meeviren

Eurovaalien vaalikone

YLE:n vaalikone tarjoaa ”luonnosvaiheessa” seuraavanlaisia kysymyksiä/väitteitä ehdokasvalinnan perusteeksi.

 

Tykkään EU:sta.

Eurooppa muuttuu parempaan suuntaan.

Euroopan siirtymistä uusiutuvan energian käyttämiseen on nopeutettava, vaikka se nostaisi sähkön ja polttoaineiden hintoja.

EU:n on kiellettävä uusien bensa- ja dieselautojen myynti vuoteen 2030 mennessä.

EU:n pitää säätää yhteinen lentovero.

EU-alueelle on säädettävä haittavero muoville.

EU:n pitäisi kieltää muovikassit.

Metsien käsittelyyn on laadittava yhteiset eurooppalaiset ohjeet.

Yhdessä EU-maassa suoritetun tutkinnon tulisi olla automaattisesti tunnustettu myös toisessa EU-maassa.

EU-budjetista pitää varata rahaa siihen, että jokainen 18 vuotta täyttävä EU-kansalainen saa ilmaisen Interrail-lipun.

Heikko EU on uhka Euroopan turvallisuudelle.

EU:n jäsenmaiden tulisi perustaa yhteinen eurooppalainen armeija.

Laitonta maahanmuuttoa EU-alueelle torjutaan parhaiten avaamalla lisää mahdollisuuksia lailliselle maahanmuutolle.

On edelleen hyvä lähtökohta, että turvapaikkahakemukset käsitellään siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensimmäiseksi saapuu.

EU:n jäsenmaiden välisiä rajoja pitää valvoa nykyistä tarkemmin, vaikka se tarkoittaisi, että liikkuminen niiden välillä hankaloituu.

EU-maiden tulee ottaa turvapaikanhakijoita ensisijaisesti EU:n ulkopuolelle perustettavilta leireiltä.

EU:n on määrättävä vähintään 40 prosentin sukupuolikiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksiin.

EU:n pitäisi säännellä tiukemmin digijättien, kuten Googlen tai Facebookin, toimintaa alueellaan, vaikka se tarkoittaisi, että niiden käyttö vaikeutuisi.

Eurosta on ollut suomalaisille enemmän hyötyä kuin haittaa.

EU-jäsenyys maksaa suomalaisille liikaa.

Julkisen vallan tulisi vapaammin antaa ihmisten tehdä omat valintansa silloinkin, kun niistä voi aiheutua heille itselleen haittaa.

Kristilliset arvot muodostavat hyvän pohjan yhteiselle eurooppalaiselle politiikalle.

Ranskan suuren vallankumouksen arvot – vapaus, veljeys ja tasa-arvo – muodostavat hyvän pohjan yhteiselle eurooppalaiselle politiikalle.

EU:n pitäisi rangaista taloudellisesti jäsenvaltioita, jotka rikkovat unionin yhteisiä arvoja.

EU:n ei pidä rangaista Puolaa ja Unkaria kansalaisoikeuksien rajoittamisesta.

EU:n pitäisi ottaa käyttöön unionin laajuiset verot ja korvata osa jäsenmaksuista niillä.

Euroalueen pankkien tulee yhdessä taata talletussuoja euroalueen pankkien tallettajille.

EU:n tulisi sallia lääkekannabiksen käyttö ja viljely.

EU-alueelle on säädettävä minimipalkka.

Maataloustukia pitää ohjata niin, että karjankasvatus EU:ssa vähenee.

EU-alueelle on säädettävä minimipalkka.

Suomen ja Ruotsin rajalle tulisi palauttaa rajavalvonta.

Geenimanipuloitujen tuotteiden käyttö EU-alueella on kiellettävä.

Suomen ja Ruotsin rajalle tulisi palauttaa rajavalvonta.

 

Väitteistä neljännes noudattaa samaa ”ilmastonmuutos” –teemaa kuin eduskuntavaalissa. Joku voisi epäillä, että taustalla on YLE:n pyrkimys tehdä EU-vaaleistakin kansanäänestys ilmastosta, mutta näin ei varmaan (?) ole asiain laita. .

Kaikkien väitteiden punaisena lankana on se, että EU:n pitää tehdä sitä ja tätä, kaikkea sitä mitä se toistaiseksi ei ole tehnyt. Eli hirveä kaipuu politiikka-aktivismiin: Unionin pitää kasvattaa valtaansa ja toimiaan kaikilla elämän aloilla. Ajatellaan vaikka kohtaa 23 (YLE:n listalla): ”EU:n alueelle on säädettävä minipalkka”. Oikeastaan YLE:n 33 kohdan listan voisi kirjoittaa muotoon: EU:sta on tehtävä liittovaltio, jossa EU:n hallintoelimet päättävät paitis ulkopolitiikasta myös veroista, palkoista, armeijasta, jne.

Vahingossakaan listalle ei ole päättynyt väitteitä tyyliin: ”EU puuttuu asioihin, jotka eivät sille kuulu”, ”EU käyttää varoja hyödyttämiin kohteisiin”, ”EU:n byrokratia on kohtuuttoman suuri”, ”EU tuhlaa”. Yhtä vähän on mahdollisuuksia kommentoida EU:n liittovaltiopyrkimyksiä, kriisimaiden velkojen anteeksiantoa, suurten jäsenmaiden dominanssia, epäonnistumisia maahanmuuttopolitiikassa, velkakriisien hoidossa, Venäjä-pakotteissa, korruption kitkemisessä jne.  

Tarjolla on tosin mahdollisuus tuomita Puola ja Unkari kansalaisoikeuksien rajoittamisesta (YLE:n kohta 27). Missähän nämä rikkomukset on todeksi havaittu (YLE:n toimituksessa?) Tapaus Katalonia ei tietenkään ansaitse kansalaisten/ehdokkaiden kommentteja, koska siellä kansalaisoikeuksia ei ole loukattu.

Joitain yksittäisiä väittämiä jää ihmettelemään, kuten ”Julkisen vallan tulisi vapaammin antaa ihmisten tehdä omat valintansa silloinkin, kun niistä voi aiheutua heille itselleen haittaa” (YLE 19). Pitäisikö EU:n päättää, milloinka ihmisten vapaat valinnat aiheuttavat heille itselleen haittaa? Tai ”Heikko EU on uhka Euroopan turvallisuudelle”. Jokin piiloviesti siinäkin on (joka ehkä aukeaisi, jos vain tietäisi, mitä tarkoittaa ”heikko EU”).  

 

Tarkoitus ei tietenkään ole, että vaalikone pitäisi tehdä tyyliin ”vihaan EU:ta” (vertaa YLE:n  kohta yksi). Sen sijaan kysymysten ja väitteiden pitää tarjota ihmisille mahdollisuus vapaasti tuoda julki ajatuksensa EU:n hyvistä ja huonoista puolista, virheistä ja onnistumisista, toivottavista ja epätoivottavista kehityspiirteistä ja tavoitteista. Ilman suodatusta. Ilman älyllistä holhousta tyyliin ”vaikka se tarkoittaisi…”.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10692989

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Osasta kysymyksistä tulee mieleen:

Vaikuttaa EU siirtyvän yhä enemmän ja enemmän Neuvostoliittolaiseen tapaan ohjata kansalaisten elämää ja elämäntapaa. Onko tämä enää länsimaista vapaan maailman elämää? Onko Eurooppa tullut hulluksi? Ei tuollaisessa yhteiskunnassa hsluaisi enää elää, jos nuo suunnitelmat toteutuisivat ... mrrrr

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Millä tavoin Virenin mukaan EU on epäonnistunut Venäjä -pakotteissa?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Onko Venäjä poistunut Krimilta ja Donetskin/Luhanskin alueelta? Pakotteet? Mitä ne ovat olleet?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Krimin osalta pakotteet mitoitettiin jo alkuaan sellaisiksi, että ne jäävät voimaan täältä ikuisuuteen. Ne olivat sen vuoksi melko lailla symboliset.

Donetskin tapauksessa pakotteet olivat etenkin USA:n osalta jo järeämmät; EU vielä(kin) arkaili.

Eihän pakotteiden tavoite edes ollutkaan Venäjän vetäytyminen - ei sellainen ole talouspakotteilla mitenkään saavutettavissa. Pakotteilla on pyritty antamaan Venäjälle edes jonkinlainen kouriintuntuva vastalause, jolla haettiin Venäjän tulevien operaatioiden hillitsemistä.

Eli kun sotilaallisiin vastatoimiin ei Lännestä halua eikä kykyä löytynyt, niin talouspakotteilla annettiin edes jonkinlainen läpsy Venäjän sormille.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Korjataan sen verran, että EU olisi halutessaan voinut asettaa sellaiset talouspakotteet, että Venäjä olisi todella kusessa.

Maakaasuostojen pienentäminen murto-osaan nykyisestä tekisi Venäjän olot tukaliksi. Mutta sama olotila olisi myös Euroopan päässä putkea.

Talouspakotteiden voimasta on hyvä esimerkki siinä, miten Venäjä pisti Turkin polvilleen hävittäjäkoneen alasampumisen jälkeen.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Mitä hyötyä on sybolisista pakotteista? EU on näyttänyt, että aggressioon vastatataan lähinnä vain verbaalisella arsenaalilla. Voidaan puhua "pakotteista". Luulisi, että YLE:n kysymyssettiin olisi mahtunut kymys, onko EU:n "pakotepolitiikka" sitä, miten toivotte EU:n regoivan aggressioon esimerkiksi Suomen osalta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EU on narkkari.

EU on riippuvainen Venäjän energiasta.
EU on riippuvainen Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämästä.
EU on riippuvainen Yhdysvaltain Nato-puolustuskilvestä.

Vaikka nämä kolme kohtaa eivät välttämättä tunnukaan kivalta ajatella niin:

Nordstream 2 oli pientä mutinaa, mutta ei se auta.
Vaihtotaseen ylijäämä on vaarassa Yhdysvaltain kaavailemien tullien vuoksi (viimeksi tutkittiin 11 miljardin dollarin tullipottia aiemmin tällä viikolla.)
Monella Nato- ja EU-maalla Naton edellyttämä puolustusbudjetti on liian alhainen. Velkakriisin runtelemassa Kreikassa puolustusbudjetti on kunnossa.

Turkin polvistuminen juonsi kyllä juurensa erään yhdysvaltalaispastorin kiinniotto. Kv-media ei muusta puhunutkaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos tuo kysymyslista on tehty siinä mielessä, että sen laatijan mielestä EU:n pitäisi puuttua noihin asioihin, ajaa noita asioita ja edistää niitä - lähes kaikkia niistä - hän on kyllä keksinyt tehokkaan keinon EU vastaisuuden lisäämiseen. Se on tavallaan kovasti harmillista, sillä EU on tarpeellinen yhteistyöjärjestönä, siinä alkuperäisessä roolissaan, mutta ei tuollaisen naiivina, moralisoivana ja totalitaarisena ajatuspoliisina. Mutta ekä tuon kysymyslistan tarkoitus olikin ohjata ihmiset etsimään niitä EU vasstaksia tai EU kriittisiä ehdokkaita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eu-kriittiset ehdokkaat ovat ihan ok, Eu/eurosta eroamiseen tähtäävät vielä parempia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset