meeviren

Kansanrintaman uusi tuleminen

Kevään eduskuntavaaleissa Kok, PS, Keskusta ja Kristilliset saivat 53 % äänistä. Silti maahan on tulossa vasemmistohallitus. Moni äänestäjä on varmaan ihmeissään. Onko niin, että jatkossa pitää äänestää Vasemmistoliittoa, jos haluaa maahan oikeistohallituksen?

No, syy on kaikkien tiedossa. Vasemmiston valta-asema on suoraa seurausta Perussuomalaisia koskevalle boikotille, toimivaa enemmistöä ei synny ilman heitä, joten jäljellä on oikeastaan vain tämä yksi vaihtoehto, tai sitten seitsemän puolueen ”tiskivesihallitus”, jonka ohjelma muodostuu kahdesta sanasta ”ei persuja”.

Samalainen tilanne oli Suomessa itse asiassa vuosina 1966-1987, jolloin Kokoomus (samoin kuin SMP) joutui paitsioon. Syynä olivat niinsanotut yleiset syyt, jotka käytännössä tarkoittivat ”ulkopoliittista epäluotettavuutta”. Ulkopolitiikkakortilla pelasi silloin(kin) Keskustapuolue ja tulos oli silloinkin sama kuin nyt: hallituksessa olivat pysyvästi niin demarit kuin kommunistitkin. Aah, ja niihin tietysti RKP, jonka asema ei tietenkään riipu mitenkään vaaleista.

Vuosien 1966-1987 kehitys on jäänyt taloushistorioitsijoiden harrastukseksi, mutta ehkä sen verran voi muistia virkistää, että silloin Suomeen rakennettiin nykyinen massiivinen julkinen sektori. Julkisten menojen BKT-suhde nousi 20 vuodessa 23.9 prosentista 49.6 prosenttiin, eli yli kaksinkertaistui. Edelliseen kaksinkertaistumiseen menikin jo 60 vuotta ja sitä edeltävään varmaan lähemmäs 500 vuotta. Eli jos ihmetellään, miksi meillä verotus on maailman huippuluokkaa, samaten julkiset menot ja lähestulkoon maailman kalleimmat hinnat, kannattaa tutustua edellisten kansanrintamahallitusten toimintaan.

Näytelmän ”konna” on vääjäämättä Keskusta (tai Keskustapuolue tai Maalaisliitto, mitä nimeä nyt haluaa käyttää), joka on oppinut käyttämään hyväkseen omaa poliittista asemaansa ja ideologista joustavuuttaan. Ei ehkä mikään sattuma, että kevään eurovaaleissa puolue sijoittui korkealle APU-lehdessä julkaistussa kokeessa, jossa kokeiltiin miten hyvin ”ei mitään mielipidettä mistään asiasta” vastaukset vastasivat eri puolueiden eurovaaliehdokkaiden kannanottoja (ks. viite alla).

Vaikka kansanrintamalle povataankin tuulisia aikoja, voi olla, että se pysyy vallassa samalla tavalla kuin edeltäjänsä. Aika paljon tosin riippuu Kokoomuksesta. Jos sille maahanmuuttopolitiikka ja Euroopan integraatio ovat ”ne” tärkeimmät asiat, niin perusboikotti jatkuu ja kansanrintama kiittää.

Hallitusohjelmasta voi päätellä, että ainakin seuraavat neljä vuotta sama meno jatkuu kuin vuosina 1966-1987. Valtion rooli kasvaa ja kansalaisten liikkumatila pienenee. Kai jotain kertoo sekin, että hallitusohjelmassa (pelkästään leipätekstissä) on 190 sivua. Mitään elämänalaa ei aiota jättää vaille nerokkaiden poliitikkojen ohjausta. Myös ohjelman tekstitys viestittää siitä, että nyt on kasvun aika: Ohjelmassa sanoja ”vahvistetaan” on 123, ”edistetään ”120, ”selvitetään” 129, kehitetään 106, ”lisätään” 71, ”parannetaan” 70 ja ”turvataan” 77. Sen sijaan sanoja ”leikataan” on 0, ”supistetaan” 0, heikennetään 0, ”kiristetään” 0 ja ”kevennetään” 1. ”Vähennetään” sanoja on peräti 17, mutta liittyvätkin kaikki ”saasteisiin”.

Näinhän tämä aina menee. Samanlaista paatosta ja maailman parantamisen iloa löytyy Francois Mitterandin, Alan Garcian, Hugo Chavezin, Alexis Tsiprasin  ja niin monen muun populistin ohjelmista . Iloa vaan yleensä kestää pari vuotta ja sitten alkavat katumusharjoitukset. Velkojat, teknokraatit tai kenraalit ottavat lopulta homman haltuun ja sitten aloitetaan taas alusta.  

Suomessa ongelma on vaan siinä, että pelimerkkejä on kovin vähän käytettävissä. Valtion omaisuus saadaan nopeasti menemään, mutta sekin voidaan myydä kertaalleen. Lähtökohtaisesti ollaan kuitenkin miinuksella: valtion kassa-alijäämä ilman lainaoperaatiota ja omaisuuden myyntituloja on lähes neljä miljardia alijäämäinen. Siksi kaikki menojen lisäykset on katettava velanotolla. Toki menopuolella on jotain sälää, mutta tuottoarviot ovat luvalla sanoen toivorikkaita. Tuntuu siltä, että kaikki hintajoustot (kuten esimerkiksi tupakan osalta) ovat nollia, samaten tulojoustot; tulonsiirrot (eläkkeet ja sosiaalietuudet) eivät vaikuta työn tarjontaan eivätkä oikeastaan mihinkään muuhunkaan. Jotenkin ihmettelee, että tulevien vuosien miljardiluokkaa olevat hoiva- ja terveydenhoitomenojen kasvupaineet on sivuutettu numeroleikissa kokonaan, mutta sen sijaan ohjelma on täynnään muutaman sadan tuhannen määrärahoja.. Tänään uutisissa (ks. is.fi-viite) kerrottiin, miten pelkästään yksi vaimonhakkaajan oikeudenkäynti maksoi valtiolle 350 000 euroa (pitää olla 31500); niitä kuitenkin tuppaa tulemaan enemmän kuin yksi vaalikaudessa. Summa on muuten sama kuin ”radikalisaation” ehkäisyyn tarkoitettu määräraha hallitusohjelmassa. Vähän tuntuu siltä, isot ja pienet asiat ovat menneet ohjelmaa tehtäessä pahasti sekaisin. Pääasia, että tekstiä piisaa.

Ohjelmaa on muutoin ehkä tarpeetonta ruotia tässä. Teksti on poliitikkoslangia, jota ei pysty kääntämään edes Google-kääntäjällä. Tässä pikkuriikkinen esimerkki: ”Vahvistetaan lukiokoulutuksen laatua ja uuden lukiolain toimeenpanoa. Otetaan huomioon kestävä kehitys ja ilmastokasvatus, digitalisaatio, talous- ja työelämätaidot sekä seksuaali- ja tasa-arvokasvatus läpileikkaavina teemoina eri koulutusasteilla”. Mitähän nämä tarkoittavat todellisuudessa? Tarkoittaako lukiokoulutuksen vahvistaminen käytännössä voimavarojen keskittämistä pakkoruotsin opettamiseen? Miten ilmastokasvatuksella läpileikataan ala-asteen lasten maailmankuvaa? Kiva tietää, että näitä (ja satoja muita hankkeita) varten maksamme enemmän veroja ja otamme lisää velkaa ulkomailta.

 

https://ourworldindata.org/government-spending

https://blogit.apu.fi/anzionmukaan/tassa-he-ovat-eurovaaliehdokkaamme-jotka-eivat-ole-oikein-mistaan-oikeastaan-mitaan-mielta/

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006130580.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Matti. Pidin.Kun sydämen neuvonantajana on sielunvihollinen, ei tulokset voi olla Luojamyönteisiä. Suurin osa kansasta kärsii. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Ihan suotta olette Viren & Co huolissanne. 2023 vaaleissa Persut ja Kokkarit saavat yhteensä 120% äänistä, joten voitte taas laittaa Suomen "kuntoon".

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Taisi jäädä kansakoulu käymättä kun prosenttilaskukin sujuu noin hyvin.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Lainaus eräästä leffasta: "Sarkasmi on kuollut. Eläköön sarkasmi!"

PS. Siinä olet ihan oikeassa että minulta jäi kansakoulu käymättä. Kävin peruskoulun.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Hyvä huomio tuo hallituksen "popular vote". Trumppihan sai myös Hillarya vähemmän ääniä, mutta voitti osavaltiot. Vaalisysteemistä jaksettiin jonkun verran marista silloin.

Mitkä kansanrintamasta ottavat pahiten osumaa hallitusvastuussa? Kyllä nuokin siellä takkiinsa ottavat.

Demareilta kuolee tuhansia äänestäjiä vuodessa, eikä nuorista kyllä uusia paljoa tule. Sama pätee varmaan Kepuunkin. Luulisi, että RKP alkaisi myös ottaa osumaa luonnollisen poistuman kautta.

Kansanrintaman ääenestysprosentti laskenee tuonne 40%:n tienoille juuri vanhojen puolueiden luontaisen poistumankin takia. Vihreät jatkanee kasvuaan, kun koulut takoo agendaa päähän.

Kokoomus pitänee pintansa menestyjien joukossa. Toki takeita ei ole kuina oppositiossa hommma luonnaa.

Perussuomalaiset ovat toistaiseksi, jos vaalit järjestettäisiin suurin puolue. Haastajana vain oikestaan Kokoomus.

Viljo Asikainen

Hyvää asiatekstiä koko blogi. Yksi asiavirhe löytyy. Alkukappaleessa blogisti sanoo että syntyi vasemmistohallitus. Näin ei ole. Hallituksen voimasuhteet ovat porvaripuolueiden hyväksi 10-9. Juuri siksi että näihin voimasuhteisiin olisi kosmeettisista tarpeista johtuen päästy, koska eduskunta kuitenkin on porvarienemmistöinen, piti antaa toinenkin salkku RKP:lle lisäämällä ministerien määrä 19:ään. On muuten valtioneuvoston historian keinotekoisin, tyhjin ja helppotöisin toimenkuva tällä salkulla. Minkä ministeriön toimitilojen nurkissa mahtaakaan olla tämän salkun kantajan virkahuone? Onko tämä ministeri ns. toinen sisäministeri vaiko toinen ulkoministeri? Vaiko kotikenttäetuna toinen oikeusministeri? Ellei salkuton ministeri?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

RKP:n sijoittaminen poliittiselle kartalle on jonkinmoinen taiteenlaji. Äänestyskäyttäytymisen perusteella ei oikein voi puhua "asiavirheestä".
Vanhan kansarintaman aikaan Kepu vaati hallitukseen oikeistoenemmistöä, vaikka sen oma paikkaluku ei sitä edellyttänyt, koska se "sanoi" edustavansa koko ei-sosialistista enemmistöä. Minusta se oli aika järkyttävää parlamentaarista käytöstä: puolue otti oikeuden edustaa hallituksessa niitä puolueita, joita se ei "hyväksynyt" hallitukseen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Porvoossa asuessani totesin, että RKP oli siellä demokrafisesti aivan sekapuolue, työläisestä johtajaan. Yhdistävä tekijä on tietenkin kieli. Siellä ei hyljeksitty RKP:n duunaria eikä muidenkaan duunareita, siitä piti huolta mm. Aminoffit äänekkäästi lehdistössä.
Jos persut olisivat oikea suomalainen ja suomenkielinen puolue, se pitäisi huolta kaikista. Nyt se on vain yhdenasianliikkeen puolue ja kansalaisia diskriminoiva äärisuomainen rasismiin jatkuvasti syyllistyvä, joihin ei muita mahdu.
Talous on sille sivuseikka.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #27

Onpa sinulla ruusunhohtoinen kuva RKP:sta. Aminoffit työläisten puolella; ei kai nyt sentään. Ehkä kannttaa tutustua eduskunnan äänestyskäyttämistä koskeviin tilastoihin:
http://revistas.udc.es/index.php/ejge/article/view...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #28

Puhun kokemuksellista faktoista, jotka olivat läsnä Porvoossa. Fakta, mikä fakta Aminoffista- soita sanomalehti Uusimaahan, voivat kertoa tarkemmin. Olisi sinun parempi ottaa selvää asiasta ennekuin kommentoit.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Suomessa ei taida olla kuin vasemmistopuolueita. Osa puolueista istuu inauksen keskilinjan vasemmalla puolella ja osa sitten niin kaukana vasemmalla kuin akselia jaksaa vain piirtää.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Media on sitten jo oma lukunsa. Jos sanoo, että kannattaa markkinataloutta, saa helposti ääri-luokituksen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja varsinainen vasemmisto - SDP, Vasemmistoliitto ja kommunistiset pikkupuolueet saivat äänistä vain 26,03 % ja pääsivät valtaan kepun käännettyä takkiaan ilman mitään häpeäntunnetta julkisuuskuvassa.

Yle ja HS käsittelevät nyt Sipilää valtiomiesmäiseen sävyyn aiemmasta poiketen.

Että Suomiko demokratia... ?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tiedä demokratiasta mutta onnellisin kansa Suomi ainakin on, jos uskoo suomalaisia.
Tosin taitaa olla niin että "hullu" on se onnellisin.....?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Hallitusohjelman käsittely mediassa on uskomatonta makeilua (annettuna ohjelman sisältö). Ei voi välttyä tulkinnalta, että nyt "omat" ovat päässeet valtaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kun kaikki muukin apinoidaan Amerikoista tulisi samoin lisätä höyryä fake news:iä kohtaan. Vaikka kirjoittaisivat kuinka isoin harakan kirjaimin hallitusohjelman lisäksi aapiseen, raamattuun ... pakkovalistaisivat lapsia, täyttäisivät tv - sarjatkin propagandasta niin ei se siltä tosiasioita muuta, sitä, että puolueetonta mediaa ei ole enää olemassa, on vain agendajournalismia joka Suomessa tulee 100% vasemmalta.

Päivän YLE:ssä, päivän ilmastohysteria jutussa, sinänsä huomataan tämä yleinen hallituksen juttujen ja keinoihin niihin välinen valtava kuilu ja samalla annetaan tilaa kommunisti-professorin huikeille ideoille.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/05/ymparisto...

"Metsähakkuut luvanvaraisiksi

Hukkisen mukaan hallitus voisi alistaa metsänhakkuut luvanvaraiseksi toiminnaksi lainsäädännöllä. Tietystä suuruusluokasta ylöspäin hakkuilta voisi edellyttää ympäristövaikutusten arviointia."

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Yhtä hyvin voisi sanoa Hukkista mukaillen "hallitus voisi ottaa haltuunsa kaikki metsävarat lainsäädännöllä". Mutta miksi tyytyä siihen: "hallitus voisi ottaa haltuunsa kaikki omakotitalot lainsäädännöllä" jne.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Katsotaas seuraavat eduskuntavaalit. Kokoomus ei mahtunut SDP:n kanssa nyt samaan hallitukseen. Vielä ei tiedetä mitä kuinka aktiivimallin kanssa käy ja mitä mahdollisesti tulee tilalle.

"Sdp:n kannatus kääntyi nousuun, perussuomalaiset yhä suurin puolue"
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006131437.html

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Matti Viren kirjoittaa: "Tänään uutisissa (ks. is.fi-viite) kerrottiin, miten pelkästään yksi vaimonhakkaajan oikeudenkäynti maksoi valtiolle 350 000 euroa"

Itse jutussa kuitenkin lukee: "Jutun oikeudenkäyntikulut nousivat noin 31500 euroon, josta summasta tuomitun on maksettava noin 3000 euroa ja loppuosan maksaa valtio".

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006130580.html

Minä saisin tuosta valtion osuudeksi 28 500 euroa enkä 350 000 euroa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Ohoh, pitää ilmeisesti käydä Specsaversilla. Kiitos korjauksesta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eipä kestä. Senhän voi halutessaan korjata myös tekstiin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Onko nyt kyse oikeudenkäynnin kaikista kuluista vai vain asianajajien palkkioista?
Tekstissä on että "maksoi valtiolle".

Onhan selvää että noin pitkän jutun kaikki kulut eivät voi mahtua 31 500?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kaikkia kuluja ei tiedä kukaan ja mukaan pitäisi tietenkin ottaa esitutkinnan ym. kulut (puhumattakaan siitä, mitä tulee vastaan jatkossa).... Nämä ovat ilmiselvästi asianajajien ja todistajien palkkioita. Ruanda-oikeudenkäynnin yhteydessä taidettiin puhua kokonaiskuluista (mutta summakin oli luokkaa 1 miljoona).

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Vireenkin vaalituloksien lukutaito on aivan omaa luokkaansa. Hän väittää, että kokkelit,persut,krisut ja muut saivat 53 prosenttia äänistä. Vireenin matematiikka muistuttaa Sulo Vileenin matikka, kun halvalla saa.
Hallitus puolueilla on 116 edustajaa ja oppositiolla on 84. Vireenin ja Vileenin matikalla 84 on on enemmän kuin 116.
Erikoista matikkaa! Opetatko tuollaista Turun yliopistossa?

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Missä on virhe? Neljän puolueen vaalitulos ja hallituksen kannatus eduskunnassa ovat eri asioita. Vaikeaa? Et ilmeisesti huomaa, että keskusta vaihtaa paikkaa oikeistosta vasemmistoon.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ei Keskusta ole mihinkään vaihtanut se on edelleen sama puolue kuin ennen ek-vaaleja. Vain pienentyneenä eduskuntaryhmämä. Hallituksella on nyt vankka enemmistö ja hyvä niin. Onneksemme esim. persut eivät ole mukana hallituksessa!

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Väitit kommentissasi, että 53 % on väärin. Kerro nyt, onko se oikein vain väärin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset