meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Narsismi

Mitäs me narsistit?

Nyt olen vielä kotona. Kohta en enää ole joten siitä syystä en pysty kommentointia seuraamaan. Oikeusjutun voin kyllä nostaa, mutta miksi sen tekisin?

Aion siis poistua asunnostani. Enkä mene naapuriin, vaan kauemmas. Välillä saatan kävellä jopa kymmenen kilometriä - kahdessa tunnissa.

Uhrin irronneilla hampailla ei ole pahantekijälle mitään merkitystä

Tärkeintä pahantekijälle on juuri yleisö, joka hyväksyy väkivallan ja palkitsee sen ihailulla ja hyvä huudoilla. Uhri on yhdentekevä, hänhän on vain joku tuntematon. Yhteiskunta kun koostuu toisilleen tuntemattomista ihmisistä, jotka odottavat toisiltaan vastavuoroisuutta. Se on samaa kuin luottamus, jos se rapautuu väkivallan tähden, ei vastavuoroisuutta enää ole saatavilla. Väkivallan käyttäjä on kateellinen kaikesta oikeasta ja kauniista. Hän haluaa tuhota kaiken ihanuuden nyrkeillään ja potkuillaan.

Totalitarismi, ilmiantokulttuuri, journalismi

 

Suomalaisia on noin kahdeksansataa vuotta hallittu vieraalla kielellä, ja kaikille historiallisesti alistetuille kansoille ominaiseen tapaan olemme sisäistäneet kaikkea kahtia jakavat, kahden kerroksen kaksinapaiset ajattelumallit. Kansallisesta historiastamme suoraan seuraa, että yhteiskunnalliset perusvastakohtamme, esimerkiksi kuilu hallitsevan ”eliitin” ja niin sanotun ”tavallisen kansan” välillä on korostunut ja jyrkkä. Sosiologiamme grand old man, Erik Allardt, puhui näistä kansallisista ominaispiirteistämme.

Mitä on narsismi?

”Narsismiin” viitataan silloin tällöin poliittisessa retoriikassa. Viimeksi ”narsismilla” pöhäytti Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja psykiatri Claes Andersson, joka julisti ruotsinkielisen Yleisradion säestämänä, että Donald Trump on ”narstistinen psykopaatti ”(narcissistisk psykopat).

Suomalaisen journalismin kujanjuoksu

Aina kun suomalaisesta journalismista puhutaan pitäisi nostaa esiin se historiallinen tosiasia, että yhden suvun omistama yksi lehti on meillä käytännössä määrittänyt koko mediakenttää. Se on olut todellinen kakanialainen omaisuuden ja sivistyksen liitto.

Suomen rikkain mies ja mediamoguli, todellinen tycoon, joka toki itse kuulemma epäili henkisiä kykyjään -- kukaan muu ei niitä sitten uskaltanutkaan epäillä -- perusti jopa oman toimittajakoulun ja stipendi- ja palkintoinstituutioita sivuuttaakseen alalla annetun yliopistollisen koulutuksen.

Paatuneet, peruuttamattomasti narsistiset poliitikot

Poliitikot, kuten muutkin kirjan kirjoittajat pyrkivät edistämään kirjojensa huomioarvoa ja ehkäpä niiden myyntiäkin, keksimällä kirjoihinsa sellaisia juttuja jotka, kenties kuivan asiallisuuden ja asiatiedon joukossa voisivat herättää edes jotain keskustelua.

Myös Jan Vapaavuori oli keksinyt kirjaansa tällaisia huomionherättämis-juttuja. Yksi niistä oli tämä otsikon väite, jonka mukaan poliitikkojen joukossa  olisi narsisteja,

Narsisti ei pysty useimmiten puhumaan muusta kuin itsestään

Narsisti pystyy toisinaan vähäisessä määrin häpeämään tekojaan, mutta se on vain lyhyt ja pian ohimenevä hetki hänen ja muiden ihmisten elämässä. Narsisti ei pysty useimmiten  puhumaan muusta kuin itsestään. Toiset ihmiset ovat olemassa hänelle vain silloin, kun he suostuvat ihailemaan hänen persoonaansa, tai jos heistä on jotakin muuta hyötyä aineellisesti tai välineellisesti.

Sosiaalitoimi narsistien pelikenttänä

Kahdeksanvuotiaan Eerikaan liittyvissä virkarikosepäilyjen oikeuskäsittelyissä kuultiin tytön omaa sosiaalityöntekijää.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä