meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen päihdepolitiikka

“Laillistamisesta ei ole tarpeeksi kokemuksia” - vai onko?

Coloradon osavaltio Yhdysvalloissa laillisti kannabiksen käytön, hallussapidon, kasvatuksen ja vähittäismyynnin vuonna 2013. Kotoisatkin laillistamisen vastustajat vetoavat usein siihen, että emme voi laillistaa kannabista koska emme tiedä näin totaalisen lähestymistavan muutoksen vaikutuksia. Nyt Coloradosta on kuitenkin kokemuksia jo viiden vuoden ajalta. Onko se tarpeeksi? Enempi tietysti aina parempi (pitkän ajan seurantaa on vaikea tehdä ilman pitkää ajanjaksoa), mutta jotain voimme jo sanoa laillistamisen vaikutuksista.

 

Miksi laillinen kannabis ei syrjätyä kuten...

...kuin laiton kannabis?

Joku viisaampi voisi valaista asiaa. Asia kiinnostelee varmasti itseni lisäksi, niitä monia jotka on syrjäytynyt laittoman kannabiksen takia yhteiskunnasta.

Ilmeisesti laillinen kannabis ei myöskään estä työelämässä olemista eikä estä sosiaalista kanssakäymistä.

Limuviinojenkin kohdallakin ikäraja on K18

Uuden alkoholinvastustajat luovat limuviina termillä kuvaa, että se olisi alaikäisille suunnattu tuote.  Käsittääkseni Suomessa on alkoholin ostoon ikäraja 18 vuotta ja hyvä niin. 

Yleensä alaikäiset saavat alkoholia omilta vanhemmiltaan tai muilta täysi-ikäisiltä perheenjäseniltä.

Jos kyseiset ihmiset olisivat oikeasti lapsista ja päihteistä huolissaan olisi syytä aloittaa keskustelu todellisesta ongelmasta. Tarkoitan huumepolitiikkaa.

Naisten turvallisuustilanteen parantaminen Suomessa

Noin prosentti raiskauksista päätyy tuomioon ja kotiväkivalta on surullisen yleistä. Lisäksi olemme alaikäisiin kohdistuvassa seksuaalisessa häirinnässä Euroopan kärkikastia. Naisten aseman parantamisessa on menty vuosisadassa valtavasti eteenpäin, mutta väitän, että ilman uutta arvo- ja  kulttuurivallankumousta muutoksen saavuttaminen on vaikeaa. Toinen tasa-arvon sementoiva vaihtoehto voisi olla kaikkea toimintaa väkisin valvova yhteiskunta, mutta se romuttaisi liberaalit perusoikeudet. 

Kiinnijäämisprosenttia pitää nostaa 

Kieltolaki aiheuttaa päihdeongelmat

Minna Passi kirjoitti Helsingin Sanomissa päihteisiin liittyvistä ongelmista otsikolla ”Jokainen huumeiden viihdekäyttäjä on ongelma”. Hän kuvailee päihteisiin liittyviä ilmiöitä, kuten ongelmakäyttäjien surkeaa asemaa, väkivaltaa, epäilyttäviin tyyppeihin sekaantumista, ihmiskauppaa ja kiinni jääneiden elämän tuhoutumista. Nämä kaikki ovat ikäviä ilmiöitä, sen voimme kaikki myöntää.

Valtion on lupa hyötyä nautintoaineiden käytöstä

Pelkästään nykytilanteen valossa harvinaisen surkeasti epäonnistunut päihdeainepolitiikkamme kaipaisi tyystin toisenlaista lähestymistapaa. Suomesta ei koskaan tule kunnianhimoisesta tavoitteesta huolimatta savutonta saati raitista. Ei ainakaan kieltämällä, rajoittamalla ja hysterisoimalla. Ei, mikäli rajavartiolaitoksen toimintaan ei keskitetä ennennäkemättömän paljon resursseja ulkomailta tuotujen/tuotettujen tupakka- tai alkoholituotteiden maahanpääsyn estämiseksi, mutta olisiko sekään kaiken vaivan arvoista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä