meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvokonservatismi

Konservatiivien kääntynyt kelkka

Oli aika, jolloin Yhdysvalloissa palveluiden epäämistä tummaihoisilta perusteltiin yritysten oikeudella valita asiakkaansa ja päättää omista asioistaan. Niinkin hiljattain kuin tänä kesänä Yhdysvaltain korkein oikeus tuomitsi coloradolaisen leipomon olevan oikeutettu kieltäytymään leipomasta kakkua miesparille. Ympäri telluksen konservatiiviset äänenpainot tietenkin ihastelivat päätöstä. Katsos, kun kyse on yksityisen yrityksen vapaudesta päättää, eikä sitä kyllä nyt voida muuttaa vain koska joku ei väärän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi saanutkaan kakkua.

"Oikeistofoorumi" – stubbilaisten kokoomusnuorten harhautushanke?

Erehdyin liittymään Oikeistofoorumi -nimiseen Facebook-ryhmään.

Olen pitänyt itseäni maltillisena oikeistolaisena tai keskustaoikeistolaisena. Luulin, että poliittista konservatismia edustaville näkemyksille olisi siellä sijaa. Erehdyin. Erotettiin ryhmästä. Liityin uudestaan. Erotettiin taas. Samalla estettiin kokonaan pääsy sivulle.

Avoin kirje päätoimittaja Jääskeläiselle: Häpeä Yle

Ylellä on Iso uudelleenarvioinnin paikka. Pääongelma on poliittisesti asenteellinen ja ideologisesti värittynyt yksipuolinen uutis- ja ajankohtaistoiminta. Ei pelkästään joku eettinen menettelytapa vastakommenttien pyytämisestä uutisten kohteena olevilta. Ulkopuolisen selvityksen varjolla tehtävä pinnallinen face-lift ei myöskään auta.

Ilmastopolitiikkaa konservatiivien tapaan

Ilmastopolitiikkaan tarvitaan täyskäännös. On tarvittu jo kauan. Vahingot väärästä politiikasta ovat mittavat. 

Kiista ihmisperäisen toiminnan osuudesta ilmastonmuutokseen on jatkunut näihin päiviin asti. Harjoitettu ilmastopolitiikkaa on kuitenkin jo ehtinyt mullistaa ja romuttaa länsimaisen yhteiskunnan tuotantorakenteita. Muutostahti on ollut rajua. Mielestä ja julkisesta keskustelusta on haluttu sulkea pois se mahdollisuus, että ilmasto muuttuu ilman ihmistäkin.

Enbuske ja Macron

                      Kun Tuomas Enbuske sanoitti monen huulilla olevan yhteyden konservatiiviskansallismielisten liikkeiden ja "talebanin" välillä hän tuli ottaneeksi kiinni Euroopan käänteisen Trumpin, Emanuel Macronin pääteesistä.

Valtamedian vaikeat valinnat

Hieman huvittuneena seuraan keskustelua, jota Yhdysvaltain presidentinvaalituloksen selvittyä Suomessa käydään.

Valtaeliittiin ideologisesti samastuvat näyttävät reagoivan psykologian oppikirjojen mukaisesti. Epämiellyttäväksi koettu ilmiö yritetään torjua vähättelyllä, kieltämisellä, toiseuttamisella, marginalisoinnilla, vääristelyllä, pelottelulla, mustamaalauksella, demonisoinnilla jne.

Myös valtamedian uutis- ja ajankohtaisjournalismissa edelleen turvaudutaan lähes kaikkiin niihin mielipiteen muokkauksen keinoihin, jotka tähänkin asti ovat olleet käytössä.

Todellinen tiedemies nöyrtyy totuuden edessä

Jonathan Haidt on hieno ihminen. Hän on liberaali ja uusateisti, jumalankieltäjä ja uskonnonvastustaja – vieläpä militantti sellainen. Niin kuin Richard Dawkins. Tai ei alkuunkaan kuin hän. Minut Haidt luultavasti määrittelisi konservatiiviksi ja uskonnolliseksi fundamentalistiksi. Miksi kaikesta huolimatta arvostan ja kunnioitan häntä?

Arvokonservatismista

Arvokonservatismi on luonnollinen asia. Arvokonservatismia aina tarvitaan. Arvokonservatismia on aina ollut  ja sitä tulee aina olemaan, riippumatta siitä millainen yhteiskunta on, onko se jo valmiiksi arvokonservatiivinen, kuten esimerkiksi nyky-Venäjä, tai arvoliberaali, kuten useimmat länsimaat.

Tasa-arvoinen avioliittolaki voi kaatua epäjohdonmukaisiin arvoihin

Täpärälle menevä äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista vaikeutuu eurovaalituloksen ja muiden kansanedustajavaihdosten vuoksi. Yksi syy tähän on suurien puolueiden epäjohdonmukaisuus arvoissa: kun äänestit liberaalin ehdokkaan mepiksi, sait Suomen eduskuntaan konservatiivin tilalle. Keskusta säilyi ilman lisähaukkuja eurovaalituloksen tuomista muutoksista, mutta nyt tilanne on toinen. Kiviniemen korvaava Peltokorpi vaikeuttaa suomalaisten oikeutta olla yhdenvertaisia lain edessä.

Konservatiivihallitusta pukkaa?

Jos eduskuntavaalit pidetään ennaltasovitun mukaisesti, niihin on enää jäljellä vain noin 10 kuukautta. Nykyinen Stubbin hallitus saattaa toki vielä syksyllä kaatua syystä jos toisesta, joista päällimmäinen mahdollisuus lienee ydinvoimakannan muuttuminen. Seuraavaa hallitusta on povattu jo pitkään, ja sen kokoonpanoa on arvailtu pitkin vaalikautta. Porvarihallitus lienee puolueiden nykykannatuksen valossa todennäköisin, mutta oikeistolaisemman politiikan lisäksi taidetaan valita varsinainen konservatiivihallitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä