meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Matti Nikama

Keskusta tarvitsee kokoomusta

Kokoomuksen puheenjohtajakamppailu on jälleen päivän uutisaihe, kun Jan Vapaavuori on ottanut kantaa tulevan puheenjohtajan suhteen. Hän kertoo, ettei ole lähdössä mukaan, mutta kannattaa Petteri Orpoa puolueen johtoon. Voihan vielä olla niin, että Vapaavuori kääntää päänsä ja lähtee mukaan. Kuitenkin se vaikuttaa epätodennäköiseltä, kun Orpo on mukana kisassa. Miehethän ovat muiden yhteneväisyyksien lisäksi ulkonäöiltänsäkin kuin samasta puusta veistetyt.

Kotityö on arvokkainta työtä

Kodeissa tehty työ muodostaa leijonanosan kaikesta työstä, jota Suomessa tehdään. Mitä tapahtuisi, jos kotien ulkopuolella tehdyn työn lisäksi palkkaa maksettaisiinkin kodeissa tehtävästä työstä? Ehdotan, että kotitaloustyötä, kuten lastenhoitoa aletaan ajattelemaan aivan uudella tavalla. Tämä toisi radikaalin murroksen yhteiskunnallisiin arvomaailmoihin ja ajatusmaisemiin, joissa kodin on nähty osittain olevan poliittisen päätöksenteon ja työelämän ulkopuolella. Feministinen motto, jonka mukaan henkilökohtainen ja yksityinen on poliittista, kuvaa hyvin näitä muutoksia.

Tulevaisuuden talous ja työelämä

On vääjäämätöntä, että talousjärjestelmämme ja tapamme tehdä työtä täytyy ajatella ja toteuttaa uudella tavalla. Kapitalistinen talousjärjestelmä on luonut paljon hyvää maailmaan ja yksittäisiin yhteiskuntiin, mutta syntyneet haitat ovat myös niin merkittäviä, että lähitulevaisuudessa tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa. Järjestelmän tulee perustua oikeudenmukaisuuteen, tasapuolisuuteen, yksilölähtöisyyteen ja kestävään kehitykseen. Elinikäisen oppimisen periaatteen ja toimivan koulutusjärjestelmän avulla taataan sosiaalinen liikkuvuus, mahdollisuuksien tasa-arvo sekä toimiva työelämä.

Mielenterveystyöstä

Erittäin hienoa, että nykypäivänä on mahdollisuus kertoa mielenterveyden häiriöistä ja mielisairauksista joutumatta leimatuksi. On myös hienoa, että Suomessa on terveydenhuoltojärjestelmä, jonka avulla osataan auttaa ihmisiä, heidän mielenterveydenongelmiensa suhteen, kun niiden pahentuminen ja kroonistuminen voidaan estää. Häpeän leima ei ole enää yhtä suuri uhka kuin menneisyydessä. Avointa keskustelua mielenterveydestä tulee erityisesti kannustaa. Nykyisellään useat yhteiskunnalliset asenneilmapiirit ovat haitallisia mielenterveyskuntoutujille, joten kehitystä riittää tehtäväksi.

Väkivallasta on haittaa lapselle

"Tutkimuksessa 160 000 lasta ja 50 vuoden analyysit: Piiskaamisesta on merkittävää haittaa lapselle ja seuraukset näkyvät vielä aikuisena" -Jukka Hiiro

http://www.hs.fi/tiede/a1461730093003?jako=840a5ada46ce5742d69a4895aed1d...

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä