meeviren

Ristiretkellä pahuutta vastaan

”On hienoa, että koululaiset lakkoilevat, koska konkreettisia toimia tarvitaan”, niin sanailivat opettajat viime viikolla, kun ”ilmaston puolesta” demonstroitiin eri paikkakunnilla ja eri maissa. Lakkotiedostuksessa ei ollut ongelmaa, toimittajat (tiedotusvälineet) pitivät huolen siitä, että hyväntahtoinen viestitys meni joka tupaan.

Mutta mihin olemme oikein menossa? Kuka päättää siitä, mikä on oikein ja mikä väärin? Onko oikein, että tiedon välittäjät päättävät asioista. Onko niillä oikeus älylliseen holhoukseen ja pahimmillaan manipulointiin. Tuskin näitä kysymyksiä tarvitsisi esittää, jos ”tiedonvälittäjät” ovat keskimäärin samoihin arvoihin ja tavoitteisiin tukeutuvia kuin muutkin kansalaiset. Mutta tuntuu siltä, että näin ole, ainakin jos seuraa niitä indikaattoreita, jotka kertovat asenteista ja poliittisista kytköksistä. Tältä osin tosiasiat lienevät aika hyvin tiedossa; yhteiskunnan tärkeimmät tiedonvälittäjät, toimittajat ja opettajat, suhtautuvat asioihin paljon eri tavalla kuin suurin osa muista kansalaista. Mutta varmuuden vuoksi muuttama luku.

Usean otteeseen on viitattu siihen, että journalistiikan ja viestinnän opiskelijat 86 prosenttia on vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n kannattajia, kun koko väestöstä näiden puolueiden osuus on luokkaa 40 %. Epäsuhta on luonnollisstikin jakauman toisessa päässä (kokoomus & persut) vielä suurempi. Ruotsalaiset luvut ovat samansuuntaisia ja ovat siinä mielessä parempia, että ne koskevat ammatissa oleva lehtimiehiä ja -naisia. Vihreiden kannattajien osalta erotus koko väestön lukuihin (osuus äänestäjistä) on +29 %, kun taas kokoomuksella vastaava luku on -20 %. Vasemmistopuolueen kannatus oli kyselyssä suurempi kuin kokoomuksella, vaikka jälkimmäisen kannatus vaaleissa oli yli kuusinkertainen. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten sävy on samanlainen. Tässä yhteydessä riittänee, jos viittaa Washingtom Postin julkaisemaan kyselyyn, jossa republikaaneiksi luokittelevien toimittajin osuus oli 2012 supistunut 7 prosenttiin oltuaan 1970-luvun alussa 26 %.

Opettajien osalta emme tiedä mitään vastaavia kyselytuloksia Suomesta, mutta ulkomailta tuloksia on runsaasti. Gilles Saint-Paul raportoi ranskalaisista kyselytutkimuksesta, joissa vertailtiin opettajien äänestyskäyttäytymistä vuoden 2002 presidentinvaalissa. Siinä 72 prosenttia opettajista äänesti vasemmistoa kun taas koko äänestäjäkunnan vastaava luku oli 40 %. Erot äärivasemmalla ja äärioikealla olivat vielä huomattavasti suuremmat. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Clintonia äänesti 50 % ja Trumpia 29 % (loput eivät äänestäneet tai äänestivät kolmansia ehdokkaita). Ruotsissa opettajien keskuudessa vasemmisto-opposition kannatus oli 2012 kaksi suurempi kuin hallitusblokin (Ruotsidemokraattien kannatus oli vain 3 %).

Mutta miksi näin on? Tuskin selitys on geeneissä…. Gilles Saint-Paul selittää asiaa sillä, että esimerkiksi opettajat ovat vieraantuneet talouden perusasioista ollessaan töissä instituutioissa, joissa raha tulee ”takaseinästä”. Rahaa saa lisää pitämällä suurempaa ääntä. Ei tarvita pitempiä päiviä eikä riskinottoa. Ehkä tässä tulkinnassa on jotain perää. Ajatellaan vaikka yksittäistä taksinkuljettajaa tai ”remonttireiskaa”. ”Reiska” tuskin kokee tehtäväkseen ”tuoda valoa pimeyteen” ja tuskin hän lakkoilee jääkarhujen puolesta. Jos lakkoilisi, kuka siitä välittäisi. Ja kuka siitä tiedottaisi?  

Toimittajien ammatti on sekin aika kaukana yrittäjien elämästä, varsinkin Suomessa. Median ei muutenkaan tarvitse kokea vapaan kilpailun kiroja: YLE, HS ja Alma on tahoillaan yleensä monopoliasemassa, ja hokema ”asiakas on aina oikeassa” ei helposti tule iholle. Ajatellaan vaikka paikallista ”sanomalehteä”, jolla on samanlainen monopoli kuin paikallisella vesilaitoksella. Varmaan aika tavalla tiedonvälityksen sävy muuttuisi, jos media-alallakin olisi todellinen ”vapaa kilpailu” puhumattakaan siitä mahdollisuudesta, että koulut olisivat yksityisiä ja kilpailisivat ”asiakkaistaan”. Mahdotontako? No, ehkä on liian rohkeaa ajatella, että vanhemmat saisivat päättää, onko koulun tarkoitus ”maailman parantaminen” vai oppiminen.

Viitteitä:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-0297.2010.02358.x

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/sa-rostar-journalisterna-6669449

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2014/05/06/just-7-percent...

https://lararnastidning.se/vanstern-vinner-valet-om-lararna-far-bestamma/

https://www.edweek.org/ew/articles/2017/12/13/survey-paints-political-portrait-of-americas-k-12.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Matti Virtasen ”Ilmastopaniikki - hoito-opas” kirjan saa nyt myös e-kirjana. Kirjassa Virtanen kritisoi kokonaisen luvun voimalla suomalaisten nykymedioiden, HS,YLE, Vihreä Lanka, jne, muuttunutta toimitustapaa, joka on klikkijournalismia jossa faktojen tarkistukseen ei ole aikaa. Korjataan vääriä tietoja sisältävät kirjoitukset jos joku niistä valittaa, ja aina ei sittenkään.

Varsinkin ilmastonmuutoksen (jota ei voida verifioida, koska sitä on aina tapahtunut, verrattuna aikaisempaan ’ilmaston lämpenemis’ hypoteesiin joka voitaisiin verifioida, heh) suhteen ns valtamediat on alistettu EU/YK IPCC agendan äänitorviksi. Skeptikko tiedemiesten ja -naisten kirjoituksia ei julkaista päämedioissa vaan tutustustuakseen erilaisiin mielipiteisiin tavallisen kansalaisen pitää itse hakea näitä kirjoituksia julkaisevia sivustoja ja kirjallisuutta.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ilmastonmuutos, maahanmuutto, globalisaatio/integraatio, perhe & uskonto jne ovat asioita, joista ihmisilla on erilainen käsitys. Se, että ei ole yhtä totuutta, yhtä oikeaa politiikkaa, pitäisi näkyä tiedonvälityksessä ja opetuksessa. Mutta näkyykö nykyään?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

JEP

Täytyy nyt tässä kompata niitä demonipersuja , silläkin uhalla että öyhötysarmeija käy kimppuun. Demonit kyllä ovat oikeassa että ilmasto-ongelmat on muualla kuin Suomessa aiheutettu, ja niihin pitää vaikuttaa ihan muualla kuin täällä, kun meidän ponnistelut on kuin tuuleen kusisi

lukekaas kansainvälinen tutkimus asiasta :

https://b8f65cb373b1b7b15feb-c70d8ead6ced550b4d987...

kertoo lohduttomasti sen että saastutus tulee jostain ihan muualta kuin Suomesta

Lyhennelmän Suomen kielellä voi toki lukea täältä :

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/yrit...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Täytyy taas kerran todeta tämä median laaduttomuus. Toimituksellinen aineisto on suurelta osin asenteellisesti tai sattumanvaraisesti poimittua ja usein myös väritettyuä. Informaation ja virheellisten tietojen oikaisut saa poimia kommenttipalstoilta.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

#5 Asenteista tulee mieleen, kun muutama vuosi sitten Kauppalehden toimittaja haastatteli minuna aiheena talouspolitiikan linjaukset. Kun yritin sanoa, että elvytyspolitiikasta ei ole siinä tilanteessa hyötyä, koska ongelmana ovat enemmänkin kilpailukyky ja rakenteelliset ongelmat, toimittaja vastasi heti napakasti, että ”mutta professori Haaparantahan on osoittanut, että viennin heikko kehitys johtuu (huonosta) yritysjohdosta. Yritin selittää, että kyseinen kollega ei ollut ”osoittanut mitään, vaan kyse oli vain hänen mielipiteestään. Kun edelleen korostin elvytyspolitiikan ongelmia julkisen sektorin velkaantumisen kannalta, tuli taas vastaukseksi, ”mutta kun professori Haaparanta on osoittanut, että nykytilanteessa elvytys ei kasvata alijäämää”. Selitin, että sekin väite oli väärä (pelkästään Suomen tapaisen pienen avotalouden kannalta)… Näin jatkettiin melkein tunnin verran ja huokaisin helpotuksesta, kun haastattelu oli ohi. Tai oikeastaan harmittelin, kun ”koko päivä” oli mennyt pilalle. Katson uteliaani seuraavan päivän lehteä; mitäköhän siellä sanotaan minun sanoneen. Ei sanottu mitään. Oli vastannut kysymyksiin väärin. Toimittaja oli ollut oikeassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Koulunkäynti ei ole työtä, josta voi mennä lakkoon. Se on etuoikeus.

Sama porukka vinkuu koulutuksesta kehitysmaissa ja ylistää "lakkoon" meneviä liian hyvinvoiva länsimaisia koululaisia.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ehkä oikeampaa olisi mennä ruokailulakkoonn. Mutta nykyään taitaa puolet olla jo lakossa, ja käydään sen sijaan Mäkkärissa.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”On hienoa, että koululaiset lakkoilevat, koska konkreettisia toimia tarvitaan”, niin sanailivat opettajat viime viikolla, kun ”ilmaston puolesta” demonstroitiin eri paikkakunnilla ja eri maissa.

ILMASTOHÖRHÖJEN USKONLAHKO AIHEUTTAA MIELENTERVEYDEN ONGELMIA LAPSILLE JA NUORILLE

https://www.satakunnankansa.fi/a/201509950?c=15288...

”Pelastakaa edes lapset ilmastoahdistukselta: Olen todella huolissani kympin tytöistä ja pojista, jotka koulumenestyksen lisäksi ottavat taakakseen myös maapallon pelastamisen.

On hyvä, että ihmiset ovat huolissaan ympäristöstään, mutta lapsille henkistä taakkaa ei saa sysätä.

Perjantaista koululaisten mielenosoitusta pitäisi siis kiittää?

Mutta mielenosoituksesta näyttääkin tulleen vedenjakaja. Satakunnankansa.fi:ssä kommentoitiin esimerkiksi näin:

–Joku raja siinäkin, että etenkin lapsille ja myös nuorille kasataan masentavaa ja stressaavaa murhetta.

Ahdistus on lapselle erittäin huono kasvualusta.

On hyvä, että ihmiset ovat huolissaan ympäristöstään, mutta lapsille henkistä taakkaa ei saa sysätä. Sitä paitsi huolestumisellakin pitäisi olla joku kohtuus.

Lapsen ei pidä joutua ristimään käsiään maailman lopun pelossa.

Ilmastopelottelua puolustetaan sillä, että ahdistus saa ihmisen toimimaan. Mutta toiminta ei aina ole sitä, mitä toivotaan.

Matka ahdistuksesta itsetuhoisuuteen on joskus aivan liian lyhyt”.

OMA KOMMENTTINI

Jos yksikin lapsi saa ILMASTOUSKOVAISTEN ahdistuspropagandan takia mielenterveyden ongelmia, tai jopa joutuu helvetin esikartanoihin ja mielisairaalan porteille, voidaan ILMASTOHÖRHÖJEN toimintaa verrata USKONTOLAHKOJEN, kuten lestadiolaiset, jehovat, helluntailaiset tai muut vastaavat, LAPSIENSA PELOTTELUUN syyllistyvät (helvetti, harmageddon jne) tahot.

Mielestäni mediassa esiintyvistä nimityksistä ilmastohörhöt tai ilmastouskovaiset olisi parempi käyttää vaikkapa näitä: ilmastonatsit, ilmastofasistit, ilmastojihadistit, (valtion) sisäiset terroristit tai muita oikeaan osuvia ”uuskommunistien” länsimaiden tuhoamiseen (DDR-Stasi-tyyppiseen) pyrkivään agendaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Seurailen täällä kiinnostuneena kypsään ikään ehtineiden henkilöiden kannanottoja nuorista yleensä, ja erityisesti kun on kyseessä nuorten äänekäs ja radikaali toiminta asiassa minkä kokevat polttavan tärkeäksi ajassa mitä juuri nyt elämme (ja mitä heidän tulisi elää vanhojen horiskojen jälkeenkin).

Oliko se Paavo Lipponen joka puhui pullamössösukupolvesta? Nämä alkavat olla varttuneita ja mussuttavat jo aikuisen äänenpainoin. Paikallisista ongelmista, kun se on helpompaa mieltää?

Olen kuullut kyllästymiseen asti marinaa nykynuorten saamattomuudesta. "Toista se oli ennen". Niin oli. Suurin osa entisistäkin nuorista oli pehmeitä myötäilijöitä joita kiinnosti vain oma lähitulevaisuutensa - ja ehkä autot tai muoti.

60-luvulla osa nuorisosta - uskallan sanoa valistunein osa - tiedosti ydinsodan varsin konkreettisen uhkan. Oli Kuuban ohjuskriisi. Ja oli vähän tunnettu Neuvostoliiton korkea upseeri joka ei painanut nappia vaikka hälytys kävi. Niin lähellä se kävi.

Kas kummaa nuoriso monella puolen maailmaa lähti kaduille protestoimaan. Heidän tulevaisuutensa oli vakavasti uhattuna. Totta kai oli setiä ja tätejä aivan kuin nykyäänkin jotka halusivat vähätellä tai vesittää. Niinhän nytkin vähätellään tai ainakin kaivellaan miten on väärin protestoitu. Ja jälkiviisaita on aina.

Ydinsodalta vältyttiin. USA hävisi Vietnamin sodan. Sen jälkeen muita sotia on riittänyt.

Nyt nuoriso on jälleen kaduilla. Ei erityisemmin Suomessa, täällä vain sedät pöyristelevät vähiin jääneistä pyrkimyksistäkin, kaivavat tikulla lastenvaunuja, mutta tuolla suuressa maailmassa. Siellä on tapahtumassa.

Yhdysvalloissa lähtivät koululaiset liikkeelle. Yksi kärjessä. Kaikkien ammutuiksi tulleiden kaltaistensa puolesta.
Ruotsissa eräs tyttö lähti kadulle koska aikuisilla ei ole kykyä tehdä ratkaisevia päätöksiä. Ja sai seuraa. Tottahan heitä voi vähätellä, kuin myös asiaansa, mutta siinä vain paljastuu vellihousu toisensa jälkeen, ei kummempaa.

Hyvää Pyhän Patrikin päivän imitointia kaikille joita se kiinnostaa!

Risto Salonen

Olen samaa mieltä, että nuoriso ei saa olla samaa mieltä kuin vanhempansa kovin monista asioista, muuten ei mitään kehitystä tapahdu. 60-luvun valistunut nuoriso oli kyllä kovin valistunut Usata vastaan, Neukkulan aseet ja asiat olivat kritiikin ulkopuolella.
Nykynuorille järkevin tapa on käydä koulua ja opiskella mahdollisimman hyvin ja kriittisesti. Sieltä löytyy keinot muuttaa maailmaa, jos on tarpeen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Ruotsissa eräs tyttö lähti kadulle koska aikuisilla ei ole kykyä tehdä ratkaisevia päätöksiä."

Osaatko kertoa mitä "ilmastoon" liittyviä ratkaisevia päätöksiä Ruotsalaiset ei ole kyenneet tekemään?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

#12 Osaisitko ensin kertoa mitä tekemistä ruotsalaisilla on tässä kysymyksenasettelussasi? Ovatko kaikki elämäsi aikuiset ruotsalaisia?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #13

Ite toit esiin Ruotsalaiset jotenka luulin että osaat myös vastata, turhaan luulin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #18

En tuonut esiin ruotsalaisia. En etenkään sen nimisiä (iso alkukirjain).
Lue tekstini uudelleen.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Ihmettelen myös opetusministerin lausuntoja koululaisten lakosta. Sanni Grahn-Laasonen antoi tukensa koululaisille.
Vaalit on lähellä ja kaikki keinot on käytössä.

Sen sijaan rehtorit ja opettajat vastaavat opetuksesta. Jotkut heistä olivat täysillä mukana koululaisten opetuksesta pinnaamisesta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jokaiselle sukupolvelle pitää löytyä joku pelonaihe jotta poliitikot voivat valjastaa heille hyödylliset idiootit käyttöönsä. 60-80 -luvuilla pelättiin USAa ja ydinsotaa, 2000-luvulla ilmastonmuutosta.

Lasten valjastaminen ilmastovouhkaamisen välikappaleiksi on kuvottavaa. Ilmasto on vuosituhansien aikana vaihdellut ihmisistä riippumatta ja muutos on osa elämää. En ainakaan itse ota stressiä ilmastoidioottien kiljumisista. Enkä pelottele lapsia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Surkeaa mediavetoista vouhotusta, johon lapset on helppo saada mukaan.
Ilmaston lämpeneminen on eräs ongelma, mutta on ihmiskunnalla ja meillä suomalaisilla akuutimpiakin ongelmia, jotka nyt unohtuvat tämän yhden hyvin pitkän aikavälin ongelman korostamisen myötä. On mahdollista, että ihmiskunta hävittää itsensä, ennen kuin ilmasto-ongelmat ehtivät kaatua päälle.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Hei, mutta nythän on vaalit tulossa.

Ensin vanhusten hoitolaiminlyönnit ja nyt lasten huoli maailmanlopusta.

Hyvin ajoitettu.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kaikki ennen vaalia tulevat "uutiset" (tai niistä valikoidut "oikeat" uutiset) ovat tietenkin pelkkää sattumaa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset