meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Öljyhuippu

Jemenin öljyhuippu ja väestönkasvu eivät ole "vastuullisen median" mielestä...

...maininnankaan arvoisia

 

Äsken YLE taas jätti oleellisimmat asiat kertomatta Jemenistä, koska niiden kertominen ei edistä "agendaa." Pääasia jutuissa on aina lasten nykyinen kärsimyksen määrä ja miten sitä voitaisiin vielä entisestäänkin kasvattaa nykyisestä tulevina vuosikymmeninä. Ja miten se suomalainen tavallinen mies ruudun takana on syyllinen (oikeastaan kaikkeen pahaan maailmassa).

Minä en voi asiasta kirjoittaa tässä enempää, koska muuten kirjoitus tullaan poistamaan.

Öljy on liian halpaa

Autoilevan (bensan)kuluttajan luulisi olevan innoissaan öljynhinnan laskusta. Halvasta hinnasta on tullut uusi normaali, ennkoivat muun muassa professori Dieter Helm ja Goldman Sachs. Minua suunta kuitenkin kylmää, vaikka taloyhtiö lämpiääkin öljykattilalla.

 

Väistämättömän romahduksen elementeistä

Katsotaan, millä tavalla erilaiset ongelmat ovat konvergoitumassa. Ensimmäisenä ongelmana meillä on halvan energian loppuminen, joka johtuu energiahuipusta. Öljyn hinta nelinkertaistui 2000-luvun alussa ja sen hinta tulee vaan nousemaan ja se vaikuttaa aivan kaikkiin hintoihin, koska kuljetukset, maatalous, teollisuus - aivan kaikki lepää öljyn päällä.

Tämä ennakoi ongelmia

Päivän uutispuuron seasta löytyi talousuutinen, jonka merkitystä ei ole paljoa noteerattu, vaikka syytä olisi. Ehkä aihe on suomalaisille taloustoimittajille liian haastava. Brittiläisen Telegraphin julkaisema analyysi kannattaa lukea, koska Taloussanomien lyhennelmä on torso.

Öljy, ruoka ja energia

Öljyn hinta, tuotanto ja kulutus öljyalan keskusliiton sivuilta. Kuten kuvasta näkyy, hinnan nelinkertauiminen on nostanut tuotantoa alle 10%. Tuosta voitaneen vetää se johtopäätös että tuotantoa ei pystytä paljon kohottamaan millään hinnalla. Tuotantomäärät luultavasti kääntyvät laskuun ja hinta nousuun.

Bioöljyn hyödyt ovat joko luokkaa nolla tai negatiiviset. Bioöljyllä tuotettu liikenne energia kuluttaa siis enemmän fossiilista öljyä kuin tuottaa energiaa johtuen bioöljyn tuotantoon menevästä fossiilisesta öljystä ja heikosta hyötysuhteesta.

Öljykriisin paluu ja loppulama

1970-luvun öljykriisistä on jo aikaa ja monet ovat pitkän aikaa naureskelleet öljyhuipulle, koska se on tiettävästi onnistuttu välttämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä