meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Britannian EU-kansanäänestys

Britit äänestävät tänään jopa uuden kansanäänestyksen mahdollisuudesta

Britannian hallitus tuo tänään alahuoneen äänestettäväksi esityksen, jonka mukaan:

1. Mikäli parlamentti hyväksyy neuvotellun erosopimuksen ensi keskiviikkoon mennessä, hallitus pyytää Euroopan unionilta lisäaikaa kesäkuun 30. päivään asti tarvittavan erolainsäädännön hyväksymiseksi.

2. Hallitus "toteaa", että ellei erosopimusta hyväksytä ensi keskiviikkoon mennessä, Britannia joutuu osallistumaan toukokuun europarlamenttivaaleihin.

Puhemies John Bercow on hyväksynyt kello 19 Suomen aikaa alkavaan äänestykseen muutamia muutosesityksiä.

Kansan tahto, perustuslaki ja Brexit

Kaikissa sivistysmaissa tärkeät perustuslailliset kysymykset ratkaistaan parlamentissa, ja ratkaisuihin vaaditaan tavallista suurempi enemmistö.

Britanniassa on viimeisen puolen vuosisadan aikana ollut vain yksi yhtä tärkeä perustuslaillinen kysymys kuin Euroopan unionista eroaminen: sen edeltäjään, Euroopan yhteisöihin, liittyminen.

Kansanäänestysten asema brittiläisessä demokratiassa on jokseenkin sama kuin suomalaisessa. Tärkeästä kysymyksestä voidaan erillislailla järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Parlamentin päätösvaltaa se ei voi sitoa.

Brexit - Missä Mennään?

Britannian High Court - tuomioistuin antoi ratkaisunsa joka on yleisesti ottaen tulkittu takaiskuksi Iso-Britannian EU-erolle. Paikallinen oikeistomedia tyrmäsi ratkaisun heti kättelyssä ja osa ihmisistä otti ratkaisun hyvin vastaan. Mutta loppupeleissä herää kysymys, mistä oikein on kyse. Tämän ratkaisun avain on lähinnä Britannian parlamentin suvereniteetissa. 

Pelastaako kansalaisaloite maamme liittovaltion kynsistä...

Kun hallitsematon massamaahantunkeutuminen turvapaikanhakijoiden toimesta alkoi, oli päättäjiemme suhtautuminen tilanteeseen käsittämätön. Silloin maahanmuuttokriittiset kaivoivat esille faktoja, joista paljastui politikkojen mukana olo vastaanottokeskusbisneksissä ym muissa bisneksissä mitkä liittyivät hallitsemattomaan maahanmuuttoon.

Suorademokraattinen kansanäänestys

Kansanäänestykset ovat arkipäivää Sveitsissä, siellä jopa kysytään kansalaispalkasta, siis ”ilmaista rahaa” joidenkin pussista toisille – tätä sveitsiläiset eivät halunneet. Euro-alueella puhutaan jo puolivakavasti helikopterirahasta. Entä jos tuo setelikoneraha asetettaisiin kansanäänestykseen?

Poliittiset päätökset liittyvät toisiinsa

Eräs edustuksellisen parlamentaarisen demokratian vahvuuksista suoraan demokratiaan verrattuna on se, että lakeja säädettäessä on mahdollista harkita niiden liittymistä toisiinsa suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Kuten nyt on nähty, valtioiden jäsenyyksistä erilaisissa eurooppalaisissa liittoumissa seuraa sekä yhteistyön etuja, mutta myös tarvittaessa epämiellyttävän tuntuisia velvoitteitakin. Suurin osa lainsäädännöstä on myös riippuvaista siitä, mistä saadaan rahat niiden täytäntöönpanoon.

Markkinat vetivät heti johtopäätökset Britannian kansanäänestyksestä

 

Markkinat vetivät heti  johtopäätökset Britannian kansanäänestyksestä

 

Britannian  EU-kansanäänestys on pidetty ja tulokset valmistuneet.

Globaalit markkinat  puolestaan ovat äänestyksen lopputuloksesta  vetäneet omat johtopäätökset:

- Punnan arvo on romahtanut (tässä vaiheessa 10-11 %)

Ei EU:lle, sanoo engelsmanni

Tätä kijoittaessani noin kello 7 aamulla 24.6.2016 on Britannian yleisradioyhtiö BBC julistanut EU-eron kannattajat brittien kansanäänestyksen voittajiksi. Mikäli lukiessasi tätä tekstiä tulos on vielä jotenkin kääntynyt, niin tiedä, että olen kaatanut pöydän.

Ei itsenäisyyspäivä, vaan surupäivä

Yhteinen unelmamme on särkymässä. Ääniä edelleen lasketaan, mutta Iso-Britannian ero EU:sta näyttää melko varmalta. Euroopan unioni - sellaisena kuin me sen tunnemme - on tullut tiensä päähän. Tänään on aihetta suruun ja huoleen.

Luottamus huipussaan

 

Äänestäjä ei luota äänensä antamiseen virallisella kynällä vaan turvautuu omaan kynään. Äänestäjät ovat ottaneet omia kyniä äänestyspaikalle, pelossa että muutoin lyijykynällä tehty ääni pyyhitään pois ja korjataan toisenlaiseksi. Ei ole Britti kansalla täydellinen luottamus viralliseen äänestysmekanismiin. Toivottavasti he ymmärtävät, kuinka kynää käytetään, olipa se sitten oma tai se äänestyspaikalla oleva.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä