meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvopaperikeskusasetus

Hallintarekisteri ratkaistaan nyt

Hallintarekisterilain käsittely on ollut outo näytelmä. Viimeiset vauhdikkaat käänteet nähtiin viime viikolla, kun asia vedettiin yllättäen pois eduskunnan asialistalta hallituspuolueiden riitauduttua. Yhtä yllättäen asia jälleen palasi eduskunnan päiväjärjestykseen, mutta iltahämäriin keskelle sote-uudistuksesta käytyä monituntista keskustelua. Opposition äänin asian käsittely päätettiin keskeyttää ja siirtää käsiteltäväksi päiväsaikaan. Keskustelua asiasta jatketaan tiistaina 16.5. ja keskiviikkona 17.5.

Kumpi on oikeassa, Verohallinnon harmaan talouden työryhmä vai Kankaanniemi?

Katsoin Verohallinnon harmaan talouden työryhmän lausunnon 21.10.2015 lakiehdotuksesta ja se näyttäisi olevan melkoisessa ristiriidassa Kankaanniemen, Orpon sekä Sipilän lausumiin takeisiin siitä, että 50%:n ennakkoverolla ja tietojenvaihdon kautta saatavalla kansallisuustiedolla saataisiin porsaanreiät tukittua.

Hallintarekisteri keittiön kautta?

Esitys arvopaperien hallintarekisteröinnin mahdollistamiseksi suomalaisille sijoittajille kaatui viime vuonna kovalla rytinällä. Hyvä niin, sillä asiantuntijoiden, kuten verottajan, syyttäjän, tullin ja poliisin mukaan hallintarekisteröinnin avaaminen helpottaisi veronkiertoa ja omistusten piilottamista ja vähentäisi yhteiskunnan avoimuutta.

Hallintarekisterikohun tilinpäätös

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti tänään, että hallitus luopuu osakkeiden hallintarekisteröinnistä osana arvopaperikeskusasetusta. Ilmoitus tapahtui sen jälkeen kun viime torstain kyselytunnilta herännyt kohu oli riehunut jo yli viikonlopun eikä osoittanut mitään laantumisen merkkejä. Valtiovarainministeriä syytettiin valehtelusta, tämän eroa vaadittiin ja lisäksi pääministerin tiedonantoa ja luottamuslauseäänestystä Stubbin asemasta.

Visio tulevasta arvo-osuusjärjestelmästä

Kiitos Matti Saariselle vastauksesta koskien harmaata taloutta. En halua lähteä juupas-eipäs-keskusteluun, mutta Saarisen pelko siitä, että hallintarekisterijärjestelmä edistäisi talousrikollisuutta ja salailua, on turha. Sekä suorilta että hallintarekisteröidyiltä tileiltä voidaan kysellä tehokkaasti omistajatietoja Suomessa.
Sen sijaan haluaisin siirtää katseen tulevaisuuteen, eli millainen yhteinen kehitysnäkymä tulevasta arvopaperikaupan järjestelmästä voisi löytyä. Kokonaan digitaaliseen kaupankäyntiin siirryttäessä tulee pyrkiä yhtenäisiin järjestelmiin koko EU:ssa.

Arvopaperit ja hallintarekisterit

Minulla on aivan toinen käsitys niistä asioista, joista Matti Saarinen kirjoitti tiistaina 10.2. kolumnissaan Länsi-Uusimaa-lehdessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä