnan erityisehdoin subventoiman työvoiman virtaa.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

Ei Ay-liike aja jäsenistönsä asiaa, sillä on aivan toisenlaiset kriteerit. Ay-liike ajaa niiden asiaa joiden kannalta ay-liike kykenee eniten hyötymään. Mikäli kiistanalainen käsite päätyy ay-liikkeen juridiseen tuomaristoon, punnitsee kyseinen tuomaristo asian taloudellisin näkökulmin. Mikäli kiistalla ei ole mahdollista taloudellisesti taikka imagollisesti menestyä, ei asiaa oteta käsittelyyn. Tosiasiat ovat toisarvoisia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vuonna 2008 Katainen totesi haastattelussa, että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa vuoteen 2025 mennessä, mikäli työvoimapula pyrittäisiin ratkaisemaan ainoastaan korvaavalla työvoimalla.

Palolan ”puuhailu” näyttäisi kuuluvan samaan kategoriaan. Mikäli tämä on STTK:n virallinen kanta, niin kyllä tämä ammattijärjestö alkaa olla ihan pihalla siitä, miksi se yleensä on perustettu eli ajamaan tavallisen palkansaajan asiaa. Onko Palolalla tarkoitus tehdä vanhan ammattiliittonsa jäsenistä työttömiä?

Yhteiskunnan suurin huoli taitaa olla kansan kahtia jakautuminen, joka on täydessä käynnissä. Sitä ruokitaan lisää näillä Palolan maahanmuuttopuheilla. Yhteiskuntarauha tulee suurella todennäköisyydellä vaarantumaan, mikäli kahtia jakautumista ei saa pysäytettyä. Vuoden 1918 tapahtumien osatekijänä oli nimenomaan lisääntynyt epäoikeudenmukaisuus kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Niinpä niin. Itse asiassa Katainen sanoi 2008, että 11 vuoden päästä (mennessä) tarvittaaisiin tuo maaginen 1.8 mijoona maahanmuuttajaa (jotta huoltosuhde pysyisi ennallaan). Eli muutaman kauukauden päästä Suomi ilmeisesti pysähtyy.

No, puheet ovat puheita. mutta sähkölaskun suhteen alkaa kärsivällisyys mennä. Uunituore lasku sähkösto Savon Voimalle 12.67 euroa mutta siirtomaksu Carunalle 81,42 euroa. Kiitos vaan oikein paljon Jyrki Kataislle (ja Pekka Haavistolle) Fortumin myynnistä korppikotkille. Ei varmaan tullut yhtään mieleen, että luonnollinen monopoli voi panna ja varmasti paneekin hinnat pilviin.
Mutta tulihan kuitekin aikaansaatua "sairaanhoitajatupo" ja romutettu kilpailukyky 10 vuodeksi. Kiitos vielä siitäkin. Ja vielä kaikeksi lopuksi kiitos ennusteesta, että finanssikriisi on ohitse kahdessa-kolmessa vuodessa. Sekin meni ihan nappiin...

Aulis Saarijärvi

Se lähes maanpetturien ja piilorikollisten nimilista on tämä:
Mauri Pekkarinen (kesk), eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja vuosina 2011–2015, eduskunnan I varapuhemies,
Tapio Kuula, Fortumin toimitusjohtaja vuosina 2009–2015,
Jyrki Katainen (kok), pääministeri vuosina 2011–2014, EU-komissaari,
Jutta Urpilainen (sd), valtiovarainministeri vuosina 2011–2014, kansanedustaja,
Jan Vapaavuori (kok), elinkeinoministeri vuosina 2012–2015, Euroopan investointipankin varapääjohtaja.
Jyri Häkämies (kok), elinkeinoministeri vuosina 2011–12, EK:n toimitusjohtaja,
Heidi Hautala (vihr), kehitysministeri vuosina 2011–2013, europarlamentaarikko,
Paavo Arhinmäki (vas), kulttuuri- ja urheiluministeri vuosina 2011–2014, kansanedustaja,
Timo Soini (ps), perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoasiain- ja eurooppaministeri,
Pekka Haavisto (vihr), kehitysministeri vuosina 2013–2014, kansanedustaja.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #12
Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #14

Niin se piru onkin! En saa muutettua aisaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Onhan molemmissa laskuissa kyse samasta laskutusjaksosta eli samasta kulutuksesta? En oikein saanut täsmäämään mainitsemiesi yhtiöiden hinnastojen perusteella arvioimaani kilovattituntimäärää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Sen sijaan on aiheellista kysyä, miten on ylipäätään mahdollista parantaa huoltosuhdetta, jos maahanmuuttajien huoltosuhde on olennaisesti alhaisempi kuin kantaväestöllä."

Arvaan tähän toisen osapuolen vastauksen. Siis pitää lisätä maahanmuuttajien koulutusta ja purkaa heidän työllistymisen esteitä ja luoda paremmat olosuhteet maahamuuttajien huoltosuhteen kohentumiseksi. Maahanmuuttajien huonompi huoltosuhde on kantasuomalaisten syy luonnollisesti. ;-)

Nyt kun Soten osalta on lanseerattu sellainen hassu termi kun säästöpotentiaali, niin kohta varmaan puhutaan huoltosuhdepotentiaalista, jonka maahanmuuttajat omaavat. :-D

"Olen hieman skeptinen sen suhteen, että työvoimasta todellakin olisi jokin krooninen pula kaikilla aloilla. Jos katsoo esimerkiksi oheista kuvaa reaalipalkkojen kehityksestä viimeisen 50 vuoden ajalta, ei vaikuta kovin ilmeiseltä, että pula olisi ehtinyt ainakaan palkkoihin asti."

IT-alalla on korkeat palkat, koska siellä on pulaa tekijöistä. Siellä missä on matalat palkat ei ole pulaa. Paitsi julkisella sektorilla, mutta se toimiikin eri tavalla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Taloudellinen puoli on päivänselvä minkä lisäksi velvollisuudesta voi olla montaa mieltä. Puhuuko jonkun mielestä nyt vaikka Unkarin ulkoministeri ihan hulluja kun kertoo miksi maa irtaantuu YK:n siirtolaissopimuksista? "Maahanmuutto ei ole ihmisoikeus:" Aha, aika radikaali näkemys(kö)

https://www.youtube.com/watch?v=qKtFlAwPeIk

euronews (in English)
Julkaistu 18.7.2018
Hungary's Migration Decision: Hungary to quit UN migration pact before its final approval

Lokka suomentanut saman.

https://www.youtube.com/watch?v=zglCorFlLFw

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Veljeskansa unkarilaiset ovat järkevämpää kansaa kuin me suomalaiset. Siellä kansalla tuntuu olevan itsesuojeluvaistoa. ”Volgan mutkasta” lähtiessään he suuntasivat askeleensa lämpimämpään ilmanalaan toisin kuin me suomalaiset.
Käydessäni vuosia sitten Budapestissa osallistuin ”hop on hop off”- ajeluun ja siinä yhteydessä ilmeni, jos oikein muistan, että 18 unkarilaista on saavuttanut Nobel-palkinnon. Tämäkin kertoo omalta osaltaan tästä kansasta. On valitettavaa, että se joutui vuosikymmenien ajaksi itänaapurin julman ”saappaan alle.” Nyt he eivät halua uutta ”saapasta” ja se on täysin ymmärrettävää.

EU on kuin savijalkainen jättiläinen, jota johtaa aina välillä ”pienessä sievässä” oleva lilliputtivaltion ex-pääministeri Juncker.

Pekka Pylkkönen

Jos bensa käy vähiin, kannattaa kaataa sekaan mitä tahansa nestettä. Vaikka vettä. Poliitikko ei ilmeisesti kykene näkemään muuta kuin litramäärän.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Oletko muuten nähnyt Kataisen 1.8 miljoonan lisäksi yhtään eksaktia lukua/laskelmaa siitä, (a) miten paljon väkeä ulkomailta tarvitaan ja (b) miten paljon siitä hyödytään (pajonka "rahaa tulee"). Luulisi näin tärkeästä asiasta olevan jotain laskelmia & selvityksiä & tutkimuksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Palola käy jo SDP:n vaalikampanjaa ultrapopulisitsin ja dissinformatiivisin keinoin. Joskus aikoinaan tätä kutsuttiin vielä valehtelemiseksi ja venkuloimiseksi.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Mutta missä ovat muut AY-johtajat .. ei kuulu mitään kommentteja. Samaa mieltä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luvut ja muut faktat saavat ideologioihin ja kapeisiin omiin intresseihin perustuvat lausunnot kalpenemaan. Mutta valitettavasti nämä pilvilinnoja rakentelevat maailmanparantajat eivät lukujen sanomaa ymmärrä. Outoa, että STTK:n nokkamieskin erehtyy tähän joukkoon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eivät luvut, tosiasiat ja kokemus merkitse mitään. Tutkimustuloksia pidetään henkilön mielipiteinä, ja silloin niiden arvo perustuu siihen mikä tuntuu miellyttävältä. Toimittajat näyttävät yhä useammin kuuluvan tähän joukkoon, jossa yleistieto on kirosana ja asioiden selvittäminen muilla tavoin kuin "googlaamalla" on kidutusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näinhän se ajatus menee turhan usein nykyisenä totuuden jälkeisenä aikana. Mikä ikävintä, maamme hallitus on antanut esimerkkiä tutkimuksen ja tutkimutulosten vähättelyssä. Esimerkkiä se saa toki korkealta tasolta - supervallan presidentiltä. On ollut sellaisiakin aikoja, jolloin hallitsijat olivat valistuneempia kuin kansa keskimäärin.

Käyttäjän MarkkuHakala1 kuva
Markku Hakala

Palola on raottanut näkemystään maahanmuuton kustannusten rahoittamisesta. Hän ehdotti että ns. elakerahastojen perustuslainsuojaa pitäisi purkaa. Eli Palolan mielestä eläkerahastoja pitäisi voida käyttää muihinkin tarkoituksiin kuin eläkkeiden maksuun! Tavatonta röyhkeyttä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kyse on ilmeisesti tästä:
https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/koti...
Samalla logiikalla voitaisiin takavarikoida osa (tai kokonaan) talletuksista, omistuasunnot jne... Ja asiasta päättäisi "työmarkkinoiden ylin johto"....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset