meeviren

Kaikki blogit puheenaiheesta Istanbulin sopimus

Irrationaalinen ja kontrolliväkivalta

Viime päivinä pahaa oloaan ovat somessa purkaneet lähinnä poliittiseen paitsioon itsensä ajaneet tai sellaiseen ajautumassa olevat tahot, jotka kohdistavat  kiukkunsa tälläkin kertaa "hieman yllättäen" paremmin asioista perillä olevia kohtaan - suomalaista vasemmistoa on siis syytetty "väkivallan ihannoinnista" , koska Vasemmistonuorten delegaatio kävi osallistumassa Hampurissa pidetyn G20-huippukokouksen vastaisiin mielenosoitustapahtumiin.

#minunkuntani

No niin, kuntavaaliehdokkaat.  Joko olette sitoutuneet edistämään Amnestyn kuntavaalikampanjan tavotteita?


 

"Haluatko kunnan, joka ei jätä väkivaltaa kokeneita naisia yksin ja auttaa pakolaisia uuden elämän alkuun? Tule mukaan!

Miehet useammin vakavan perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreina

Sukupuolistuneesta väkivallasta puhuttaessa piirtyy ihmisten mieliin usein jopa stereotypian asteella kohonnut mielikuva  parisuhteeseen sidoksiin jäänestä naisesta, joka puolisonsa väkivaltaisuuden seurauksena on menettänyt tyystin sisäisen koherentin tunteensa  ja kykynsä jatkaa itsenäistä tervettä  elämää - sinänsä tämä mielikuva ei ole väärä eikä edes edusta vinoutunutta käsitystä, sillä valtaosa läheissuhteissa tapahtuvasta väkivallasta kohdentuu edelleen naisiin ja usein juuri kontrolloivasti motivoituna.

Sukupuolistuneen väkivallan hintalappu

Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE:n arvioiden mukaan sukupuolistuneen väkivallan kustannukset EU:n jäsenmaiden alueelle nousevat jo noin 260 mrd euroon vuosittain, mihin sisältyvät arviot väkivallan terveydelle ja toimeentuloon kohdentuvien haittakustannusten lisöksi väkivallan osapuolille tarjolla olevien erityispalveluiden, sosiaalitoimen ja rikosoikeudellisten seuraamusten kustannukset.

Sukupuolistunut väkivalta jää piilorikollisuudeksi

 Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuottaman kansallisen rikosuhritutkimuksen (KRT) tulokset ovat edelleen varsinkin väkivaltarikosten osalta karua luettavaa - vähintään läimäisyn käsittävää väkivaltaa koki vuonna 2015 noin 7 prosenttia 15-74 vuotiaista suomalaisista ja kaikki tekomuodot huomioiden fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa koki samassa laajassa ikäryhmässä liki 17 prosenttia miehistä ja 20 pros

Miksi naisiin kohdistuva väkivalta on niin vaikea kitkeä Suomessa?

Kesäkuun 1. päivänä tuli kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun naiset saivat Suomessa äänioikeuden ja oikeuden asettua vaaleissa ehdolle ensimmäisinä maailmassa. Suomi on monien mittarien mukaan tasa-arvon mallimaa. Naisia kunnioitetaan, naisilla on vahva asema yhteiskunnassa ja aito mahdollisuus menestyä. Silti yli 20 naista kuolee Suomessa vuosittain väkivallan seurauksena. Lisäksi lähes puolet suomalaisnaisista on kokenut väkivaltaa lähisuhteissaan. Suomessa naisen surmaaja on useimmiten puoliso, entinen puoliso tai seurustelukumppani. Vaarallisin paikka suomalaisnaiselle on oma koti.

Naisiin kohdistuva väkivalta kotoperäistä

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Martta October kirjoittaa THL-blogissa varsin varteenotettavan kannanoton suomalaisten naisten kokeman väkivallan erityisistä ja etenkin universaaleista piirteistä. Naisiin kohdistuva ahdistelu ja kontaktillinen väkivalta kun ovat nousseet muun maahanmuuttouutisoinnin ohella keskustelujen keskiöön kärjistyneen ksenofobisella painotuksella, mikä ilmiönä on viemässä huomion suomalaisiin  naisiin kohdistuvan väkivallan  yleisimmistä muodoista ja tasoista.

  

Seksuaalinen väkivalta

Ministerit Juha Rehula ja Petteri Orpo nostavat hallituksen profiilia järkevälle tasolle tämän päiväisessä Kaleva-lehdessä julkaistussa yhteiskolumnissaan, jossa he tuovat julki huolestuneisuutensa naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan yleisyydestä Suomessa :

 

PKN muistuttaa - "henkinen väkivalta tuhoaa."

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Tänä vuonna kampanjan teemana on henkinen väkivalta.

Istanbulin sopimus ja Hesarin harhaanjohtava uutisointi

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa nostettiin tänään esille 1. elokuuta lain tasolla voimaan tullut ns. Istanbulin sopimus, mikä on sisällöllisesti ehkä merkittävin lähiaikoina eduskunnassa käsitelty lainsäädäntötehtävä sitten viime joulukuussa eduskunnan hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä