meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Vuokrat

Pukit kaalimaan vartijoina

Keskustelu alkaa aina sanonnoilla: asuminen on liian kallista Suomessa, vuokrat ovat liian korkeita. Sitten seuraa joukko ehdotuksia, joilla asumisen hintaa saadaan laskettua. Päällimmäisenä on aina asuntotuotannon kasvattaminen (lisää rakentamista, tontteja jne.): lisää tarjontaa, hinnat laskevat.

Vuokra-asuntojen omistajat, suurimmat valtion subventioiden hyväksikäyttäjät!

Valtio maksaa vuokranantajille miljoonia euroja vuodessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat joutuvat turvautumaan asumistukeen, voidakseen asua ja tehdä työtä pääkaupunkiseudulla.

Sato ja VVO sekä Asuntosäätiö, jotka ovat tuottaneet rakennuskantaa valtion tukemien varojen myötä, ovat hinnoittelleet vuokra-asumisen tasolle, jossa keskitasoisen tulonsaajaperheen tai yksineläjän keinot selviytyä asumiskuluistaan on käytännössä kestämättömät.

Valtion asumistukeahan tässä ollaan selvästi hyödyntämässä.

Sisäiset vuokrat kulttuuria ja kirjastoa kehittämään

Helsingin kaupungin tilinpäätös viime vuodelta osoittaa 188,5 miljoonan euron puhdasta voittoa. Kaupungin rahavarat ovat paisuneet ennätykselliseen yli tuhanteen miljoonaan euroon, joita kaupungin johto on sijoittanut pankkitileille ja erilaisiin rahoitusmarkkinainstrumentteihin. Tästä huolimatta kaupungin johto ei esitä kulttuurille ja kirjastolle käytännössä muuta kuin silmänlumetta vuoden 2016 talousarvioon. Kulttuurikeskukselle tehty 300 000 lisäyksestä kuluu jo pelkkiin indeksitarkastuksiin melkein puolet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä