meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Talletussuoja

Talletussuojan merkittävä pienentäminen olisi järkevää

Jo tovin markkinoilla olleet piensijoittajat muistavat Kaupthingin, Landsbankin ja Glitnirin. Nämä Islannin ihmeet tarjosivat lyhyille määräaikaistalletuksille yli viiden prosentin korkoa, kunnes ne vuonna 2008 menivät kanttuvei. Suomalaiset piensijoittajat ja veronmaksajat eivät hävinneet mitään, vaan suomalaiset pankit kuittasivat tappiot, syistä, joita en tiedä. (IS 20.10.2008)

Hyvin toteutettu Euroalueen yhteinen talletussuoja hyödyttäisi myös suomalaisia

Suomen pankkisektori on Euroopan suurimpia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen.   Markkinoita hallitsevat suuret pankit ovat rahoitusjärjestelmämme kannalta yksittäisinäkin merkittäviä ja sen myötä koko talouden vakaan kehityksen kannalta tärkeitä toimijoita.   Euroalueen suuria pankkeja valvoo suoraan EKP (Euroopan Keskuspankki) ja niihin kohdistuvista toimista kriisitilanteessa vastaa SRM (Euroalueen yhteinen kriisinratkaisumekanismi).  Euroalueen pankkitoiminnasta suurimman osan kattavat pankit, joiden pääkonttorit sijaitsevat Ranskassa, Saksassa, Espanjassa,

Italian pankkisektoria ei pitäisi päästää kaatumaan

Tällä hetkellä Internet ja useat perinteiset mediat tulvivat useiden EU-maiden johtavien poliitikkojen lausuntoja, joissa Italiaa neuvotaan olemaan pelastamatta pankkejaan, vedoten sopiviin EU-säännöksiin. Vaikuttaa siltä, että tällaiset puheet eivät oikeasti ole tarkoitettu Italian vallanpitäjille vaan yleensä EU-maiden kansalaisille populistiseksi heitoksi. Oireellista on esimerkiksi se, että puheista on jätetty kokonaan pois sana "talletussuoja", mikä on rivien välinen signaali siitä, että oikeasti tarkoitetaan muuta kuin sanotaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä