meeviren

Sipilän motiivit

 • Irakilaisten turvapaikan hakemukset, Lähde Eurostat
  Irakilaisten turvapaikan hakemukset, Lähde Eurostat
 • Somalien turvapaikkahakemukset, Lähde Eurostat
  Somalien turvapaikkahakemukset, Lähde Eurostat
 • Afgaanien turvapaikkahakemukset, Lähde Eurostat
  Afgaanien turvapaikkahakemukset, Lähde Eurostat
 • Alaikäisten hyväksytyt hakemukset; Lähde EMN
  Alaikäisten hyväksytyt hakemukset; Lähde EMN
 • Alaikäisten hylätyt hakemukset; lähde EMN
  Alaikäisten hylätyt hakemukset; lähde EMN

 

Pääministerin Sipilän lausunto, jonka mukaan suurin osa turvapaikanhakijoista ”on liikkeellä taloudellisten syiden takia” on hämmentänyt koko lailla kotimaista maahanmuuttokeskustelua, vaikka ei kai lausunnossa mitään uutispommia ole. Ei ainakaan niille, jota seuraavat maahanmuuttoon liittyvää kansainvälistä tutkimusta. Toki joillekin puhuminen taloudellista motiiveista on kaikissa olosuhteissa liikaa. Niille, jotka kieltäytyvät edes ajattelemasta taloudellisia motiiveja, ei kannata kirjoittaa mitään, mutta muille voi ehkä yrittää kertoa muutaman faktan.

Tarkastellaan ensi vaikka turvapaikan hakijoiden määriä ajanjaksosta toiseen. Jos taustalla olisivat vain (henkilökohtainen) vaino ja pelko, hakijamäärien pitäisi oletettavasti vaihdella “satunnaisesti” (perättäisten lukujen pitäisi olla korreloimattomia). Mutta katsotaan vaikka kuvaa irakilaisten turvapaikkahakemuksista 2014-2018. Kuvaa dominoi hurja piikki 2015 lopulla. Kertooko se siitä, että Irakissa olisi silloin alkanut massiivinen (henkilökohtainen) vaino? Hieman samanlainen kuva saadaan somaleiden ja afgaanien hakemuksista 2014-2018. Toki ISIS oli 2015 vielä joillain Irakin alueilla vielä ”hengissä”, mutta sen sotaponnistukset tuskin noudattivat kuvan logiikkaa. Somalia ja Afganistan ovat sitten jo luku sinänsä.

Kai ilmeisin selitys määrien vaihteluille on (muuttunut) käsitys siitä, mitä mahdollisuuksia on päästä muuttamaan Eurooppaan (Kreikka lopetti rajavalvonnan ja Saksa kertoi ottavansa kaikki pakolaiset vastaan). Eli kyse on pikemmin turvapaikanhakijoiden kysynnästä kuin tarjonnasta. Tuskin kukaan turvapaikan hakijoista (saamiaan ohjeita noudattaen) silti vetosi Merkelin (tai Sipilän) lupauksiin, mutta se ei tietenkään kerro mitään hakemusten taustalla olleista (todellisista) motiiveista.

Toinen asia on kohdemaan valinta. Vuoden 2015 osalta laskin aikanaan (ks. Maahanmuutto: talouden ongelma vai ongelmien ratkaisu? 2017) miten kohdemaan valinta riippui etäisyydestä kohdemaahan ja kohdemaan olosuhteista. Osoittautui, että (järjestys)korrelaatio turvapaikan hakijoiden suhteellisen määrän ja etäisyyden (etäisyys kohdemaahan) välillä oli ”väärän merkkinen” (positiivinen), jos kohta hyvin alhainen. Sen sijaan korrelaatio tulotason kanssa oli 0.68 ja sosiaalimenot/BKT-suhteen kanssa 0.53. Näiden lukujen valossa on hieman hankala väittää, että taloudellisilla tekijöille ei olisi mitään tekemistä pakolaisnimikkeen alla kulkevan ilmiön kanssa.

Tarkastellaan vielä yhtä tietolähdettä, eli EMN:n (European Migration Network ) uusia tilastoja alaikäisten turvapaikan hakijoiden kohdemaavalinnoista (ks. oheiset tauluko 1 ja 2). Suomen luvut eivät suinkaan ole kaikkein suurimmat, koska tunnetusti Saksa ja Ruotsi ovat olleet tässäkin suhteessa suurimmat vastaanottajamaat. Kuitenkin Suomen osalta positiivisten päätösten määrä oli 2016 suurempi kuin Englannin ja Ranskan (Ranska on tunnetusti suurenmoinen oppimestari verbaalisella tasolla, mutta todellisuus etenee omia latujaan). Suomi ja yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa on kärkitiloilla varsinkin jos suhteutetaan luvut väkilukuun. Voiko joku väittää, että hakemukset jakautuvat eri maiden välillä jotenkin sattumanvaraisesti, vai säätelevätkö niitä sittenkin kohdemaan esitaso ja pakolaispolitiikan tiukkuus (vertaa taulukoita 1 ja 2)? Ei pitäisi olla vaikea vastata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Niin. Sipilä kyllä puhui totta että elintason nousun vuoksi tänne perukoille hakeudutaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oliko tässä vihjaus, että Suomen sossu on ainakin matuille antelias?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sipilä puhui totta, mutta kysymys kuuluukin miksi hän puhuu nyt totta?

Oliskohan kentien vaalit tulossa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Aina on vaalit tulossa ja kaikki poliittinen toiminta tähtää asioiden paremman hoitamisen lisäksi oman puolueen vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen. Ihan jokaisella puolueella ja vallankin niitten vastuullisilla poliitikoilla.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Vitsiä pukkaa Erkiltä. Jaakko Tepon laulun sanoja mukaellen; En ole tullut tänne huhkimaan, vaan torkkumaan ja rohmuamaan!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #13

Minua joskus veetuttaa kun puhutaan ihan höperöitä. Tuo vaalien tulemisen ennustus on sieltä vanhemmasta päästä vitsejä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #16

Aika erikoista on se, että näinkin isoista asioista näyttäisi olevan epäselvyyttä valtiojohdossa. Mikä estää selvittämästä asioita? Ei pitäisi olla iso asia vaikka tutkia perusteellisesti jotain suhteellisen pientä otosta hakijoista. Miksi esim. Ruotsi ei kelvannut, vaan tulit Suomeen jne.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

No, ovat Orponkin lausunnot menneet vähän laidasta laitaan. Politiikan uskottavuus on aikamoisella koetuksella.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Miksi hän ylipäätään puhuu mitään? Sipilä järjesti maahan neljäkymmentätuhatta muslimimiestä, joista yksikään ei ole oikeutettu turvapaikkaan. Nyt hänen täytyisi tehdä kepponen toisinpäin, eli heittää nämä ihmisten nurkissa vetelehtijät ulos. Mahtaneeko onnistua?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ja kuka olikaan se ei vielä nimeään julkisuuteen antanut lounaisen Suomen perssujen .....

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

En tiedä, mutta itse aion pyrkiä Texasin kuvenööriksi.

Juha Hämäläinen

Sipilän motiivit löytyvät tulevista vaaleista, kepun heikentyneestä kannatuksesta sekä massojen muuton vastustamisen suosion kasvusta kaikkialla EUssa eli myös Suomessa.

Nikolai Holopainen

Sipilä syyttää EUta. Suomi on toiminut kuten EU eli ei ole tehnyt mitään katastrofin estämiseksi. Päinvastoin - meillä on tilaa - Tervetuloa!!! Tolkun maat kuten Unkari ovat saaneet Brysselin kirouksen niskaansa. Sipilä sanoo nyt ääneen, että jotain pitäisi tehdä, jotta tilanne saadaan korjattua. Kyllä! Pitää äänestää, mutta ei Keskustaa. Juna meni jo.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Eikö turvapaikkapäätökset olekaan tilastoa johon voi verrata?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sodasta kärsivät syyrialaiset, jotka olivat hädän alaisia v. 2015 jäivät matkalle eniten koulutettuina Saksaan syystä tai toisesta. Irakilaisten ja afganistanilaisten jatkaessa edelleen pohjoiseen. Saksalaiset taisivat käytännössä potkia persuukisille niitä, joiden henkilöllisyys oli epäselvä, eikä asiakirjoin todennettavissa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kun kyse on moitiiveistä, kannattaa varmaan kaivellä vähän syvemmältä (ei kukaan varmaan kerro turvapaikkahaastattelussa, että pyrin maahanne, koska teiltä saa paljon rahaa). Se mitä edellä kummeksun, on nimenomnaan se, että lukujen naivi tulkinta kertoisi, että henkilökohtainen vaino yli 10 maassa kasvoi 2015 hetkessä kymmenkertaiseksi ja sitten taas yht'äkkä hävisi lähes olemattoniin. Miten se on mahdollista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän se tietenkään ole mahdollista, että monessa maassa juuri 2015 oli paljon vainoja. En minä kuitenkaan hakijoiden määrän kasvua niinkään ihmettele, vaan 2016 positiivisten päätösten surta määrää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#15 Nykyisen nopean tiedonvälityksen kautta, ns. turvapaikanhakijoiksi itsensä ilmaisseet, ovat olleet hyvin tietoisia, että EU -maa, jossa sovelletaan turvanpaikanhakija -oikeutta, on luonnollisesti kiihottanut porukoita paremman elämän toivossa liikkeelle.

Muistan hyvin v.2015 ajalta, miten esim. Kirkkonummen Aavarannan vastaanottokeskukseen sijoitettuja nuoria miehiä kävi ostoksilla lähikaupoissa.

Jokaisella oli viimeisen päälle vaatteet ja älykännykät. Heitä ei millään logiikalla olisi voinut tunnistaa vainoa pelkääviksi, saati elämänilonsa menettäneiksi turvapaikanhakijoiksi. Pojat tiesivät hyvin, mitä kannattaa ostaa ja lähikaupassa olutta lähti mukaan. Tosin heiltä kysyttiin ikä!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

#33 Turvapaikkapäätökset perustuvat paljolti haastatteluihin. Mutta on helppo nähdä, että ne ovat kovin epäluotettava tapa seuloa hakijoita. Tavallaanhan ne ovat kuin kokeita koulussa. Ero on vaan siinä, että oikeat vastaukset ovat tiedossa kokeeseen mennessä (ihmiskauppias kertoo, "kansalaisjärjestöjen" kiltit toimitsijat kertovat, prosessin läpikäynyt kaveri kertoo, netti, jne). Väärästä vastauksesta (valehtelemisesta) ei sakoteta. Kaikki tapaukset ovat varmaan luokkaa "epäselvä", mutta tällaisessa oikeuskäytäntö suosii kaikkia hakijoita. Viranomaisten rajalliset resurssit suosivat nekin hakijoita (ei kyetä varmistamaan tietoja, edes sitä, mistä hakija itse asiassa tulee puhumattakaan reitistä, avustajista...). Siksi on panisi kovin paljon painoa haastattelutuloksille motiiveita arvioitaessa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #34

#34 Tässä kohdin tulee mieleen, että haastattelut, joita tehdään tulkkien välityksillä, ovat jo ennakkoon merkityksettömiä.

Haastattelut on tehtävä, koska laki niin edellyttää, mutta jatko on juuri tuo, jota kuvaat.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Oletus, että henkilökohtainen vaino lähtömaissa on vakio plus satunnaisvaihtelu on täysin päätön ja älyvapaa. Jos joskus sattuu avaamaan lehden tai television, on täysin selvää että vainon määrä lähtömaissa vaihtelee huomattavasti poliittisen tilanteen mukaan.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Hetkinen puhutaan henkilökohtaisesta vainosta... Mutta hyvä, saattaa olla, että "vainossa" on joillain alueilla erilaisia kausia, esim. juuri ISIS Irakissa. Mutta tiettävästi ISIS ei operoi Somalissa, Eritreassa, Iranissa, Afganistanissa.... Miten on mahdollista, että 10 tai 20 maasta pakolaisuus "aaltoilee lähes täsmälleen samalla tavalla"? Miten 2015 pakolaismäärä selittyy lähtömaiden poliittisella tilanteella? Miksi juuri Suomeen syyskuussa 2015? Eikö loogisin selitys löydy, ei lähtömaista, vaan kohdenmaista? Niiden politiikan (odotetuista tai todellisista) muutoksista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ennen vuotta 2015 kuvittelin että Suomessa ei ole rasismia. Tai jos on, niin korkeintaan internetin syövereissä. Yhtäkkiä se sama olematon rasismi olikin meidän kaduillamme, kivittämässä ja heittelemässä polttopulloja, vainoamassa sotaa pakenevia ihmisiä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Niin ja raiskaamassa, joukkoraiskaamassa, ryöstämässä, pahonpitelemässä, tappamassa, mölyämässä ja haukkumassa ihmisiä rasisteiksi. Jatkanko….

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, yksi pösilä Turussa otti ja kilahti oikein kunnolla vuosi sitten. Tätä sitten käyttivät uusnatsit keppihevosenaan. Ja kuinka ollakaan, olipa siellä muutama persukin joukossa marssimassa. ”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole”, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.

YKSI Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005815718.html?...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #40

Tarkoitus on kyllä keskustella turvapaikanhakijoiden motiiveista. Sinulla mielessä pyörivät vain natsit. Natsikeskustelulle löytyy varmasti runsaasti tilaa muilta foorumeilta ja keskustelualoituksista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

No jo nyt vaikka vilkaiset kirjoittamiani puheenvuoroja, on niissä kyllä enimmäkseen ollut aiheena ihan muut kuin natsit. Mutta natsit tosiaan käyttävät turvapaikanhakijoiden pelkoa keppihevosenaan. Ja persut marssivat heidän joukossaan. Sääli ihmistä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kuvauksesi taitaa kyllä olla enemmänkin mielikuvituksen tuotetta. Mutta en epäile yhtään sitä, että etnisen frakmentaation myötä konfliktit kasvavat. Ja ääriliikkeet kasvavat. Natsismi ja kommunismi saavat tuulta purjeisiinsa. Ehkä tulee ikävä sitä Impivaaraa, jotka nyt kilvan haukutaan.
Mutta ehkä olisi syytä pohtia myös mistä ne sodat syntyvät? Jos kerran sotia pitää lähteä pakoon? Eivät kai sodat synny jostain meteoriittisateesta? Ettei vaan olisi niin, että taustalla on taaskin sama ongelma, entinen frakmentaatio ja erilaisten ihmisten kykenemättömyys tulla toimeen keskenään. Mikä sen ongelman ratkaisee? Missä se ongelma on ratkaistu? Aika vähän älyllistä keskustelua näytetään asiasta käytävän; halpaa polemiikkia sitäkin enemmän.

Nikolai Holopainen

Millainen korrelaatio löytyy puolustusliitto NATOn pommituskohteiden ja pakolaisten lähtömaiden välillä?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ennen NATOA aluueella vallitsi rauha, demokratia, tasa-arvo ja vauraus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä puheenvuorossa esitellään ansiokkaasti eräitä pakolaisuuden syitä ja vetovoimatekijöitä. Näissä keskusteluissa jää kovin vähälle eräs merkittävä tekijä, nimittäin ihmissalakuljettajien bisnesidea. Kun jonkinlainen massamuuton mahdollisuus aukeaa, ihmissalakuljettajat aktivoituvat. He keräävät vaarallisista matkoistaan suuria summia.

Matkoille selviävät vain varakkaimmat ja hyväkuntoisimmat, yleensä nuoret miehet, niin kuin muistamme v. 2015. Suurimmassa hädässä elävät ja köyhimmät jäävät kitumaan vaarallisiin lähtömaihin. Ihmissalakuljettajilla ei ole minkäänlaista vastuuta matkojen turvallisuudesta esimerkiksi Välimerellä, koska EU-maat yrittävät pelastaa niin paljon kuin pystyvät. Siitä huolimatta esimerkiksi näinä aikoina joka 18. kalliin ”matkalipun” maksaneista hukkuu.

Ihmissalakuljettajat olisi saatava ymmärtämään, että heidän röyhkeällä liiketoiminnallaan ei ole perusteita. Se myös estäisi Välimerellä sattuneet käsittämättömän tuhoisat hukkumisonnettomuudet. Merihätään joutuneita on tietenkin autettava. Mutta on ymmärrettävä, että se samalla edistää ihmissalakuljetusta, jota olisi torjuttava kaikin keinoin.

Ministeri Kai Mykkänen suosittelee kiintiöpakolaisten määrän moninkertaistamista ja heidän noutamista lähtömaista. Tällöin ei tueta ihmissalakuljettajien moraalitonta miljoonabisnestä. Tuolla linjalla olisi edettävä.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257514...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan, tuohon ihmissalakuljetusketjuun on todettu/uutisoitu Kreikassa liittyvän myös kansalaisjärjestöjen osallistumista. Pidätetyiksi kerrottin useita henkilöitä. Myös Kreikassa toimii yksittäisiä henkilöitä väärennystoimissa (passit ym henkilötodistukset). Varmaan samaa toimintaa harjoitetaan muissakin Euroopan maissa.

Nuo tapaukset pitäisi jo saada aikaan Suomenkin päättäjissä rajavalvonnan tarpeen. Sipiläkin heittelee vain sutkauksia olevansa tietoinen maahantulijoiden turvapaikanhakijoiden tulevan elintason perässä suurimmassa määrin. Kun kerran pääministeri tuon on sisäistänyt, niin olettaisi myös toimivan siten, että estetään elintason perässä kulkijat laittomin keinoin (työlupa, viisumi jne).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On hyvä, että Virenin blogi tuo esille senkin, ettei poliitikkojen ja median "röyhkeällä valehtelulla" ole totuuspohjaa eikä asioista perillä olevien tukea.

Sipilä tuskin saa äänestäjiltä anteeksi, vaikka raamatun vertausta hieman ontuvasti lainaten, "...yhdestä syntisestä, joka kääntyy, iloitaan siellä [taivaassa] enemmän kuin 99:stä hurskaasta, jotka eivät ole parannuksen tarpeessa."

Päähallituspuolueiden ministerit ja kansanedustajat ovat auttamattomasti myöhäisiä herännäisiä, jotka ovat ehtineet jo runsaat kolme vuotta pohtia, milloin alkaa katumuksen hetki.
Heidän syvästi halveksimansa ja pilkkaamansa ns. nuiva manifestikin tuli julki jo 2011, joten 8 vuotta on vatuloitu.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olet oikeassa, ei pitäisi edistää ihmissalakuljettajien bisneksiä. On oikein että eurooppalaiset pelastavat merihädässä olevat. Mutta ihmiset pitäisi palauttaa Afrikan rannikolle, ei tuoda Eurooppaan mikäli halutaan lopettaa salakuljetukset.

Leireiltä pitäisi ottaa lähinnä ne kaikkein haavoittuvimmat ihmiset, naiset ja lapset. Pakolaiset Afrikasta ja Lähi-idästä tulevat kulttuureista, joissa naisen ja lapsen asema on erittäin huono, eikä heidän asemansa yleensä edes parane vaikka he pääsevät Eurooppaan. Ihmiset tuovat kulttuurinsa mukaan, eikä Euroopassa ole katsottu tarpeelliseksi puuttua pakolaisnaisten ja -lasten tilanteeseen. Mikäli pakolaisnainen menee naimisiin eurooppalaisen miehen kanssa, hänen asemansa paranee.

Naisten koulutukseen pitää panostaa Afrikassa, jolloin samalla myös syntyvyys laskee. Ihmiskunnalla on tällä hetkellä suuria haasteita ja syntyvyyden kasvu köyhissä ja rutikuivissa maissa on yksi näistä. Ei enempää tästä aiheesta tällä kertaa...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Pitäisi panostaa... Ihan oikein, mutta ollaan nyt rehellisiä, emme me yksinkertaisesta vain kykene kaikkia maailman ongelma ratkomaan. Jotenkin on synytynyt ihmeellinen illuusio omien voimavarojemme ja osaamisemme määrästä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #32

En tarkoita yksin Suomea vaan yhteistyötä Euroopan maiden kesken. Euroopan maat ovat nostaneet kädet pystyyn - Ei tiedetä mitä tehdä? Tämä ei koske vain maahanmuuttoa, muitakin suuria ongelmia on riittämiin.

Jotain on tehtävä, emme voi jatkaa pitkään ainakaan kuten nyt. Maailmanlaajuinen tilanne on huolestuttava ja näyttäytyy silmissäni samanmoiselta kuin ennen viime vuosisadan maailmansotia.

Olen sinänsä samaa mieltä kanssasi siitä ettei turvapaikanhakijoita saa päästää vaeltamaan pitkin Eurooppaa. Leirit oman maan läheisyydessä ovat pakolaisia varten. Näiltä leireiltä voidaan ottaa Eurooppaan ne kaikkein haavoittuneimmat yksilöt. Muita voi auttaa paikan päällä resurssien mukaan. Korruptoituneille hallinnoille ei missään nimessä pidä antaa rahaa, apu on kohdennettava suoraan avuntarvitsijoille järjestöjen kautta - Koulutus, kestävään kehitykseen panostaminen esimerkiksi maanviljelyksessä.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Pahinta on se, että salakuljettajat ja ns. kansalaisjärjestöt näyttävät elävän symbioosissa keskenään. Ei oikein tiedä, kuka on kuka. Kiintiöiden kasvattaminen ei mikään ratkaisu ns. pakolaisongelmaan. Ei vaikka kiintöt tuhakertaistettasiin.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Miten minusta näyttää siltä, että kun esitetään tilastollista faktaa ja niihin perustuvia teesejä ja (ikäviä?) kysymyksiä, niin koko USn punavihreä kommentaattoriarmeija loistaa poissaolollaan?

Missä ovat nykvist, ritala, kujala jne...saati ne tulevat ehdokkaat, joilla olisi nyt vaaleja varten mahdollista kerätä lisää ääniä punavihreästä leiristä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

""Miten minusta näyttää siltä, että kun esitetään tilastollista faktaa ja niihin perustuvia teesejä ja (ikäviä?) kysymyksiä, niin koko USn punavihreä kommentaattoriarmeija loistaa poissaolollaan?

Vaikken itseeni lyökään leimaa "punavihreä", niin vastataan nyt silti, jos ei kukaan muu vaivaudu.

Ensinnäkin Sipilän höpötykset eivät olleet todenmukaisia.

https://yle.fi/uutiset/3-10383235

Toisekseen kyseisen blogistin johtopäätökset ovat jo ennestään osoittautuneet kyseenalaisiksi siinäkin tapauksessa, että ne olisivat perustuneet sinällään paikkansapitäville tilastotiedoille. Erityisesti kyse on ollut "maahanmuuttajien" -- miten sen nyt diplomattisesti sanoisi -- tarkastelulle.

Tuon "tarkastelun" tekee erityisen raskauttavaksi juurikin se, että taloustieteen professorina kirjoittajan pitäisi tietää paremmin.

Maahanmuutto ja huoltosuhde

Johtuuko suomalaisten korkea ostovoima rodullisesta ylivertaisuudestamme?

Kahden toimeentulo edellyttää yhden työntekoa

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Janne Kejo, teidän ongelmanne on, että YLE ja kaltaisensa ovat teille faktaa sellaisenaan. Ne käyttävät "asiantuntijoinaan -ilman mitään viittausta henkilön taustaan - Erna Bodströmin kaltaisia "tutkijoita", jolloin lopputulos on aina halutun agendan kaltainen.

Vähän media- ja lähdekriittisyyttä pyydän ja mielellään vielä ihan omien aivojen käyttöä eri asioiden parissa askarrellessa. Kun molemmat silmät ovat auki, voit yllättäen päätyä aivan toisenlaiseen lopputulokseen.

Osoittaa aika heikkoa ymmärrystä, jos ei suostu hyväksymään mitään omasta alkuperäisestä kannasta poikkeavaa, vaikka siitä esitetään faktaa. Näkeehän sen nyt Sokea-Reettakin keitä tuolla Helsingin, Tampereen ja Turun kaduilla ja toreilla lampsii. Ihan ilman suurempia tilastojakaan... Tosin Emma Karihan kuuluisassa YouTube videossaan näkee kyllä miekkarijoukossa "naisia ja lapsia". Voisit ottaa sen myös lähdeaineistoksi, kun ensi kerralla otat taas aiheeseen kantaa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #47

Pelottavaa on, että Suomessa usko "virallisiin tiedotusvälineisiin" on niihin korjumatonta kuin Jannen tapauksessa. Alkaa ymmärtää, miksi Pohjois-Koreassakin väki uskoo asioiden on paremmalla tolalla kuin rajojen ulkopuolella.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ohoh. Sipilä valehtelee; todistus: https://yle.fi/uutiset/3-10383235. Väite: Neuvostoliitto ohittaa Yhdysvallat elintasossa 1990 alussa. ToditSus: Prava (joskus 1961). Faktoja, faktoja, Janne.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ilman muuta on selvää että ihmisiä tulee Afrikasta ja Lähi-idästä myös korkeamman elintason vuoksi. Näinhän ihmiset ovat toimineet maailman sivu. Afrikan ja Euroopan elintasoissa on valtava ero. Vahvimmat tulevat, heikot, köyhät ja sairaat jäävät aina niille sijoilleen. Mitä siis tehdä muuta kuin yrittää sulkea rajat? Miten maailmanlaajuinen yhteisö, Eurooppa etunenässä voi vaikuttaa Afrikan tilanteeseen? Euroopalla on vain voitettavaa mikäli Afrikan maat menestyvät.

Ainakaan ei pidä lapioida rahaa sotahulluille, autoritaarisille ja korruptoituneille hallituksille.

- Ruokahuollossa on puutteita - äärimmäistä kuivuutta kestäviä paljon proteiinia sisältävien kasvien kehittäminen.
- Luonnon entisöinti, metsittämistä ym.
- Vesihuolto
- Naisten koulutus, jolloin lasten teko myöhentyy. Ehkäisyn lisääminen. Naisten urakehitykseen panostaminen, jolloin myös lasten teko myöhentyy tai jää toteutumatta kokonaan. Ura siis tärkeäksi tavoitteeksi. Tehdä myös tavoiteltavaksi toimia esim. sairaanhoitaja/lääkäri nunnana.

Uskon vakaasti että yhteistyöllä voidaan saada jotain aikaa. Suomi ei yksin kykene yhtään mihinkään.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vielä, autoritaaristen maiden painostaminen. Rahahanat kiinni ellei kehitystä tapahdu. Ehkäpä ongelmana ollut myös liian helpon rahan saaminen, rahat ohjautuneet valtaeliitille ja hännystelijöille, ei ole tarvinnut välittää kehityksestä. Vastuun siirtäminen maille itselleen. Mutta tosiaan tietyissä asioissa tarvitsevat ulkopuolista apua...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #43

Nita Hillner, #42, #43.
Erinomaisia pointteja. Olen samalla kannalla.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #43

Blogitasolla rahahanat on helppo laittaa kiinni pahoilta johtajilta. Mutta käytäntö on vaikempaa, niin kuin Kimit ovat osoittaneet. Kansa on nälkäkuoleman partaalla; mitä teet. Annat apua vain eväät avun?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset