meeviren

Ulkomaankauppaministeri

  • Kaupptase suurimpien kumppanien kanssa v. 2017
    Kaupptase suurimpien kumppanien kanssa v. 2017

 

 

TV-ykkösaamu 9.9.2018. Haastateltavana ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen. Toimittaja Seija Vaaherkumpu haastattelee. Kysymys: … Dollarin kallistumassa ja Yhdysvalloissa on edelleen odotettavissa koron nosto. Miten dollarin hinta vaikuttaa Suomen tuontiin? Virolainen vastaa ”En jaksa muista tarkkaan kahden välistä kaupan tasapainoa tarkkoina euroina. Mutta kyllähän se aina tietää sitä, että jos hinnat nousee, yleensä se ei ole edellytys sille, että tulisi parempia kauppoja”. … Haastattelija kysyy (johdattelua…), miten se (dollarin kallistuminen) heijastuu Yhdysvaltoihin ja sitä kautta koko maailmankauppaan? Virolainen vastaa ” Sehän heijastuu ihan suoraan niihin hintoihin …  Ja silloin viime kädessä…On sitten kysymys kallistuneesta raaka-aineen hinnasta,  työvoiman hinnasta, niin se tulee siihen lopputuotteeseen ja lopputuotteen maksaa aina viime kädessä se aina kuluttaja. Ja silloin sitten voimme herkästi olla siinä kierteessä, että se vaikutta siihen, että työtyöpaikat vähenevät. Siitähän on tehty laskelma, että jos nämä autotullit tulisivat, 180 000 autoteollisuuden työpaikkaa vähenisi Yhdysvalloista. Niin nämä ovat sellaisia lukuja, että siinä isonkin markkinan mittakaavassa se tarkoitta sitä, että kurjasti on asiat amerikkalaisilla työntekijöillä”.

Vetää vähän sanattomaksi. Tai sitten ei vaan ymmärrä. Taloustieteessä kuitenkin opetetaan, että oman valuutan devalvoituminen ja vastaavasti ulkomaan valuutan (ml. Yhdysvallat) kallistuminen (revalvoituminen) vähentää tuontia Suomeen ja kasvattaa vientiä ulkomaille. Yleensä kai paremmat hinnat ovat yrityksille hyvä, eikä huono asia. Valuuttakurssien muutokset ovat vähän niin kuin nollasummapeli, jotkut häviävät ja jotkut voittavat, mutta maailmantalouden kannalta tulos hieman epäselvä (riippuen siitä, miten ja mistä syystä muutokset toteutuvat). Mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että valuuttakurssit pitäisi ”hävittää” yhtä vähän kuin mitkään muutkaan hinnat pitäisi kiinnittää ikiajoiksi. Kai me yhäkin uskotaan markkinatalouteen, jossa hinnat ohjaavat kysyntää ja tarjontaa. Tullit ovat koko maailmantalouden kannalta tietenkin huono asia, mutta kai se on niin, että ensi alkuun ne hyödyttävät (eivätkä haittaa) kotimaista tuotantoa. Mitä tulee ulkomaankauppaan Yhdysvaltojen kanssa, on se ilahduttavan epätasapainoista Suomen hyväksi (ks. taulukko); tarkkoja lukuja ei tarvitse muistaa kunhan tietää, että siltä suunnalta löytyy suurin kappataseen ylijäämämme.

(koko haastattelu) https://areena.yle.fi/1-4259676#autoplay=true

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Valtion virkoihin nimittämiseen tarvitaan taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Ministeriltä vaaditaan ilmeisesti vähemmän?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Piti ihan tarkistaa ministeri Virolaisen koulutus- ja työtausta. Erinomaisen passeli tuohon ministerinpestiin näin maallikkoarviona.

Jään talousviisaudesta osattomana ihmettelemään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mitenkäs se nyt oikein menee. Onko dollari heikentynyt vai euro vahvistunut ?

Euron vahvistuminen on odotettua kelluvien valuuttojen järjestelmässä, ja se osoittaa, että euro on yhtä kelvollinen maailmanvaluutta kuin dollari. Todisteena siitä Euro on dollarin jälkeen maailman vaihdetuin valuutta.

Euromaiden kuluttajat voivatkin olla monilta osin tyytyväisiä. Samalla kun hintataso pysyy vakaana ja pyrkii tuontihintojen osalta alenemaankin, myös korkotaso säilyy matalana.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Puhuminen on dollarin kallistumisesta on kyllä hieman harhaanjohtavaa. Riippuu tietenkin, mihin dollaria verrataan. Euro on tietenkin vain yksi vertailukohta. USD/EUR on nyt itse asiassa samalla tasolla kuin Euron aloittaessa taipaleensa 1999. Sen sijaan USD:n reaalinen valuuttakurssi (jossa mukana ovat kaikki valuutat) on hieman historiallisen keskiarvonsa yläpuolella ja se on ollut vahvistumaan päin. Ks. esim.
https://fred.stlouisfed.org/series/RBUSBIS

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten sanoit, riippuu siitä, mihin verrataan. Tässä yksi artikkeli, joka antaa ymmärtää, että dollari on keinotekoisen arvostettu suhteessa kultaan:

US paper gold suppression allowing Russia & China to buy real gold at discount prices

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ja Yhdysvalloista käsin Suomella on suhdelukuna (4:1) sama ylijäämä Kiinan kanssa?
Mitähän Trump sanoisi Hollannin luvuista.Taitaa Rotterdam sotkea tilastoja.
https://www.census.gov/foreign-trade/balance/index...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ulkomaankaupan lukujen kanssa on syytä olla hieman varpaillaan. Useimmat luvut (niin kuin Suomen Tullin luvut) koskevat vain tavarakauppaa. Luvuista siis puuttuvat palvelukset tykkänään. Koko kauppaa koskevat luvut löytyvät joko kansantalouden tilinpidosta tai sitten maksutaseen disaggregoinnista. Presidentti Trump näyttää ajattelevan jotenkin niin, että kakkien maiden pitäisi tuoda Yhdysvalloista yhtä paljon kuin ne vievät sinne....mikä tietenkin kuulostaa huonolta Suomen kannalta.

Risto Koivula

Ulkomaankauppaminiteri kertoi myös, että "kehitysmaiden ongelmat ratkeaisivat suomalaisella koulutusviennillä"...

Eivät ratkea. Eikä edes kelpaa.

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2591...

" Kiina EI ole kiinnostunut nyky-"Suami-tiäteestä", toisin kuin Alkkari kertoo..
8.8.2018 00:38 Risto Koivula 1 kommentti

Tässä on kyse yksityisten tahojen puuhastelusta, jonka tarkoitus on peittää todellinen asiaintila...

https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomalainen-koulu...

Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa kiinalaisia nuoria – Tampereen tiedeleirillä tutkitaan muun muassa Suolijärven veden happamuutta

Tiedeleirille Tampereella osallistuu 66 koululaista Pekingistä.

Uutiset07.08. 06.31

... "Peilineurooniautismista"...

Tässä on konekääntäjän avulla katsottu kiinankielistä juttua. Homma on kesken.

http://journal.psych.ac.cn/xlkxjz/EN/10.3724/SP.J....

https://docsplayer.com/25631114-Microsoft-word-11%...

Progress in Psychological Science 2016, Vol. 24, No. 6, 958–973

Advances in Psychological Science DOI: 10.3724/SP.J.1042.2016.00958

Myths of Autism Broken Mirror Theory: Origin, Problems and Prospects*

Pan Wei 1 Chen Yu 2,3 ​​Wang Wei 4 Shan Chunlei 5

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2018/07/peilin...

Myths of Autism Broken Mirror Theory: Origin, Problems and Prospects

Translated with Google translate, under correctning...

Esimerkiksi tämä juttu, joiden tekijöiden mainitaan alakaneen farssin vuonna 2001, on nimeltään ja viitteenä jätetty pois:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2018/07/shangh...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset