meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Virkamiesruotsi

Vähemmän ja parempaa ylioppilaskuntaa

Olen aiemmin ottanut kantaa ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumisen puolesta. Jäsenyysmuodon lisäksi ylioppilaskuntien toiminnassa on paljon muutakin korjattavaa. Tässä ensimmäiset viisi:

 

Ruotsin kieli on osa yleissivistystä, koska virkamiesruotsi

Kysymys ruotsin kielen pakollisuudesta on Perussuomalaisten kestoaihe. Profiloin itse itseni lähinnä vasemmistoliberaaliksi. En ole kuitenkaan ottamassa puoluepoliittisesti kantaa, vaan lähinnä kommentoimassa keskustelua. Avoin julkinen keskustelu on yksi toimivan demokratian ominaispiirteistä. Mm. liberalismin kaltaiset filosofiset teoriathan poikkeavat uskonnollisista ja perinnesidonnaisista sääntöjärjestelmistä juuri vaatiessaan moraalisilta uskomuksilta ja säännöiltä julkista perustelua ja oikeutusta.

Sote-uudistus laajentaa ruotsintaidon vaatimusaluetta

Aivan kuten kuntaliitostenkin kohdalla, myös maakunnista tulee kaksikielisiä, mikäli niissä on yksikin erikielinen tai kaksikielinen kunta. Kahdeksastatoista maakunnasta kaksitoista tulee olemaan suomenkielisiä ja kuusi kaksikielisiä:

Virkamiesruotsista ei kannata olla huolissaan – siitä tulee luopua

Pääministeri Juha Sipilä pohti tiistaina haastattelussa ruotsin kielen ylioppilaskokeiden pakollisuuden palauttamista noin kahdentoista vuoden vapaavalinnaisuuden jälkeen. Hän kertoi olevansa huolissaan heikentyneestä virkamiesruotsista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä