meeviren

Mikä on oikeaa kansallismielisyyttä?

 

Päivän (7.5) uutisotsikoista leijonan osan veivät Meghanin ja Harryn lapsen syntymä ja Antti Rinteen lehdistötilaisuudet, joissa kerrottiin, että mitään kerrottavaa ei ole. Eli ” Im Westen nichts Neues”. HS:n otsikko ”Arkkipiispa Tapio Luoma pelkää EU-vaaleissa ”pulmallista” kansallismielisyyttä” sentään pisti silmään. Otsikon taustalta paljastui kirkolliskokouksen kevätistunnossa puhuneen arkkipiispa Tapio Luoma arvio siitä että ”pulmallinen kansallismielisyys katsoo tulevaisuuden sijasta menneisyyteen”. Hieman kryptinen lausunto ei oikein selviä tekstiä lukemalla, vai mitä mieltä ollaan seuravasta täsmennyksestä. ”Luoman mukaan nationalismi alkaa olla ongelmallista siinä vaiheessa, kun sen kääntää kansakunnan ja kansalaisten huomion ylikorostuneesti sisäänpäin” 

 

En oikein ymmärrä, miksi arkkipiispan (tai yleensä piispojen) pitää ottaa kantaa asioihin, jotka eivät kohtuudella kuulu kristikunnan reviiriin. Minun mielestäni näihin asioihin eivät kuulu ohjeiden (olivat ne sitten miten verhottuja tahansa) antaminen eurovaalien suhteen. Rohkenen epäillä, että näihin teemoihin ei kuulu myöskään ilmaston muutos tai markkinatalouden oikeutus. Vuonna 1999 piispat julkaisivat kirjasen ”Kohti yhteistä hyvää”, joka oli aika yksisilmäinen markkinatalouden kritiikki. Tosin piispat eivät tainneet edes lukea nimissään julkaistua kirjasta; kirjoittajat vaan sattuivat olemaan markkinatalouteen kovin vihamielisesti suhtautunutta porukkaa. No sen jälkeen on sama kuvio toistunut useaan kertaan.

Toki kirkon palveluksessa olevilla on sama oikeus kuin meillä muillakin ottaa kantaa asioihin, mutta ehkä kannattaisi kuitenkin keskittyä oman jäsenkunnan uskonasioiden hoitamiseen, varsinkin kun jäsenkunta tuntuu hupeneva katastrofaalista vauhtia. Ehkä Jeesuksen opastus ”Antakaa siis keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu” olisi edelleenkin hyvä ohjenuora.

Mutta palataan nationalismiin. Arkkipiispa yrittää jotenkin rakentaa konstruktiota, jossa erotellaan hyvä nationalismi (jonkinlainen anti-nationalismi) ja paha nationalismi. Arkkipiispa ei suinkaan ole ensimmäinen, joka yrittää tehdä tällaista kahtiajakoa: ehkä ero on siinä, että piispa ei loppujen lopuksi uskalla sanoa suoraan, mitä hän kryptisillä vertauksillaan tarkoittaa.

Historian lehdiltä löydämme nationalismin kriitikoita, joita tällainen häveliäisyys ei ole vaivannut. Jos joku haluaa viitteitä, niin hyvää lukemistoa löytyy Josef Staliniin koottujen teosten sivulta. Eikä nationalismin vastustus suinkaan rajoittunut kirjoituksiin. Ukrainan kansanmurha (Holodomor) samoin kuin monen muunkin vähemmistökansallisuuden (Itä-Karjalan suomalaiset) tuhoaminen oli suoranaista seurausta pyrkimyksistä tuhota nationalismi juurineen Neuvostoliitosta. Ja tämä vain siksi, että sikäläiset fanaatikot kuvittelivat, että nationalismi vaarantaa heidän unelmansa sosialistisesta paratiisista ja uuden neuvostoihmisen luomisesta. Minulle ainakin tulee aina mieleen ukrainalaisten surkea kohtalo, kun ruvetaan paasaamaan nationalismin pahuudesta. Mikä ihmeen rikos oli siinä, että he tunsivat olevansa jotain erikoista, ukrainan kansa! Se, että jotkut ovat historian saatossa onnistuneet lietsomaan äärinationalistista kiihkoa, ei suinkaan tee tyhjäksi sitä, että nationalismi on sittenkin perusluonteeltaan konstruktiivinen tapa kehittää yhteisöllisyyttä ja tervettä itsetuntoa. Toki tiedän, joidenkin mielestä sekin väärin; itsetunnon sijaan pitäisi piehtaroida itsesyytöksissä ja häpeässä aiempien sukupolvien todellisten tai kuviteltujen virheiden ja väärinkäytösten suhteen. Jos arkkipiispan mielestä meidän pitää joka paikassa esittäytyä sanomalla, ”anteeksi, että olemme olemassa”, on ehkä parempi, että emme ole olemassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Evlut kirkko on ensynyt tai eksytetty todella kauas alkuperäisestä tarkoituksestaan ja tehtävästään.

Professori on aivan oikeassa tässä loppukaneetissaan!
" Jos arkkipiispan mielestä meidän pitää joka paikassa esittäytyä sanomalla, ”anteeksi, että olemme olemassa”, on ehkä parempi, että emme ole olemassa."

Samaa voidaan sanoa koko eduskunnastamme, jonka tämänpäiväinen farssi täydellisesti vahvisti!
Totuuden puhujille ei ole yösijaa eikä paikkaa tämän päivän Suomessa!
Nämä Staliniin verrattavat tuhoavat kaiken mihin koskevat. Esimerkki idolinsa tavoin!

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Mikä on tuo alkuperäinen tarkoitus tai tehtävä? Paavien vastustaminen?

Mitä totuutta tarkoitat jota haluat puhuttavan?

Abstrakteja kommentteja.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Etkö tiedä?
Jeesuksen sanoin; "menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni"!
Ei hän pyytänyt seuraajiaan tekemään kaikista islamilaisia niin kuin Evlut kirkko nyt haluaa ja tekee.

Onko totuus sinulle täysin vieras käsite?

Totuus on se maailma ympärillämme jonka aisteillamme näemme, kuulemme ja tunnemme ja järjellä tiedostamme! Ei utopiat ja pilviä hipovat unelmat joiden perässä nyt juostaan ja jotka sanelevat jopa kansanedustuslaitoksen päätökset nykyään!

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eurooppa ei jatkossa voi käydä Saksan taskuilla.Se on sitä oikeaa nationalismia.Liioin ei ole muiden asia kertoa, mistä maa kaasunsa hankkii.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Mutta Saksa voi kuitenkin edelleen käydä muun Euroopan taskuilla, kuten on tehnyt jo viimeiset 15 vuotta?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jugoslaviassa viimeksi nähtiin mitä nationalismi saa aikaan.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Koska Jugoslavia, nationalismi huono. Helppoa tämä asioiden analysointi. Mahtaisiko Jugoslavian ongelma on siinä samassa kuin Neuvostoliitonkin; synnytetään väkisin liittivaltio, jota ihmiset eivät halua. Tsekit ja slovakit sentään osasivatt erota säädyllisesti; mutta ei sekään "väkisin tehty" liittovaltio onnistunut. Kannattaisiko näistä ottaa jotain oppia.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kyllähän noita menestyviä useammista etnisistä ryhmistä koostuvia valtioita löytyy pitkin maailmaa. Itse asiassa puhtaat kansallisvaltiot ovat melkoinen poikkeus maailmassa.

Nationalismilla saadaan aikaan eripuraa, epäluuloja ja lopuksi väkivaltaa. Sitä polkua persut haluaisivat Suomenkin tallaavan.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #5

Olisit sanonut heti, että haluat kirjoittaa jonkun tölväisyn persuista. Nyt kun se on tehty, voit hyvällä mielellä siirtyä katsomaan muita blogeja, löytyisikö sieltä jotain sopivaa.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen Vastaus kommenttiin #5

"Nationalismilla saadaan aikaan eripuraa, epäluuloja ja lopuksi väkivaltaa"

Niin ja väitteesi perustuu tarkalleen ottaen mihin?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #5

EU-fanaatikot pitävät ilmeisesti USA:n kaltaista liittovaltiota ihanteenaan tai sellaisena mikä EU:n pitäisi olla. USA:n asuu monia kymmeniä eri kansallisuuksia, asuu afrikkalaisia, alkuperäiskansoja ym.
Se oleellinen ero EU:n ja USA:n välillä on kuitenkin se ratkaiseva. Lähes kaikki ovat tulleet siirtolaisina USA:n, jokainen siellä tuntee olevansa amerikkalainen. Siis siellä ovat lähes kaikki, alkuperästä riippumatta kansallismielisiä amerikkalaisia.
Tällaiseen ei EU koskaan pääse ellei täällä suoriteta kansakuntien pakkosiirtoja ristiin rastiin niin että kaikkialla asuu kaikkia kansallisuuksia. Tätähän Neuvostoliitossa harjoitettiin jossain määrin.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt Vastaus kommenttiin #12

Tuo on totta! Jos vertaa USA:ta ja Ruotsia voi ottaa seuraavan esimerkin: Florencen huipputurvallisessa vankilassa, Coloradossa, istuvat mm. mafiapomot Casso, Gravano ja Scarpa kärsimässä 30-40 vuoden tuomioita. He sanovat kuitenkin, että he rakastavat Amerikkaa.
Ruotsin lähiöiden ongelmanuoret ovat saaneet kaiken ilmaiseksi ja he sanovat: Me vihaamme Ruotsia ja ruotsalaisia!

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi Vastaus kommenttiin #5

"Nationalismilla saadaan aikaan eripuraa, epäluuloja ja lopuksi väkivaltaa. Sitä polkua persut haluaisivat Suomenkin tallaavan."

-----------------------------

Ruotsalaisella nationalismilla Suomessa on tosiaan karmeat jäljet.

Kun ruotsalaiset honasivat 1800-luvun lopulla menettävänsä otteen Suomesta, kehitti toisen polven ruotsalainen mamu, A. O. Freudethal, svekomaniaksi kutsutun yli-ihmisopin rotuerotteluineen. A. O. F oli hitlerismin esitaistelija ylistäen germaanisen rodun ylivertaisuutta keltaihoisiin suomalaisiin nähden. Karoliininen instituutti oli kallotutkimuksineen tehdyt perustyötä suomalaisen rodun määrittämisessä. (Karoliinit eivät ole kai vieläkään palauttaneet 1800-luvulla ryöstämiään esi-isieni kalloja Pälkäneelle haudattaviksi.) Ruotsalaisten opit vaikuttivat myös hitleristien käsityksiin suomalaisista alempana rotuna.

Freudenthalin oppi edusti ruotsalaista imperialismia ja ruotsinationalismia ihan viimesen päälle kahden kastin politiikallaan.

Harjoitettu kahden kastin politiikka saattoi olla vahvin lenkki vuoden 1918 sotaan päättyneessä tapahtumaketjussa. Punaiset teloittivat ruotsalaisia ja ruotsalaiset kostivat kapinan punaisen puolen suomalaisille. RKP:n ja Folktingetin puheenjohtaja Eric von Rettig mainitsi, että kyseessä oli kahden eri rodun välinen sota.

Ruotsinationalistinen RKP on estänyt suomen kielen käytön Pohjoismaiden neuvostossa ja Folktingetin lainsäädäntöön ujuttamat lait loukkaavat perustuslain kuudetta pykälää ja sen mainintaa etnisten ryhmien tasa-arvoisuudesta.

Edellä kuvasin nationalismin törkeintä muotoa eli imperialismia, alistamista ja hyväksikäyttöä. Mutta nationalismi voi olla sivistynyttäkin, niin kuin esimerkiksi Suomen Sisun aatteissa. Suomen Sisu tunnustaa kansojen oikeuden kansalliseen autonomiaan ja tunnustaa kansojen oikeuden säädellä vuorovaikutustaan muiden kansojen kanssa. Suomen Sisun ja PS:n asennetta voidaan kuvata sanalla patriotismi.

Ruotsinationalistipuolueen vertailukohtia voi etsiä pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä. RKP ei ole nyt radikaali, mutta todennäköisesti radikalisoituu nopeasti, jos Suomessa aletaan toteuttaa perustuslain kuudennen pykälän mukaista etnistä tasa-arvoa lakeja muuttamalla. Muualla maailmassa pyritään korjaamaan aiemmat vääryydet "positiivisella syrjinnällä". Täällä pyritään jatkamaan vääryyksiä perustuslakiakin rikkoen.

Nationalismi on siis laaja-alainen käsite, monien muiden käsitteiden tapaan. Ruotsalainen nationalismi Suomessa on "etnonationalismia", joka on tukeutunut ruotsalaiseen imperialismiin. Imperialistiset pyrkimykset ovat Ruotsissa heikentyneet, joten ei ole pelättävissä Ruotsin kostoa, vaikka parantaisimme tasa-arvoa Suomessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Neuvostoliitto muodostui vallankumouksen seurauksena. Venäjän keisarikunta muuttui Neuvostoliitoksi. Ei siihen yksikään kansa vapaaehtoisesti liittynyt.

Ilkka Huotari

Ei kai missään väitettykään, että siihen olisi vapaaehtoisesti liitytty.

Väkisin synnytetty liittovaltio se oli, kuten täällä jo mainittiin.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Neuvostoliitto ei synytynyt vallankumouksen seurauksena. Kysymys oli vallankaappauksesta. Kommunistit saivat perustuslakia säätävän kouksen vaaleissa vain 24 % äänistä, mutta sitten siirryttiin pistinten valtaan. Neuvostoliiton toisinajatteleijat olivat aivan oikeassa, että kommunisteilla ei ollut mitään legitiimia oikeutta yksinvaltaan.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Luterilainen kirkko haluaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun vähän samalla tavalla kuin poliittiset puolueet. Se todella ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, maahanmuuttoon, kansallismielisyyteen, sosiaalipolitiikkaan jne.
Kirkon jäsenmäärä hupenee kovaa tahtia, Helsingissä kirkkoon kuuluvia on enää noin puolet. Harvoin saa kuulla uutisia, että kirkko sanoo jotakin uskonasioista,ne näyttävät jääneet varjoon. Onkohan tässä syy jäsenkatoon?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Yleensä firmat myyvät omia "tuotteitaan"...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Viren kuuluu täysijärkisten ihmisten alati harvenevaan vähälukuisaan heimoon. Kiitti paljon erinomaisesta blogista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset